in blocul unde locuiesc s-a efectuat o lucrare de hidroizolatie a terasei in anul 2010. Este bloc P+4 iar lucrarile s-au efectuat la scara unde locuiesc, doar pe partea aferenta camerelor 2+3 (partea stanga o numesc ei). Dupa efectuarea lucrarii am inceput sa platesc la intretinere aceasta lucrare, in rate a cate 30 roni lunar suma totala, la apartamentul unde locuiesc fiind de aproximatin 900 roni. Precizez ca, pentru plata lucrarii mi s-au luat cei 450 roni reprezentand fond de reparatii, fara sa fiu anuntata (din cate stiu eu, cand, pentru o lucrare a blocului se ia din fondul de reparatii sume este in functie de cota indiviza. 450 roni nu reprezinta cota indiviza a apartamentului meu). In final, dupa un calcul simplu reiese ca eu am de platit 1350 roni (900 rata + 450 roni pe care i-au luat, bani care nu se mai restituie. Asadar, eu va trebuie sa reintregesc acest fond). Pentru ca mi s-a parut o suma uriasa, cei 900 roni numai apartamentul meu am cerut o copie a contractului, o copie a masuratorii terasei, o copie a modalitatii de calcul din care reiese aceasta suma pe care eu o am de plata, o copie a procesului verbal de receptie a lucrarii. Singurul "document" scriu in ghilimele pentru ca acest document, care nu este insotit de documentele de mai sus este egal cu zero din punct de vedere legal este un deviz de lucrari pentru terasa, pentru toata scara dar la rubrica apartamente camere 2+3 apare suprafata termoizolata de 240m². Este strigator la cer!!! Am facut, cu schita scarii in fata o socoteala cu un prieten arhitect care mi-a demonstrat (cu contractul meu in fata si cu o estimare a m² pe care le are un apartament cu 2 camere + suprafetele comune) ca nu pot fi mai mult de 121m². Astazi este sedinta generala si voi merge cu o reclamatie la administratie unde cer, din nou (am mai cerut de doua ori dar nu am primit nimic) actele pe are le-am mentionat mai sus. Intrebarea mea este, daca nu voi primi nici de data asta aceste acte din care sa reiasa cum de am ajuns eu sa platesc 900 roni aceasta lucrare (de fapt 1350 roni tinand cont si de fondul de reparatii) ce pot face mai departe? Nu este o solutie sa merg la primaria de sector. A mai fost chemata si a gasit totul in regula. Pot sesiza curtea de conturi pentru un control? Cat ma costa? II pot da in judecata? Aveti idee, in asemenea caz cat poate costa un avocat? Ramane de mentionat ca, la o cautare pe google (registrul comertului) aceasta firma care a lucrat la terasa este pe pierderi din 2005 inclusiv, fara plati efectuate la stata (somaj, CAS, etc) si este si in proces. Asta ca sa va dati seaman de credibilitatea firmei. Va multumesc anticipat.
Nu văd nicio problemă în faptul că președintele nu este proprietar din moment ce este soția, doar apartamentul este bun comun.
În ceea ce privește costul lucrării de hidroizolație, trebuie să verificați și lucrarea în sine, poate este vorba de 2 straturi, poate s-au izolat și aticurile (așa cum ar trebui), aerisitoarele, s-a înlocuit tabla de protecție a aticului. Suma de 8500 de lei (6840 + TVA) nu mi se pare exagerată în condițiile în care, la noi, o astfel de lucrare a costat 9700 lei acum 2 ani.
Iar la calculul suprafeței trebuie să aveți în vedere că foile se suprapun și se ridică pe perete, deci nu este suficient să adunați suprafețele apartamentelor, mai sunt și „pierderi”, poate s-a izolat și casa scării...
Pe dv. va intereseaza problema costului reparatiei terasei sau presedintele daca e proprietar sau nu?
Si daca era proprietar si va costa terasa tot atat sau mai mult sau mai putin era in regula?
Concentrati-va intai pe problema costului reparatiei, rezolvati-o si apoi va ocupati si de presedinte, daca si ceilalti proprietari va impartasesc punctul de vedere, altfel e posibil sa ramaneti cu amandoua nerezolvate! De ce? Pentru ca punand aceste intrebari la primarie, functionarii va vor raspunde la ce e mai usor de raspuns si pentru restul o sa va lase sa va descurcati singur, adica cu costul reparatiei.
Atata timp cat presedintele a fost ales de proprietari si nu s-a pus singur acolo....ce a semnat ramane valabil. Ca o sa-l revocati, daca asta vor vrea si alti proprietari, o s-o faceti pe viitor, dar ce a semnat ca si contract ramane semnat si bun de platit.
da ma intereseaza pentru ca, atata vreme cat ocupa aceasta pozitie fara sa aiba temei legal contractul poate fi considerat nul, el avand semnatuira pe el, inclusiv stampila asociatiei. In cazul in care ajung la proces, actul se poate anula si sa plateasca cione o vrea, nu eu.
din cate vad, numai dumeavoastra nu sunteti de acord cu pretul lucrarii...restul lumii ce fac? le convine sa plateasca aceste sume "uriase" cum pretindeti ?
daca sunt actele ok, atunci suma trebuie platita, chiar daca este supraevaluata lucrarea.#-o in acest caz, inseamna ca cei din conducere, mai ales presedintele nu sutn buni pentru acesta functie si trebuie schimbati.
oamenii au nevoie, in general de un precedent, un sut in fund daca imi este permis. Am luat pozitie ieri vis-a-vis de acest cost urias si ca rezultat costurile si masuratorile se vor reface si voi plati mai putin. La un locatar aceste lucruri s-au facut si deja i-a scazut suma cu 100 roni. Nu e o avere dar este o suma considerabila. Probabil ca pe viitor se vor sesiza si altii
Nu văd nicio problemă în faptul că președintele nu este proprietar din moment ce este soția, doar apartamentul este bun comun.
În ceea ce privește costul lucrării de hidroizolație, trebuie să verificați și lucrarea în sine, poate este vorba de 2 straturi, poate s-au izolat și aticurile (așa cum ar trebui), aerisitoarele, s-a înlocuit tabla de protecție a aticului. Suma de 8500 de lei (6840 + TVA) nu mi se pare exagerată în condițiile în care, la noi, o astfel de lucrare a costat 9700 lei acum 2 ani.
Iar la calculul suprafeței trebuie să aveți în vedere că foile se suprapun și se ridică pe perete, deci nu este suficient să adunați suprafețele apartamentelor, mai sunt și „pierderi”, poate s-a izolat și casa scării...
sotia a primit apartamentul ca donatie ceea ce, din cate stiu eu nu-i da sotului niciun drept auspra proprietatii, la fel ca si in cazul unei mosteniri. Nu stiu ce lucrari s-au facut la dumneavoasta ca sa ajungeti la acest cost dar repet, la mine nu este vorba desprea termoizolara intregii terase ci doar de o parte a terasei aferenta scarii unde locuiesc, nici macar nu e vorba de suprafata care acopera intreaga scara!!! s-au izolat si aticurile, evident, si aerisitoarele iar materialul a fost intr-un singur strat care, indiferent cat de gros este nu poate avea 240m². Iar faptul ca, de 5 luni de zile nu ni se arata contractul cu devizul lucrarii m-a convins ca ceva nu este in regula. Ba mai mult de atat ieri, la sedinta au recunoscut, albi ca varul la fata si complet daramati psihic as putea spune (mai ales dupa ce au aflat ca unul din locatari a depus deja dosar pentru dare in judecata) ca au facut calcule gresite si le vor reface si asta e"vom plati noi, vom vinde apartamentul". Multumesc tuturor pentru ajutor
Sunt în măsură să vă citez dintr-un raport de expertiză tehnică imobiliară având ca obiectiv stabilirea valorii unei lucrări de hidroizolație:
„Lucrarea de hidroizolație a fost executată cu membrană Sagitta 4,5 kg având armătura din poliester și protecție cu granule de ardezie, comercializată de firma T[...] Calculul cantitaților de lucrări executate
În urma măsurătorilor efectuate au rezultat următoarele categorii și suprafețe de lucrări executate:
1. Hidroizolația refăcută
Suprafața terasei are forma unui poligon neregulat. Aticul a fost izolat peste picurătorul exterior, scafele s-au izolat la 60 cm, aerisirile s-au izolat în totalitate. Înainte de aplicarea membranei au fost executate reparții locale pe zonele defecte.
Calculul suprafețelor măsurate pe teren: Suprafața orizontală 7,20m*2,9m + 4,10m*1,40m + ... +6m*7,45m/2 = 155,66 mp
Atic (2,90m+ ... + 1m)*0,80m = 29,32 mp
Scafe (7,20m + ... + 2m)*0,60m = 11,76 mp
Aerisiri 3*0,9mp = 2,70 mp
Balcon 1 (0,90m + ... +3,90m)*1,50m = 17,30 mp
Balcon 2 ......... = 6,6 mp
Balcon 3 ......... = 8 mp
Total ..................................... 258 mp
Reparații locale .................. 2,58 mp
Coef suprapunere 15% ...... 39 mp Total general .......... 299,58 mp
Evaluarea lucrărilor executate
[...]
1. Amorsarea suprafețelor (pentru aplicarea izolațiilor hidrofuge)
258mp*2,31lei/mp = 596 lei
2. Membrane bituminoase aplicate la cald
294mp*28,19lei/mp = 8.288 lei
3. Tencuieli exterioare driscuite în câmp continuu
10mp*48,61lei/mp = 486,10 lei
4. Glafuri dolii, cu tablă zincată
10mp*77,30*0,70 = 541 lei
Total ................... 9.911 lei
Se poate concluziona că prețul plătit se înscrie în prețul mediu de piață al lucrărilor de acest tip”
Este vorba de hidroizolarea unei porțiuni de terasă corespunzând la 2 apartamente de 4 și respectiv 2 camere, cu balcoane acoperite cu membrană bituminoasă într-un strat. De remarcat că, față de suprafața orizontală de 155,66 mp s-au folosit 294 mp de membrană, de aceea vreau să trag următorul semnal de alarmă: Exact ca și la fotbal, este foarte ușor de comentat și de denigrat, de pe margine!
Greseala sau furt ?
CFI75
In anul 2010 am devenit presedintele unei asociatii....prelund arhiva si toate actele.In urma cu 2 saptamani a trebuit sa reinoiesc contractul cu regia de apa ... (vezi toată discuția)