avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul pensiei si perioadele asimilate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul pensiei si perioadele asimilate

cum se utilizeaza la calculul pensiei perioadele asimilate. Perioadele asimilate sunt perioadele de studii superioare la zi si perioada armatei?
Cel mai recent răspuns: anacami2 , utilizator 11:49, 10 Aprilie 2011
In primul rand rog sa ma scuze moderatorul ca indervin dupa dansa, dar fiind inginer, mai aproape de cifre si considerand ca o precizare suplimentara nu face rau, doresc sa fac o precizare pentru ceea ce a scris
Ana-anituca :

Nu e subiectul meu dar vreau sa ma lamuresc. Inteleg ca perioadele asimilate sint avantajoase pentru vechime dar dezavantajoase pentru valoarea punctajului mediu (final).

Punctajul mediu anual nu este o medie aritmetica ci conf. legii 263/2010 :
ART. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.

Deci suma punctajelor anuale se imparte la aceeasi cifra a nr. de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, indiferent de nr. de ani care au realizat suma totala de puncte.
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
Viorel_Lucaciu, utilizator
@Viorel_Lucaciu

Ca tot mi-am amintit, domnule inginer, de interventia dvs. :)

Eu nu-mi dau seama de unde ati dedus ca Ana-anituca s-ar fi referit la punctajul mediu anual ca la o medie aritmetica. Mie discutia mi s-a parut ca este despre stagiile asimilate si despre faptul ca nu conteaza prea mult la numarul total de puncte (in sensul ca nu prea aduc puncte).

In rest sigur, asa se determina punctajul mediu anual. Precizarea dvs. este binevenita si orice alte precizari vor fi la fel.
Buna ziua,
imi cer scuze pentru interventia mea, insa as dori sa ma lamuresc cum se va proceda la calculul pensiei unei persoane care a absolvit studii universitare de stat si in acelasi timp a lucrat cu norma intraga si contract de munca pentru o companie.
In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat!
@Claudia Badiu

In primul rand stagiu asimilat este numai perioada in care o persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar (am precizat acest aspect intrucat dvs. n-ati scris nimic in mesaj).

Daca persoana pentru care intrebati a lucrat in timp ce a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, perioada asimilata nu se valorifica la stabilirea drepturilor de pensie. La stabilirea drepturilor de pensie vor fi avute in vedere veniturile realizate in perioada respectiva, nu 25% din castigul salarial mediu brut lunar din acea perioada.

-Temei legal: art. 49, alin. (3) din Legea nr. 263/2010-
@ Gabriela Pintea
Multumesc frumos pentru raspunsul dvs. Din cate imi dau seama, inca o data in plus, legea este "doar pentru anumite persoane"...:(

Alte discuții în legătură

Cat se considera anii de facultate la vechimea in munca? Victor26 Victor26 Am frecventat cursurile Facultatii de Mecanica intre anii 1983-1988, la zi. Mi-am depus dosarul de pensionare deoarece am calitatea de handicapat grav, din ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj pensie gheorghebosneag gheorghebosneag Va rog sa-mi comunicati cum se calculeaza punctajul (lunar,anual) pentru anii de facultate(la \'\'zi\'\' ) si pentru 6 luni de armata T.R. Multumesc! (vezi toată discuția)
Anii de pensie asimilati doina-dobrescu doina-dobrescu Studiile universitare sunt asimilate stagiului de cotizare conf. leg.263/2010 art. 49, utilizandu-se 25% din salariul mediu brut lunar pe economie sau din ... (vezi toată discuția)