avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului Muncii?

Guvernul şi-a asumat in data de 08.03.2011 răspunderea, în faţa plenului reunit al Parlamentului, pe modificarile aduse Codului Muncii.
O intrebare care ne-am pus-o de multe ori fiecare : Ce aduce bun sau rau Legea privind modificarea şi completarea Codului muncii adoptata prin asumarea raspunderii de catre Guvern ?

Principalele modificări :
1. Stabilirea performanţei – ca şi criteriu de evaluare şi criteriu la procedura concedierii colective
2. Prelungirea valabilităţii contractului de muncă pe perioadă determinată
3. Incriminarea muncii la negru
4. Perioada de probă – creşterea perioadelor de probă şi eliminarea interdicţiei privind angajările succesive pe perioada de probă
5. Întărirea rolului reprezentanţilor salariaţilor
6. Compensarea muncii suplimentare şi creşterea sporului pentru munca de noapte
7. Durata maximă a timpului de muncă
8. Eliminarea prevederilor referitoare la Contractele colective de munca.
9. Noi reglementari privind raspunderea patrimoniala a salariatilor.
10. Modificarea încetarii de drept a c.i.m. in situatiile prevazute de art.56 alin.1 lit. a), b) şi d).

Posibil sa mai fie modificari principale ... :) ...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 9 Octombrie 2011
" " a scris:

Guvernul .., în faţa plenului reunit al Parlamentului, pe modificarile aduse Codului Muncii... Ce aduce bun sau rau Legea privind modificarea şi completarea Codului muncii adoptata prin asumarea raspunderii de catre Guvern ?
Principalele modificări :
1. Stabilirea performanţei – ca şi criteriu de evaluare şi criteriu la procedura concedierii colective
2. Prelungirea valabilităţii contractului de muncă pe perioadă determinată
3. Incriminarea muncii la negru
4. Perioada de probă – creşterea perioadelor de probă şi eliminarea interdicţiei privind angajările succesive pe perioada de probă
5. Întărirea rolului reprezentanţilor salariaţilor
6. Compensarea muncii suplimentare şi creşterea sporului pentru munca de noapte
7. Durata maximă a timpului de muncă
8. Eliminarea prevederilor referitoare la Contractele colective de munca.
9. Noi reglementari privind raspunderea patrimoniala a salariatilor.
10. Modificarea încetarii de drept a c.i.m. in situatiile prevazute de art.56 alin.1 lit. a), b) şi d). :) ...

PUNCTUL MEU de vedere ca cetatean U.E. privind DREPTURILE OMULUI , nu reusesc sa le regasesc , posibil sa fie pct. 0 ?! ;:(( #-o
1Stabilirea performanţei - sa fie direct proportional cu timpul prestat inclus si pct. 3,4,6,7,10.
2Prelungirea valabilităţii contractului de muncă si 4. Perioada de probă sa fie incluse unul in altul si minim obligatoriu determinată pana la dreptul de somaj
3. Incriminarea muncii la negru - corect spus ar fi incriminarea angajatorului si atat, si la condamnarea comunismului nu insemna acelasi lucru cu a condamna fostul sistem de gandire pe mentalitati rudimentare. :stunned:
5. Întărirea rolului reprezentanţilor salariaţilor - daca s-ar verifica aplicarea legilor in stat, punctul 5. ar fi o societate juridica particulara
6. Compensarea muncii suplimentare...,poate include si pct 7. dupa 10 ore efectuate zilnic, poate se refera la al doilea servici ?
8 ar trebui sa dezbata FISA POSTULUI si poate include si pct.9 ?
Va multumesc pentru dreptul de a ma exprima..X-(
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
ContSters206252, utilizator
freeelis a scris:

Nu am sustinut ideea ca ceste criterii trebuie inserate la modul general, chiar intrun alt topic am facut specificarea ca acestea trebuie individualizate pe fiecare post in parte ...

daca ai 800 de oameni impartiti pe vreo suta de meserii , multe dintre ele neavand elaborat un standard ocupational...sa vedetio distractie ...

Legat de actele aditionale la vechile contracte, indiferent de ceea ce credem noi si de ce e juridict corect vine Maria Sa ITM ul si le cere ...pe sistemul "o hartie in plus nu strica" ...
Stiu ca nu este asa distractie ,dar cred ca nici nu se poate accepta sa se stabileasca aceleasi criterii pentru toti salariatii....
Daca am inteles bine........potrivit codului muncii modificat un angajator trebuie sa intocmeasca urmatoarele:
- act aditional la ROI cu criteriile de evaluare
- act aditional la CIM prin care se introduce dreptul angajatorului (si nu obligatia) de a stabili criterii de performanta si obligatia salariatului de a se supune criteriilor de performanta precum criteriile de performata si evaluare
- trebuie facute noi fise ale postului continand aceste criterii de evaluare si criterii de performanta;
Daca gresesc va rog sa ma corectati.......
In R.I trebuie introdusa si procedura de evaluare , nu numai criteriile de evaluare .

Pentru vechile c.i.m. nu trebuie facute acte aditionale , intrucat legea nu are efect retroactiv ... este necesar complettarea R..I. cu aceste modificari si apoi aduse la cunostiinta salariatilor, potrivit prevederilor Codului Muncii.

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca pentru ong-fundatie si srl Razvan Popescu Razvan Popescu Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in doua probleme. 1. As dori sa stiu ce contract colectiv de munca se incheie pentru o Fundatie ? Inchei CCM ... (vezi toată discuția)
Salariul taximetristilor? bobo24 bobo24 ce salariu trebuie sa aiba un taximetrist? (vezi toată discuția)
Lg. 40/2011 Doina Elena Doina Elena Ce acte aditionale trebuie sa facem? Conform art. 17 alin. 2, lit. d1, vom introdice in contract criteriile de evaluare a activitatii profesionale a ... (vezi toată discuția)