freeelis a scris:
Intr-adevar, este corect rationamentul dvs .. insa marea majoritate tind sa creada ca este un drept exclusiv al angajatorului ...
Multumesc Elis ca mi-ati confirmat ca nu m-am prostit eu brusc. :)
Faptul ca un jurist de calitatea dvs. spune ca "majoritatea tind sa creada" dovedeste inca odata cat de prost este facuta aceasta modificare. Nu e permis ca o lege sa lase loc la atat de multe interpretari, si inca diametral opuse intre ele!!!!!
Si
eu vreau sa cred ca discutam de un drept al angajatorului, adicatelea unilateral.
Argumentele "lautaresti"/ dupa ureche sunt:
- firescul situatiei ca unitatea sa isi stabileasca criteriile, bazate pe scopul pentru care deruleaza activitate (halal suport juridic in acest argument)
- subordonarea disciplinara specifica dreptului muncii duce la concluzia "unilateral"
- legiuitorul a "trambitat mult in presa" ca ar fi vorba de un drept unilateral (cu raspunsul "aoleu ce abuzuri se pot face aici") (acest argument il putem folosi noi acum, in 2011, insa el nu mai valoreza o ceapa degerata peste un an, cand toti vom fi uitat de mediatizarea politica a subiectului, si nici peste 100 de ani, cand si noi si legiutorul vom fi oale si ulcele)
- caracterul consensual contrazice o logica elementara: criteriile introduse in RI si in CCM, nu pot fi modificate
individual arbitrar / prin negociere, tocmai pentru ca sunt "colective", aplicabile tuturor salariatilor. Deci nu avem ce sa modificam in CIM, adica deja 1/2 din argumentul pro caracterul consensual (partea cu introducerea in CIM) se contrazice cu restul de argument pro "consensual" (partea cu introducerea in CCM).
Insa, argumentul juridic pro interpretarea ca "stabilirea criteriilor se face prin negociere colectiva si apoi individuala" este acesta: in orice imprejurare, prevaleaza prevederea legala / interpretarea normei
in favoarea salariatului. Si nu putem nega faptul ca stabilirea criteriilor prin negociere este mai avantajoasa pentru salariat decat stabilirea criteriilor "cu forta" de catre angajator.
Halal sa ne fie!