avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului Muncii?

Guvernul şi-a asumat in data de 08.03.2011 răspunderea, în faţa plenului reunit al Parlamentului, pe modificarile aduse Codului Muncii.
O intrebare care ne-am pus-o de multe ori fiecare : Ce aduce bun sau rau Legea privind modificarea şi completarea Codului muncii adoptata prin asumarea raspunderii de catre Guvern ?

Principalele modificări :
1. Stabilirea performanţei – ca şi criteriu de evaluare şi criteriu la procedura concedierii colective
2. Prelungirea valabilităţii contractului de muncă pe perioadă determinată
3. Incriminarea muncii la negru
4. Perioada de probă – creşterea perioadelor de probă şi eliminarea interdicţiei privind angajările succesive pe perioada de probă
5. Întărirea rolului reprezentanţilor salariaţilor
6. Compensarea muncii suplimentare şi creşterea sporului pentru munca de noapte
7. Durata maximă a timpului de muncă
8. Eliminarea prevederilor referitoare la Contractele colective de munca.
9. Noi reglementari privind raspunderea patrimoniala a salariatilor.
10. Modificarea încetarii de drept a c.i.m. in situatiile prevazute de art.56 alin.1 lit. a), b) şi d).

Posibil sa mai fie modificari principale ... :) ...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 9 Octombrie 2011
Reveniti la sesizarea dvs si solicitati-le sa va raspunda daca sunteti sau nu salariatul acelei societati ... faptul ca nu v-a raspuns la o anumita intrebare nu inseamna ca trebuie sa ne pierdem increderea in aceste institutii ... eu , de exemplu, de catre ori am apelat la aceste institutii nu am avut probleme de acest gen sau de altul , chiar am primit sprijinul total din partea lor de a solutiona problema cu care m-am cnfruntat.
freeelis, fa o comparatie intre vechiul si noul art. 16 din Codul muncii, poate vezi modificareaB-)
Florin Cioca a scris:

freeelis, fa o comparatie intre vechiul si noul art. 16 din Codul muncii, poate vezi modificareaB-)

Nu cred ca am spus ca art.16 C.mun. nu a suferit modificari , insa nu prevede ceea ce sustineti dvs... :)

Art.16 C.mun. s-a referit si se refera la forma contractului de munca.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Forma veche a art 16 din Codul Muncii impunea obligativitatea incheierii in forma scrisa a CIM doar pentru PFA, AF si alte pers juridice. Noua forma nu mai cuprinde acest lucru.
De asemenea, conf art 1 din Lg 130/1999 (abrogata acum), la ITM se inregistrau doar CIM ale PFA, AF, Soc Com, si alte pers juridice.
Deci de la 01.05.2011 si simplele pers fizice sunt OBLIGATE sa incheie CIM in forma scrisa, in caz contrar fiind sanctionate cu amenda de 10.000 lei pt fiecare pers depistata la lucru. Corect sau nu?
Florin Cioca a scris:

Forma veche a art 16 din Codul Muncii impunea obligativitatea incheierii in forma scrisa a CIM doar pentru PFA, AF si alte pers juridice. Noua forma nu mai cuprinde acest lucru.
De asemenea, conf art 1 din Lg 130/1999 (abrogata acum), la ITM se inregistrau doar CIM ale PFA, AF, Soc Com, si alte pers juridice.
Deci de la 01.05.2011 si simplele pers fizice sunt OBLIGATE sa incheie CIM in forma scrisa, in caz contrar fiind sanctionate cu amenda de 10.000 lei pt fiecare pers depistata la lucru. Corect sau nu?

Unde ati citit dvs asa ceva in forma veche a art.16 C.mun.? ... acesta este vechiul continut al art.16 C.mun. la care tot faceti referire :
Art. 16. -
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
(2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
(3) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca.
:hm:

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca pentru ong-fundatie si srl Razvan Popescu Razvan Popescu Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in doua probleme. 1. As dori sa stiu ce contract colectiv de munca se incheie pentru o Fundatie ? Inchei CCM ... (vezi toată discuția)
Salariul taximetristilor? bobo24 bobo24 ce salariu trebuie sa aiba un taximetrist? (vezi toată discuția)
Lg. 40/2011 Doina Elena Doina Elena Ce acte aditionale trebuie sa facem? Conform art. 17 alin. 2, lit. d1, vom introdice in contract criteriile de evaluare a activitatii profesionale a ... (vezi toată discuția)