avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... se pot cumpara bunuri imobile pe numele unui minor de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

se pot cumpara bunuri imobile pe numele unui minor de 1 an?

eventual cu clauze uzufruct spre exemplu?
Cel mai recent răspuns: Alforyou , utilizator 17:17, 26 Aprilie 2011
Eu am inteles cam asa situatia: bunicii paterni cresc copilul si nu doresc ca tatal acestuia sa puna mana pe imobilul proprietatea lor. NU se stie ce e cu celalalt reprezentant legal, adica cu mama, care ar putea incheia contractul, printr-o stipulatie pentru altul, pe seama minorului.
De aceea am intrebat cine are grijia de copil. Sunt situatii in care, in urma divortului, minorul este incredintat la bunici. M-am gandit si la posibilitatea asta... In aceasta situatie, ar putea fi numit un curator pentru minor, iar actul sa se incheie cu acordul Autoritatii Tutelare...
NUmai ca, cei interesati nu au expus o situatie clara din care sa ne dam seama despre ce e vorba.
Intr-adevar, este recomandabil sa consultati un avocat.
O problema serioasa pe care o vad eu aici, e ca atata timp cat minorul e ...minor reprezentantul legal (parintii, sau doar tatal) poate face destule acte care sa dauneze dreptului de proprietate al minorului...
Timp are destul... 17 ani!
Pai pentru asta sunt legi,. actele pot fi desfiintate pentru leziune etc.
Dupa ce minorul ajunge major poate evalua care acte nu sunt ok (dupa parerea lui) incheiate de parinti. Si le desfiinteaza.

In plus, de la 16 ani minorul are capacitate rrestransa de exercitiu, astfel incat el isi va semna propriile acte, iar parintele va semna numai de "confirmare", ca sa ma exprim nonjuridic.

NU e capat de lume, sunt reguli clare, parintii vor binele copilului si nu putem presupune contrariul... Dar, in caz ca se intampla sa nu-l mai urmareasca in actele incheiate in numele si pentru el, sunt modalitati de desfacere a acelor acte.
In plus, nici nu e greu sa arati leziunea minorului, orice act incheiat dezavantajos la momentul incheierii lui este desfacut. Proba se limiteaza numai la aratarea pagubei suferite de minor: pretul mai mic la vanzare etc.

Nu am auzit ca in procese de divort minorul sa fie incredintat buncilor; chiar daca in practica s-a intamplat asa ceva, mi se pare o gogomanie, avand in vedere ca bunicii nu sunt parti in dosar. Daca insa intervin pe parcurs si solicita copilul, se face ancheta sociala etc., desi mi se pare putintel exagerat, e un fel de plasament asta si nu incredintare.
Daca bunicii nu sunt parti in dosar, ma gandesc la cum opun ei dispozitivul hotararii altor persoane, autoritatilor... :O
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Oficial se incredinteaza minorul unuia dintre parinti si se precizeaza ca acesta va fi ajutat la cresterea si educarea minorului de catre bunicii materni, sau paterni (dupa caz).
Sunt situatii cand, la divort, ambii parinti sunt reprezentati de avocati cu procuri speciale pentru ca sunt plecati din tara...
copilul se afla la mama. sentinta de div definitiva
parintii mamei doresc sa cumpere un imobil pt nepotelul de un an si vor sa fie siguri ca nimeni (unchi, matusa, var , nimeni) nu pot sa ceara parte etc.
asta e tot
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2008
modar, utilizator

Alte discuții în legătură

Acte donatie catre un minor 28lacra 28lacra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie noua pe numele unui copil RobertLucian RobertLucian Buna ziua De curand am construit o casa pe terenul aflat in proprietatea parintilor, acum a venit momentul sa intabulam constructia. Terenul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, bunica dorește să facă un act de vânzare-cumpărare ... Ioana_ds Ioana_ds Bună ziua, Bunica dorește să facă un act de vânzare-cumpărare cu drept de uzufruct pe numele nepotului minor. Întrebarea este: se poate vinde acel ... (vezi toată discuția)