avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Publicitatea mincinoasa - se pot cere daune in ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Publicitatea mincinoasa - se pot cere daune in instanta?

Nu ma refer la daunele rezultate din publicitatea mincinoasa in sine si nerespectarea ulterioara a obligatiilor contractuale asumate, pentru ca dauna adusa persoanei fizice este mica, de cativa euro si ea poate fi reparata prin adresare la protectia consumatroului. tot ANPC poate constata si savarsirea contraventiei de actiune inselatoare si poate dispune sanctionarea, dar amenda este mult mai mica decat profitul castigat de comerciant, pentru ca acesta a furat cativa euro de la zeci de mii poate sute de mii de clienti persoane fizice.

exista vreo lege care sa permita persoanei fizice sa ceara daune "morale" substantiale (asa numitele "punitive damages" in legislatia altor tari) unui comerciant pentru a-l descuraja pe acesta (si de ce nu, si pe alti comercianti) de la savarsirea ulterioara a contraventiei de actiune inselatoare? daca da, va rog sa-mi faceti trimitere catre lege si articol, multumesc
Cel mai recent răspuns: tuvasile , utilizator 13:53, 18 Aprilie 2011
Revin asupra acestui subiect. A expirat termenul legal pentru rezolvarea (favorabila sau nefavorabila) a petitiei inaintata la ANPC, termen prevazut de

OG 27/2002 Art. 8
(1)Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice
petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul,
indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.
(2) Pentru soluţionarea petiţiilor transmise, potrivit art. 61, de la alte
autorităţi sau instituţii publice, termenul de 30 de zile curge de la data înregistrării petiţiei la autoritatea sau instituţia publică competentă.


Pe cine trebuie sa reclam la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, pe inspectorul caruia i-a fost repartizat dosarul, sau pe Constantin CERBULESCU - Presedinte ANPC?! Iata ce spune aceeasi ordonanta:


OG 27/2002
Art. 4
Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la art. 2 sunt direct
răspunzători de buna organizare şi desfăşurare a activităţii de primire, evidenţiere si rezolvare a petiţiilor ce le sunt adresate, precum şi de legalitatea soluţiilor şi comunicarea acestora în termenul legal.
Art. 15
Constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit prevederilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici sau, după caz, potrivit legislaţiei muncii următoarele fapte: a)nerespectarea termenelor de soluţionare a petiţiilor, prevăzute în prezenta ordonanţă;


Legea 188/1999 republicata prevede ca intarzierea solutionarii este abatere disciplinara si da posibilitatea sanctionarii doar cu mustrare scrisa. Mai prevede si ca

Legea 188/1999 actualizata 2010
ART. 76 (1) Orice persoana care se considera vatamata într-un drept al sau sau într-un interes legitim se poate adresa instantei judecatoresti, în conditiile legii, împotriva autoritatii sau institutiei publice care a emis actul sau care a refuzat sa rezolve cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim.


Cu alte cuvinte, eu ca cetatean platesc prin impozite la stat ANPC-ul (in subordinea guvernului) sa imi apere drepturile. Apoi trebuie sa platesc justitia ca sa ma apare in fata ANPC-ului, apoi trebuie sa platesc si un avocat ca sa ma apere in fata justitiei (am vazut din alte subiecte deschise pe forum ce impartiali sunt judecatorii si expertii), si cel mai probabil trebuie sa platesc apoi inca un avocat care sa repare sau sa faca de fapt ce nu a vrut sa faca primul. Cam asa functioneaza lucrurile intr-un "stat de drept"? Daca nici macar ANPC-ul care are EXPLICIT rolul de a constata astfel de incalcari ale legii nu vrea sa faca nimic, ce rost ar mai avea sa depun o plangere penala, cand procurorii au mult mai multe pe cap?!

Ce ma sfatuiti, sa merg mai departe cu demersul sau sa ma resemnez si sa ma "bucur" in continuare de "valorile" democratiei si capitalismului? Ma costa mai mult sa demonstrez ca mi s-a incalcat un drept decat dreptul in sine ... Deci ce e de facut, sa inghit incalcarea repetata a drepturilor cu convingerea ca astfel fac de fapt o economie? #-o
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
tuvasile, utilizator
Vechea poveste...
Vine cineva arunca o pastila si spune publicitate mincinoasa fara sa spuna concret fapta in sine si toate celelalte date din contract pentru a primi un raspuns pertinent si la obiect.
Dupa ce primeste un raspuns general incepe sa spuna ca exista o clauza in contract care da dreptul operatorului sa modifice unilateral contractul.
In acest caz vorbim de cu totul alta lege si anume Legea 193/2000 privind clauzele abuzive.
Revine si spune ca nu a primit raspuns cf. OG 27/2002 si cere o alta parere ( merita sa merg mai departe sau ma resemnez )
In acest caz ce putem face noi in calitate de consultanti sa il magulim pentru ca nu spune clar ( asta s-a intamplat si asta scrie in contract ce ma sfatuiti sa fac? ).
Ce trebuie sa facem sa-l intrebam noi daca publicitatea s-a facut la TV ca sa-i spunem ca in acest caz nu ANPC-ul are atributii ci CNA-ul care in baza unei adrese de la ANPC poate retrage spotul publicitar si multe alte aspecte care au survenit ulterior cu privire la Legea 193/2000 clauzele abuzive, etc.
Consider ca acest subiect a fost tratat cu deosebit interes si s-a raspuns in limita informatilor prezentate.

Daca vrea vreun consultant sau avocat sa ajute, sa aiba bunavointa sa explice pe limbajul celui care solicita, nu sa ii explice sa e " calificativ degradant" , daca nu poate sa ajunga pe acelasi palier de limbaj atunci sa lase subiectul.


Cu siguranta avem bunavointa si pe viitor o sa ajutam cu placere pe cei care vin cu subiecte clare si care au la baza toate datele edificatoare stabilite prin contract.
Nu stiu al cui este textul citat, al meu sigur nu. Probabil face parte din povestea cea "veche", nu sunt la curent cu aceasta.

Nu am specificat detaliile pentru ca asa impun regulile forumului. Un alt membru a scris un mesaj cu nume de furnizor ca raspuns la subiectul lansat de mine (alt furnizor decat cel pe care l-am reclamat eu) si ulterior a fost sters acest nume. Am discutat si despre acesta ca un exemplu similar, poate trebuia sa precizez ca nu are nicio legatura cu cazul meu.

Am apreciat toate informatiile oferite, intrebarea acum a fost legata de o situatie noua. Am evitat sa dau detalii foarte concrete pentru ca furnizorul este in flagrant fara sa stie acest lucru, iar daca explic situatia public si furnizorul este informat, se va corecta in secunda doi dupa ce va realiza ca isi da cu stangul in dreptul. Institutiile abilitate nu mai au ce constata ulterior, trebuie sa ma creada pe cuvant. Am crezut ca aceste institutii isi vor face datoria, m-am inselat. Am solicitat ANPC-ului sa sesizeze si CNA si ANCOM, odata cu constatarea contraventiei.

Contraventia este actiune inselatoare (informatia prezentata pentru a determina consumatorul sa ia decizia de tranzactionare a fost falsa) iar acest lucru s-a petrecut prin toate mijloacele posibile (print, online si tv) si chiar prin viu grai in punctele de lucru ale acestui comerciant.

Reformulez intrebarea: a urmat cineva vreodata acest drum (reclamatie la Agentia Nationala a Functionarilor Publici pentru nerespectarea termenului legal prevazut pentru solutionare) si daca da, pe cine a reclamat (pe inspector sau pe presedinte). In instanta cred ca nu s-a adresat nimeni care nu a primit raspuns de la ANPC.
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
tuvasile, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare fapta in lege geoJgeo geoJgeo Buna ziua, As dori sa stiu la ce lege se incadreaza urmatoarea situatie. In cazul in care un magazin dupa achizitia unor produse in valoare de X lei promite ... (vezi toată discuția)
Legislatie protectia consumatorului - despre practici comerciale incorecte Costin Savescu Costin Savescu Buna seara, Caut si va rog sa ma ajutati daca puteti [b]ce legi exista[/b] in domeniul protectiei consumatorilor prin care ANPC poate obliga un comerciant ... (vezi toată discuția)
Defaimare societate comerciala pe o retea de socializare EvaCsabi EvaCsabi Detinem un complex despre care o clienta nemultumita a trimis spre publicare un articol defaimator, incitator si revoltator dar si mincinos , la o pagina ... (vezi toată discuția)