avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... se pot cumpara bunuri imobile pe numele unui minor de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

se pot cumpara bunuri imobile pe numele unui minor de 1 an?

eventual cu clauze uzufruct spre exemplu?
Cel mai recent răspuns: Alforyou , utilizator 17:17, 26 Aprilie 2011
faptul ca stipulez ca acel bun e al copilului este atacabil?
de cine?
NU faptul ca bunul e al copilului, ci faptul ca un copil de un an nu poate cumpara un bun imobil, nu are capacitate de exercitiu.
Cine vinde? Cine cumpara?
Daca vand parintii si cumpara minorul, nu se poate incheia un asemenea act, insa daca parintii cumpara de la niste terti si se stipuleaza in contract ca bunul se cumpara "pentru copil", asa se poate.
bunicii copilului doresc sa achizitioneze un teren pt nepotul lor in varsta de un an.
bunicii sunt batrani si nu vor sa amane pana bebe face 18 ani pt ca... sunt batrani.
Tot odata vor sa fie siguri ca tatal lui -al minorului, care mai are un copil din alta casatorie nu poate dispune de acel imobil in nici un caz.
Care ar fi solutia in acest caz? Cea mai sigura si lipsita de pericole?
Bunicii pot sa faca testament nepotului.
Cine este reprezentantul legal al minorului? Copilul locuieste la bunicii din partea tatalui?
Oameni buni! Cum adica un om nu are dreptul de a avea proprietate? :O
Colegi juristi, ia-n sculati de va treziti!
Imi cer scuze, am incercat sa fac ceva glume, caci mi se pare absurd ce am citit.
In primul rand, un minor vaz ca nu are capacitate de execitiu!!! Ok, asta inseamna ca, daca mama moare si io-s minora, nu pot mosteni imobilele lasate de ea! ca si semnarea unui act sau altul la notar tot exercitarea drepturilor civile inseamna!!! :((
Si asa, raman si orfana si fara nimic!!

Ca sa nu mai spun ca nu pot inchiria pe mai mult de 5 ani ca sa-mi asigur venit sau nu pot vinde, ca nu am capacitate de exercitiu!! Si asa, mor de foame! :(

Ei bine, lipsa de capacitate de exercitiu inseamna ca altcineva ma ajuta, ca nu-s in stare a intelege foarte bine ce semnez si ce nu si legea ma protejeaza, dar nu ma pagubeste doar pentru ca sunt minor!!
Am capacitate de folosinta, am dreptul de a avea proprietati. Doar ca exercitiul drepturilor civile il face cineva pentru mine, macar pana la o varsta.

Hai sa clarificam care e diferenta intre cine semneaza si cine dobandeste.
Hai sa vedem cine nu are dreptul de exercitiu. Hai sa ne mai uitam pentru cine actele de dispozitie sunt incheiate de parinti in numele copiilor minori. Ca nici interzisii nu au capacitate de exercitiu si totusi... pot avea proprietati! :P

Deci: parintii incheie acte in numele si pe seama minorilor care le sunt incredintati sau carora le sunt parinti...
Asa incat, da, puteti lua un imobil pe numele copilului.
Uzufructul inseamna folosinta unui bun, nu neaparat folosinta exclusiva si directa! Pentru ca proprietarul meu are si uzufructul ca dezmembramant al dreptului de proprietate, dar eu stau aici in chirie! Doar ca proprietarul are folosinta bunului prin altul, anume folosirea lui prin intermediar. Adica eu mi-s intermediaru'. Eu posed pentru altul.
Nu tre' sa stea copilu' singur acolo!! :O
Mai este o problema cu uzufructul: unii spun ca nu e cesibil... :D In aceste conditii, pentru siguranta actului, cumparati bunul si apoi va trebui sa donati nuda proprietate.
Asa incat, omul de un an poate dobandi nuda proprietate si parintii uzufructul. In plus, nu e nicio diferenta intre un copil de 1 an si unul de 13, asa ca toata asta cu sa mai creasca... :slap:

Actul e dificil de intocmit si poate fi atacat. De cine... vedeti dupa discutii, dupa cine vinde, cati frati are mostenitorul, care e valoarea bunurilor din masa succesorala, daca banii se platesc efectiv sau este, in fapt, o donatie...
Astfel, va sfatuiesc sa mergeti sa vorbiti cu un avocat care sa va explice ce inseamna un astfel de act si cum se poate intocmi.
Acum, vad cam asa: vanzarea nudei proprietati catre minor si cedarea uzufructului catre ... cine vrea sa-l aiba (dv. ca parinti sau sa ramana la bunici!). Dar asta e o donatie in lipsa platii pretului efectiv. Asa incat, daca nu platiti pretul prin virament bancar, faceti donatie a nudei proprietati si a uzufructului. Prin acelasi act de donatie, ca sa nu coste mai mult actele.
Si mergeti sa vedeti cine ar putea ameninta acest act.
Actele notariale... de nerecomandat in situatii de gen, cand sunt mai multe parti intr-un act, cand actul nu e tipic...
Asa incat, vedeti in ce masura puteti vorbi sa va si mai deduceti cheltuiala cu avocatul din onorariul de notar etc. etc.

Va recomand sa nu va grabiti, sa intelegeti exact consecintele actului ca sa nu regretati mai tarziu alegerea acestui act. Va fi dificil sa instrainati, sa ipotecati un astfel de imobil mai tarziu, daca veti avea nevoie. Trebuie sa va informati pe toate consecintele actuale si viitoare ale actului. Puteti consulta si un notar si un avocat...
Nu e un act usor de intocmit si de inteles.

Aveti grija si multa bafta!

Alte discuții în legătură

Acte donatie catre un minor 28lacra 28lacra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie noua pe numele unui copil RobertLucian RobertLucian Buna ziua De curand am construit o casa pe terenul aflat in proprietatea parintilor, acum a venit momentul sa intabulam constructia. Terenul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, bunica dorește să facă un act de vânzare-cumpărare ... Ioana_ds Ioana_ds Bună ziua, Bunica dorește să facă un act de vânzare-cumpărare cu drept de uzufruct pe numele nepotului minor. Întrebarea este: se poate vinde acel ... (vezi toată discuția)