avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului Muncii?

Guvernul şi-a asumat in data de 08.03.2011 răspunderea, în faţa plenului reunit al Parlamentului, pe modificarile aduse Codului Muncii.
O intrebare care ne-am pus-o de multe ori fiecare : Ce aduce bun sau rau Legea privind modificarea şi completarea Codului muncii adoptata prin asumarea raspunderii de catre Guvern ?

Principalele modificări :
1. Stabilirea performanţei – ca şi criteriu de evaluare şi criteriu la procedura concedierii colective
2. Prelungirea valabilităţii contractului de muncă pe perioadă determinată
3. Incriminarea muncii la negru
4. Perioada de probă – creşterea perioadelor de probă şi eliminarea interdicţiei privind angajările succesive pe perioada de probă
5. Întărirea rolului reprezentanţilor salariaţilor
6. Compensarea muncii suplimentare şi creşterea sporului pentru munca de noapte
7. Durata maximă a timpului de muncă
8. Eliminarea prevederilor referitoare la Contractele colective de munca.
9. Noi reglementari privind raspunderea patrimoniala a salariatilor.
10. Modificarea încetarii de drept a c.i.m. in situatiile prevazute de art.56 alin.1 lit. a), b) şi d).

Posibil sa mai fie modificari principale ... :) ...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 9 Octombrie 2011
Buna dimineata!
Una din legile lu Murphy spune ca " daca nu-i poti convinge, ameteste-i!"
Am citit si recitit cele scrise aici si inca nu m-am dumirit.
1. Este legal ca angajatorul sa imi treaca la criteriile de evaluare chiar ceea ce doreste domnia sa?
2. Poate angajatorul sa imi modifice unilateral fisa postului trecandu-mi in aceasta si alte atributii complementare dar care exced functiei ocupate?
3. Ce se poate intampla daca refuzi semnarea unui act aditional la cim care iti modifica fisa postului, atunci cand ai cim pe perioada nederminata?

Eu ( oricare Eu) am semnat un cim pe perioada nederminata, cu o fisa a postului clar definita,( mai putin articolul cu " indeplineste si alte sarcini dispuse de seful direct), cu criterii de evaluare cuprinse in roi si ccm. etc.
Are dreptul angajatorul sa modifice," in timpul jocului", aceste reguli?
buna ziua
as avea si eu o nelumurire

dupa reglementarile noului cod al muncii ......eu in calitate de administrator al unei societati comerciale sunt obligat sa-mi fac carte de munca daca prestez in cadrul societatii?????
pana acum puteam sa defasor activitatea fara a-mi incheia contract de munca deoarece aveam calitatea de administrator si era obtional daca vreau sau nu..........iar zile trecute mi-a zis cineva ca conform noului cod sunt obligata sa-mi fac contract de munca.
precizez ca in cadrul societatii prestez si alte activitati in afara celei de administrator, socitatea avand domeniu de activitate de curietat rapid si eu ma ocup si de livrarea marfii
please help...thx
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
dalela23, utilizator
Codul Muncii nu prevede obligativitatea incheierii unui c.i.m. in cazul dvs ... legea nr.31/1990 la art.196 ind.1 alin.3 prevede posibilitatea asociatului unic de a a vea si calitatea de salariat la societatea al carei asociat unic este.
multumesc mult pentru raspuns..........imi spusese cineva ca, conform noului cod al muncii sunt obligata sa-mi inchei c.i.m pentru ca prestez si alta activitate in afara de cea de administrator
Smeagull - cu privire la discutia despre obiective si criterii - eu le citesc separat, adica:
- art. 40 (1) lit f) spune ca angajatorul are dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta si criteriile de evaluare;
- artr 258 se refera numai la criterii si proceduri
- art 17 vorbeste numai despre criterii
In "traducerea "mea lucrurile se vad cam asa: angajatorul stabileste unilateral obiectivele de performanta si procedurile de evaluare, in aceste zone angajatul nu prea are ce sa comenteze.... La criterii, zic eu, lucrurile se schimba oarecum pentru ca fiind singurele introduse in CIM, angajatul ar putea sa le discute. Daca ajunge sau nu la o intelegere..asta este altceva dar de negociat eu cred ca se poate.

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca pentru ong-fundatie si srl Razvan Popescu Razvan Popescu Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in doua probleme. 1. As dori sa stiu ce contract colectiv de munca se incheie pentru o Fundatie ? Inchei CCM ... (vezi toată discuția)
Salariul taximetristilor? bobo24 bobo24 ce salariu trebuie sa aiba un taximetrist? (vezi toată discuția)
Lg. 40/2011 Doina Elena Doina Elena Ce acte aditionale trebuie sa facem? Conform art. 17 alin. 2, lit. d1, vom introdice in contract criteriile de evaluare a activitatii profesionale a ... (vezi toată discuția)