avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nulitate certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nulitate certificat mostenitor

Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore).

Procedura succesorala notariala se deschide dupa expirarea termenului de 6 luni de catre sotie + 1 fiica; acestea dau declaratii pe proprie raspundere ca au acceptat succesiunea in mod tacit si ca nu mai exista alti mostenitori in afara de ele, in sensul ca aceasta fiica este unicul copil al defunctului.

Obtin certificatul de mostenitor ( sotia cu o cota de 1/4, iar fiica - 3/4) si procedeaza la vanzarea bunurilor( terenuri) ce alcatuiesc masa succesorala.

Celelalte 2 fiice descopera acest lucru abia dupa aproape 10 ani de la moartea tatalui ( cu precizarea ca acestea nu locuiesc in tara). Ce sanse au sa obtina nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor pentru frauda la lege si cauza ilicita?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:17, 20 Iunie 2008
Opinia mea este total diferită de cea a colegilor mei:
Dacă dezbaterea succesiunii s-a făcut fără citarea tuturor succesibililor, iar cele două fiice - fiind în străinătate - nu au aflat de decesul tatălui lor, ele pot introduce o acţiune în instanţă prin care se va solicita repunerea acestora în termenul de opţiune succesorală, dacă pot face dovada că nu au trecut 6 luni de la data când au aflat de decesul părintelui lor, astfel încât se vor anula parţial certificatele de moştenitor eliberate de notar, şi prin hotărâre vor obţine şi ele partea care li se cuvine din moştenire.
Dacă cele două fiice au cunoscut data decesului părintelui lor şi nu au făcut nici un act de acceptare expresă sau tacită a succesiunii în termenul de opţiune succesorală, acestea sunt considerate străine de succesiune şi nu mai au nici un drept succesoral de pe urma defunctului lor tată. Astfel, orice acţiune de anulare a certificatelor de moştenitor ale soţiei supravieţuitoare şi a celeilalte surori, va fi sortită eşecului.
Nu este incidentă frauda la lege şi nici cauza ilicită în speţă pentru a fi invocată în solicitarea nulităţii absolute a certificatelor de moştenitor! ...;)
Opinia Corei nu are la baza legea.
Se va anula intregul certificatul de mostenitor.
Fiind vorba de nulitate absoluta se poate introduce fara probleme actiunea.
In cadrul actiunii avocatul angajat va face motivarea in fapt si in drept.Daca motivarea se va face defectuos pot aparea probleme.
In mod normal, eu nu as vedea sa am probleme la judecata.
Se vor administra probe.

avocat Claudiu Lascoschi
Mergeţi pe mâna lui lascoschi şi, la final, să ne anunţaţi şi pe noi de rezultatul obţinut...dar, să nu fie prea târziu...;)
Cora, eu ma judec intr-un fel anume si sunt foarte inventiv.Una este cand este procesul meu si alta e atunci cand e vorba de altcineva.
Sunt anumite procese la care in mod obligatoriu ma prezint personal si acesta ar fi unul dintre acele procese.;)

avocat Claudiu Lascoschi
cora2006 a scris:

Opinia mea este total diferită de cea a colegilor mei:
Nu este incidentă frauda la lege şi nici cauza ilicită în speţă pentru a fi invocată în solicitarea nulităţii absolute a certificatelor de moştenitor! ...;)


Te rog, Cora, de ce nu este incidenta cauza ilicita in speta?
O declaratie pe proprie raspundere data cu incalcarea art.292 C.pen., avand drept scop culegerea unei cote mai mari din masa succesorala, nu constituie cauza ilicita? Cu atat mai mult cu cat in cuprinsul CM se mentioneaza faptul ca "nu sunt straini de succesiune conform art.700 C..civ."

Oare se poate cere conversiunea CM in declaratie a paratelor in sensul ca acestea nu contesta calitatea de mostenitori acceptanti a celor doua surori excluse de la mostenire? Scuze daca suna abberant!!!!!!!

Apoi, nu crezi ca se poate solicita constatarea nulitatii absolute si ca urmare a gresitei stabiliri a intinderii drepturilor succesorale ale surorii care si-a insusit, prin frauda, cotele celorlalte doua, in conditiile in care acestea din urma nu au fost citate la dezbaterea succesiunii?
Multumesc tuturor pentru opinii1

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor - anulare, prescriptie andreicosminus andreicosminus Am urmatoarea speta: De pe urma a doi defuncti X si Y, raman 5 descendenti: A, B, C, D, E. Unul din acesti 5 descendentii si anume A- este predecedat ... (vezi toată discuția)
Succesiune ynna ynna buna ziua, va rog mult a ma ajutati, am o speta: in urma decesului lui A (in anul 2000) a ramas un imobil si teren aferent; mostenitorii sunt B,C,D - copii ... (vezi toată discuția)
Succesiune labuta labuta Lamuriti-ma va rog.Daca nu deschid succesiunea in termen de 6 luni nu mai am dreptul la nimic(eu sunt una din fiicele decedatului)Asta cred ca inseamna ... (vezi toată discuția)