avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce aduc, bun sau rau, noile modificari ale Codului Muncii?

Guvernul şi-a asumat in data de 08.03.2011 răspunderea, în faţa plenului reunit al Parlamentului, pe modificarile aduse Codului Muncii.
O intrebare care ne-am pus-o de multe ori fiecare : Ce aduce bun sau rau Legea privind modificarea şi completarea Codului muncii adoptata prin asumarea raspunderii de catre Guvern ?

Principalele modificări :
1. Stabilirea performanţei – ca şi criteriu de evaluare şi criteriu la procedura concedierii colective
2. Prelungirea valabilităţii contractului de muncă pe perioadă determinată
3. Incriminarea muncii la negru
4. Perioada de probă – creşterea perioadelor de probă şi eliminarea interdicţiei privind angajările succesive pe perioada de probă
5. Întărirea rolului reprezentanţilor salariaţilor
6. Compensarea muncii suplimentare şi creşterea sporului pentru munca de noapte
7. Durata maximă a timpului de muncă
8. Eliminarea prevederilor referitoare la Contractele colective de munca.
9. Noi reglementari privind raspunderea patrimoniala a salariatilor.
10. Modificarea încetarii de drept a c.i.m. in situatiile prevazute de art.56 alin.1 lit. a), b) şi d).

Posibil sa mai fie modificari principale ... :) ...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 9 Octombrie 2011
Buna ziua

Am urmarit postarile dvs. legate de modificarile aduse CM si aplicabilitatea / sau nu, a CCM. Eu ma confrunt cu urmatoarea situatie: am un CCM la nivel de unitate (nu este al meu, l-am preluat in baza Legii 67, nu intru in detalii) in care se prevad anumite drepturi pentru salariati care contravin cu cele din CM, in sensul ca munca suplimentara este compensata in 30 zile de la prestare versus 60 zile cat zice CM, si multe alte diferente...In situatia in care in CM sunt drepturi mai favorabile decat in CCM trebuie sa i le acord? Daca da, cum pot modifica CCM si cine are aceasta initiativa?
Multumesc frumos
Una din principalele modificari ale Codului Muncii, a aparut implicit, prin modificarea art. 16 din Cod. Astfel ca acum si PERSOANELE FIZICE (nu PFA, ci simplele persoane fizice), trebuie sa incheie contracte de munca cu cei care muncesc pentru ei. De exemplu daca ai o bona la copii, trebuie sa ii faci contract de munca.
Ce ziceti de asta?
lucrez la patron de 3 ani.e francez.de la angajare pana azi sant platit tot cu salariu minim.adica mie imi creste salariul doar cand se creste minimum pe tara.cu toate astea,pe langa ceea ce lucrez in mod normal(repar piese rebut si le reintroduc in productie) mai fac alte 4-5 lucruri:car marfa,lucrez la masini la care nu are personal disponibil momentan,lucrez in alte posturi unde este nevoie si nu are pe cine pune in ziua respectiva,etc. pot spune cu mandrie ca am ajuns sa ma pricep cam la 60% din procesele de productie care au loc in fabrica asta.si totusi,sant platit cu minim,daca sant bolnav se taie bonuri pe toata luna:e stipulat in regulamentul intern la rubrica cu pedepse pentru lipsa de la lucru,insubordonare,etc.adica ce,sant pedepsit ca mam imbolnavit?de cand lucrez am fost bolnav odata si atunci mia taiat toate bonurile.am continuat sa vin la servici apoi chiar daca mam simtit rau.in fine...cu toate ca dupa cum am spus ,ma pricep cam la orice in firma, sant platit cu minim.si daca indraznesc sa spun "sefu,cand mai facem asa o negociere,ca e greu si uite,am 3 ani si ma pricep la ce ma pui sa fac" mi se arunca in fata chestii de genul "nu te tine nimeni cu forta".asta e recompensa pentru faptul ca in 3 ani am acumulat competente variate?multumesc codule al muncii,muntumesc mama mea Romanie.
apropo..un coleg a sunat la itm..a fost dat afara cu o zi inainte sa vina controlul.interesanta coincidenta,nu?

p.s. :ce mai criterii,ce mai evaluare...is curios cum il voi putea obliga pe patron sa ma evalueze si mai curios sant cum va putea sa ma evalueze,cat de sus, avand in vedere mutitudinea de operatii pe care le efectuez care nu au nici o legatura una cu alta in ceea ce priveste pregatirea profesionala.mai ales ca dupa 3 ani inca sunt muncitor NECALIFICAT
Florin Cioca a scris:

Una din principalele modificari ale Codului Muncii, a aparut implicit, prin modificarea art. 16 din Cod. Astfel ca acum si PERSOANELE FIZICE (nu PFA, ci simplele persoane fizice), trebuie sa incheie contracte de munca cu cei care muncesc pentru ei. De exemplu daca ai o bona la copii, trebuie sa ii faci contract de munca.
Ce ziceti de asta?


Chiar asa? ... art.16 nu face nicio referire in acest sens, insa art.10 C.mun. prevede ca, contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu. .. art.10 nu a suferit nicio modificare.
Nu stiu cat de adevarat este despre drepturiile salariatiilor si munca la negru,sunt un patit si am depus o plangere la ITM,precizand ca nu mi-am primit carnetul de munca si totodata nu stiu daca sunt angajat cu contract de munca.Am primit un raspuns ca trebuie sa-i actionez in judecata ptr eliberarea carnetului de munca dar de verificat daca sunt angajat la acea firma nu s-a verificat.Ce incredere sa mai avem in autoritati?

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca pentru ong-fundatie si srl Razvan Popescu Razvan Popescu Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in doua probleme. 1. As dori sa stiu ce contract colectiv de munca se incheie pentru o Fundatie ? Inchei CCM ... (vezi toată discuția)
Salariul taximetristilor? bobo24 bobo24 ce salariu trebuie sa aiba un taximetrist? (vezi toată discuția)
Lg. 40/2011 Doina Elena Doina Elena Ce acte aditionale trebuie sa facem? Conform art. 17 alin. 2, lit. d1, vom introdice in contract criteriile de evaluare a activitatii profesionale a ... (vezi toată discuția)