avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari

la plata restantei ramase daca se achita integral se sterg penalitatile?'
Cum se poate verifica cum sunt" folosite"penalitatile care se percep la asociatiile de propietari -fara acordul adunarii generale a propietarilor ,asa cum prevede legea 230/2007)-?
Puteti verifica orice document al asociatiei in care sunteti membru, conform legii 230/2007 si HG 1588/2007.
De ce spuneti "fara acordul adunarii generale a propietarilor"?
Totul intro asociati se face cu acordul adunarii generale chiar daca nu in amanunt.
Adica adunarea generala poate sa aprobe deciziile luate de comitet, poate sa le modifice, poate sa imputerniceasca comitetul sa realizeze anumite lucruri. Toate aceste in linii mari si nu in amanunt. De amanunte se ocupa comitetul, presedintele, administratorul, cenzorul..., care trebuie sa respecte hotararile adunarii generale.
Legea este clara si se refera la penalitatile care raman asociatiilor. Se incearca o interpretare spre furnizorii de utilitati dar este o speculatie cautata de unii administratori de asociatii. Pana la urma se va lasa cu penal.:D
Reluam articolul ce pricina:
Art. II. – (1) Proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, vor fi scutiţi de la plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază. Prin cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari se înţelege datoria cu titlu de bază fără suma rezultată din penalităţi.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicăşi chiriaşilor care deţin spaţiu locativ în baza unui contract de închiriere cu autorităţile administraţiei publice locale, centrale sau cu orice instituţie a statului.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică familiilor al căror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depăşeşte suma de 1.000 lei.
(4) Sumele cu titlu de penalităţi datorate către asociaţiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate şi din obligaţiile contractuale existente între asociaţiile de proprietari şi societatea furnizoare de servicii.

Daca dumneavoastra credeti ca admnistratorii si presedintii de asociatii au scris aceast punct (4) in lege, este in regula si va dau drepatate.
Cred ca ar trebui sa facem ceva ca la urmatoarela alegeri sa nu mai fie parlamentul format din administratori si presedinti de asociatii de proprietari, asa cum este acum.
Faptul ca furnizorii de utilitati calculeaza penalitati la facturile platite cu intarziere nu inseamna ca sunt platite automat de catre asociatie.

In conditiile legii 175/2010, asociatia notifica furnizorul ca proprietari x,y... sunt exceptati de la plata penalizarilor in conditiile prevederilor legii.
Daca furnizorul va da in judecata asociatiile si, probabil, va castiga, iar sentinta ramane definitiva si irevocabila, penalitatile vor trebui platite de cei in cauza chiar daca legea 175/2010 prevede altceva.

Avand in vedere ca legea are un termen de aplicare de 1(un) an de la data intrarii in vigoare, in acest moment, nu se pot trage concluzii deoarece proprietarii care solicita asociatiilor scutirea de la plata penalitatilor trebuie sa isi plateasca toate cotele de intretinere aferente acestei perioade pentru a putea beneficia de prevederile legii.

Daca presedintii asociatiilor si administratorii nu vor solicita furnizorilor anularea penalitatilor in conditiile legii 175/2010, atunci in mod firesc furnizorii nu vor avea nici o problema legala in a solicita plata penalitatilor.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
eliasav, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum-se-aplica-legea-175-2010-cu-privire-la-neaplicarea-penalizarilor la intretinere catalin dana catalin dana Am o datorie la plata intretinerii si mi s-au perceput penalitati. Platesc lunar, dar datorita penalizarilor nu mai ajung la zi. Am fost la asociatie azi si ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere alexandra-alex alexandra-alex Buna seara, am o nelamurire: sunt administrator la o asociatie si in anul 2009 am dat in judecata mai multe apartamente pentru neplata intretinerii. Am primit ... (vezi toată discuția)
Restanta la intretinere omideo20 omideo20 Buna seara.Mama mea are o datorie la intretinere de 5500 lei.Eu vreu sa platesc suma restanta la intretinere dar administratorul imi scrie chitanta si pentru ... (vezi toată discuția)