Guvernul şi-a asumat in data de 08.03.2011 răspunderea, în faţa plenului reunit al Parlamentului, pe modificarile aduse Codului Muncii.
O intrebare care ne-am pus-o de multe ori fiecare : Ce aduce bun sau rau Legea privind modificarea şi completarea Codului muncii adoptata prin asumarea raspunderii de catre Guvern ?
Principalele modificări :
1. Stabilirea performanţei – ca şi criteriu de evaluare şi criteriu la procedura concedierii colective
2. Prelungirea valabilităţii contractului de muncă pe perioadă determinată
3. Incriminarea muncii la negru
4. Perioada de probă – creşterea perioadelor de probă şi eliminarea interdicţiei privind angajările succesive pe perioada de probă
5. Întărirea rolului reprezentanţilor salariaţilor
6. Compensarea muncii suplimentare şi creşterea sporului pentru munca de noapte
7. Durata maximă a timpului de muncă
8. Eliminarea prevederilor referitoare la Contractele colective de munca.
9. Noi reglementari privind raspunderea patrimoniala a salariatilor.
10. Modificarea încetarii de drept a c.i.m. in situatiile prevazute de art.56 alin.1 lit. a), b) şi d).
Posibil sa mai fie modificari principale ... :) ...
1. Includerea in R.I a criteriilor de evaluare este obligatorie .. art.242 C.mun.
2. Iar diferenta intre incheierea unui act aditional - contrar legii - si prevederea in R.I. este enorma... daca tot vorbim de acel principiu constitutional.
3. Prin absurd, daca un salariat de la dvs refuza semnarea actului aditional... ce urmari va avea acel refuz din partea angajatorului dvs?
De unde ai tras concluzia ca actul aditional este contrar legii?
Actul aditional este un acord intre doua parti si nimeni nu poate fi obligat sa semneze un act contrar vointei lui.
Este obligatorie si prevederea in cadrul Cim a criteriilor de evaluare.
Sa inteleg: se face modificarea RI in baza Legii 40 dar nu si a cim desi aceeasi lege prevede ce elemente trebuie sa contina obligatoriu orice contract de munca (v litera d^1 art. 17).
Va folositi de Ri pentru ca este un act unilateral al angajatorului si nu este necesar acordul salariatului.
Inainte de a lua o decizie consultati-va si cu cei de la ITM pentru ca ei vor aplica sanctiunile si faceti o incursiune in timp, ganditi-va la modificarea CM prin introducerea unor noi sarbatori legale etc.
Cunosc destul de bine ce zic, mai ales activitatea ITM-urilor ... daca tot ati invocat art.17 alin.4 C.mun., vedeti textul final al acestui articol si vedeti ce spune .. modificare c.i.m. este ca urmare a aparitiei unui act normativ, caz in care se face decizie si nu act aditional.
Eu nu am zis ca ma folosesc de niciun R.I. si nici nu ma consult cu cei de la ITM pe aceasta tema ... pana acum nu am avut nicio problema cu acestia si nici cu forul lor superior Inspectia Muncii cand au venit in control ... rezultatul lor a fost nicio sanctiune aplicata.
Am o situatie la munca , si v as cere putin ajutorul .
Am inteles ca s au adus anumite modificari cu noul cod al muncii si as vrea sa ma ajutati cu un sfat. Mi s a pus in fata situatia in care sa aleg intre a mi da demisia , sau sa accept anumite cercetari disciplinare, care in opinia mea sunt total nefondate , insa nu vreau sa intru foarte mult in detalii.
Intrebarea mea este , in cazul in care sunt in concediu medical, si fara o nota explicativa inca completata se poate decide unilateral desfacerea contractului de munca de catre angajator? Am inteles ca, cu noul cod al muncii se poate face acest lucru foarte simplu.
Art.60 alin.1 din Codul Muncii prevede ca, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Asadar, numai in situatiile in care angajatorul intra in reorganizare judiciara, faliment sau dizolvare este posibila concedierea dvs in timpul concediului medical.
Lg. 40/2011
Doina Elena
Ce acte aditionale trebuie sa facem?
Conform art. 17 alin. 2, lit. d1, vom introdice in contract criteriile de evaluare a activitatii profesionale a ... (vezi toată discuția)