Stimate"freeelis",
conform enuntului dvs , am inteles ca nu aveti varianta Noului Cod al Muncii si pentru aceasta v-am trimis intreg textul.
Privitor la denimirea "NOUL COD AL MUNCII" , aceasta definire o gasiti in toate documentele emise de catre guvern , si in presa scrisa / audio si video ... nu a fost ideea mea.
Intradevar dupa cum am precizat v-am trimis Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003 - Forma modificata si completata prin Legea 40/31.03.2011X-(.
Vorba ceea s-a schimbat modificarea sau s-a modificat "schimbarea" ...oricum sper ca acest COD va avea prea multe zile...
@ emiliaa: eu intentionez sa pastrez declararea functiei de baza, fiindca imi este esentiala la deducerea personala si la acordarea tichetelor de masa.
Voi ignora abrogarea aia, pe care o consider pur stupida.
Astept insa si alte opinii :)
Intrebarile mele sunt:
1. Cum vom aplica modificarile aduse pentru "stagiu profesional"? (art 31 in forma modificata).
- unde scriu ca proaspatul absolvent este stagiar?
- cum arata minunatia de adeverinta?
- la ce foloseste ea?
- care este sanctiunea daca eu, angajator nesimtit, nu incadrez absolventul ca stagiar?
2. Art. 17 alin. 4 imi spune ca trebuie sa inchei un act aditional la CIM la modificarea tuturor elementelor de la alin. 2, adica si la modificarea CCM unitate.
Astia sunt nebuni? Dupa ce am ccm semnat de sindicat/reprezentanti, sa fac aditionale la CIM pentru zeci/sute/mii de salariati?
Si daca un salariat nu semneaza aditionalul, ce semnificatie juridica are lipsa semnaturii?
3. Art. 119: cum trebuie sa arate si sa fie pastrat "contul de ore libere"?
(altminteri aceasta prevedere este binevenita, va cer insa sfatul cum veti face voi practic)
4. Tot art. 119: Daca ii acord salariatului zile libere (care vor fi compensate cu ore libere in urmatoarele 12 luni), iar dupa 3 luni angajatul pleaca, eu angajator cum imi recuperez paguba?
5. Mi se pare mie sau art. 60 (2) este o prostie partiala?
Prevederile alin 1 din art 60 nu se aplica in cazul falimentului, fiindca atunic avem incetare de drept, nu concediere.
6. Si modificarile privind preavizul de demise sunt o mare prostie.
Atentie: in noua reglementare avem un preaviz "ce nu poate fi mai mic de 20/45 de zile". (in vechea reglementare aveam o limita superioara a preavizului)
Asta inseamna:
a) ca toate cim-urile in vigoare sunt modificate in virtutea legii, si preavizul de demisie va fi minim cel nou prevazut! (fara acte aditionale)
b) daca legea stabileste doar limita inferioara a preavizului de demisie, rezulta ca limita superioara poate fi oricat, chiar si 360 de zile lucratoare. Corect?
c) cum se impaca asta cu abolirea sclaviei ? :)
Multumesc pentru eventuale raspunsuri, si multumesc @ freeelis pentru deschiderea subiectului.