avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am vandut o masina si cumparatorul refuza sa facem ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am vandut o masina si cumparatorul refuza sa facem actele legale

cumparatorul dupa ce a dat banii pe masina si a completat si semnat contractul si a primit talonul si cartea masinii nu a mai vrut sa vina la politie ptr perfectarea actelor. pe moment nu m-a deranjat ca tot amana dar au trecut 5 ani si platesc impozit la circa financiara iar la polititie nu pot radia masina fara acte si actele nu le pot reconstitui ptrca cei de la rar zic ca nu o mai gasesc in evidenta si cercul s-a inchis aici. sunt condamnat pe veci sa platesc ptr aceasta greseala sau exista solutii?. multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:20, 27 Noiembrie 2008
Nu am spus ca politia "are treba cu un contract",genessis 63 voia sa stie cum poate radia masina cand cumparatorul refuza sa participe la radiere .Este adevarat ca obligatia vanzatirului este sa vanda masina cu numere rosii adica dupa radiere dar in aceasta situatie politia rutiera are la indemana asa cum am spus prevederile art 102 pct 4 din OUG 195/2002 PRIN CARE SANCTIONEAZA NEEFECTUAREA RADIERII DIN EVIDENTA IN TERMENELE PREVAZUTE DE LEGE DAR SI PREV. ART 112 PCT 1 LIT R SI PCT 3 DIN ACELASI ACT NORMATIV,cand poate retine atat certificatul de inmatriculare cat si placutele si potrivit pct-ului 4 se restituie dupa ce se dovedeste ca motivul retinerii a incetat .
Si eu vreau sa ajut gratuit si am oferit o solutie mai simpla si legala ceea ce inseamna ca si cei cu "mai multa experienta mai pot invata cate ceva "=D>
cioan a scris:

Eu cred ca puteti cere si contravaloarea impozitelor si taxelor platite de Dv. in perioada in respectiva perioada de timp.
Numai bine.


In acest caz opereaza termenul de prescriptie de 3 ani.
Pt vanzare nu opereaza prescriptia.
patrascuct a scris:

Este adevarat ca obligatia vanzatirului este sa vanda masina cu numere rosii adica dupa radiere dar in aceasta situatie politia rutiera are la indemana asa cum am spus prevederile art 102 pct 4 din OUG 195/2002 PRIN CARE SANCTIONEAZA NEEFECTUAREA RADIERII DIN EVIDENTA IN TERMENELE PREVAZUTE DE LEGE DAR SI PREV. ART 112 PCT 1 LIT R SI PCT 3 DIN ACELASI ACT NORMATIV,cand poate retine atat certificatul de inmatriculare cat si placutele si potrivit pct-ului 4 se restituie dupa ce se dovedeste ca motivul retinerii a incetat .

Codul rutier nu prevede în mod expres vreo obligaţie sau vreo sancţiune pentru cei care îşi vând prin act sub semnătură privată autoturismele fără radierea maşinii de pe numele său...
Codul rutier prevede:
Art. 17. - (1) Radierea din evidenţă a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea, la cererea proprietarului sau a mandatarului acestuia, în următoarele cazuri:
a) proprietarul sau mandatarul acestuia doreşte retragerea din circulaţie a vehiculului şi face dovada depozitării acestuia într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii;
b) proprietarul sau mandatarul acestuia face dovada dezmembrării vehiculului;
c) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane, în condiţiile legii;
d) la schimbarea domiciliului, a reşedinţei sau a sediului proprietarului, pe raza de competenţă a altei autorităţi decât cea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea;
e) la scoaterea definitivă din România a vehiculului respectiv.
(3) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor radiate din evidenţă.
..........................................................................................................................................................................................
Art. 112. - (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
r) vehiculul nu a fost radiat din circulaţie în cazurile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă;
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), o), p), r) şi s), odată cu reţinerea certificatului de înmatriculare poliţistul rutier retrage şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare.

De unde rezultă, din aceste dispoziţii legale, că sfatul tău este corect? ;)
Nu vreau sa creez o polemica din acest subiect ,cunosc multe situattii care s-au rezolvat in acest mod ,genessis 63 nu are nimic de pierdut daca face o asemenea cerere nici macar nu trebuie sa plateasca vreao taxa
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2008
CABINET DE AVOCAT PATRASCU GHEORGHE, Avocat
genessis, vă rog să urmaţi calea propusă de patrascu iar, mai apoi să ne spuneţi ce aţi rezolvat. Acesta este răspunsul care ar linişti spiritele...;)

Alte discuții în legătură

Radiere in urma suspendarii certificatului si a numerelor procustprestserv procustprestserv Mi s-au retinut certificatul de inmatriculare si numerele de circulatie din cauza ITP expirat. Repararea masinii ar fi prea costisitoare, prin urmare a-si ... (vezi toată discuția)
Buna! cum pot radia masina fara actele masinii ?mie mi-ar trebui ... underdark44 underdark44 Buna! Cum pot radia masina fara actele masinii ?Mie mi-ar trebui numerele vechi de pe ea sa pun pe noua masina. Eu am vandut cuiva masina doar cu contract ... (vezi toată discuția)
Radiere masina Valigeta Valigeta Am fost proprietara unui autoturism din 2010 pana in 2014. L-am vandut cu act de vanzare-cumparare. Taxa de prima inmatriculare am recuperat-o. Cel care a ... (vezi toată discuția)