avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... P.F.A.-urile care nu sunt asigurate in sistemul public ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

P.F.A.-urile care nu sunt asigurate in sistemul public de pensii sunt obligate sa plateasca retroactiv (pentru ultimii 5 ani) contributii de asigurari sociale?

Sunt PFA - traducator autorizat - din 2002. Pana la 31 decembrie 2004 am fost angajat al unei firme si toate contributiile (sanatate, somaj si pensii) erau platite de angajator in timp ce eu plateam doar impozitul pe venitul realizat din traduceri. De la 1 ianuarie 2005 nu am mai platit decat impozitul pe venit. De curand am fost invitat la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti pentru a discuta despre asigurarea mea in sistemul public de pensii. Am fost si ...mi s-au comunicat doua lucruri importante: 1. ca asigurarea P.F.A.-urilor in sistemul public de pensii e obligatorie si 2. ca trebuie sa platesc retroactiv pentru ultimii 5 ani contributii la sistemul public de pensii (calculate la nivelul minim admis de lege, cu tot cu penalizari, ar insemna circa 12.000 RON). As vrea sa aflu daca, intr-adevar, lucrurile stau asa. Mai ales in legatura cu a doua chestiune. Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Ruben , utilizator 15:17, 8 Aprilie 2011
Ursule din pacate eu nu am reusit sa fac miscarea asta; tipa de la pensii a spus ca daca mergeam sa depun declaratia de asigurare in 2008 puteam sa pun atunci venitul asigurat de 4 RON ... asa am ramas cu ultimul venit minim impus... in fine asta e, cine poate sa faca miscarea cu 4 RON sa o faca... Cei ce au inceput activitatea abia in 2008 sigur pot sa puna 4 RON cine a inceput inainte ramin la impresia ca trebuie sa plateasca la ultima suma minima impusa;
Otto incearca sa mergi pe idea asta cu ce suma vrei tu din 2008, poate iti iese, mie unul nu mi-a iesit pasenta si am platit la 318 pe perioada 2008-2010...
Domnilor, citind comentariile voastre ... nu-mi vine sa cred ca sunteti romani!
Putina inventivitate domnilor... pai ce facem aici... platim 12.000 RON #-o (adica o suta douazeci de milioane de lei vechi !!!) ca ei sa ii dea tortionarilor si generalilor de armata care ne puneau la sapa?!?!

Dar chiar nu v-ati gandit ca cu 12000RON va platiti toate taxele si-i dati si o bere unui patron care va angajeaza cu carte de munca undeva numai ca sa scapati de jugul pensiei?
Ruben, cred ca citesti printre randuri, cei 12.000 RON reprezinta plata pe ultimii 5 ani la pensii... Acum degeaba te angajezi, tot trebuie sa platesti pe ultimii 5 ani daca ai avut PFA ...
Popu a scris:

Ruben, cred ca citesti printre randuri, cei 12.000 RON reprezinta plata pe ultimii 5 ani la pensii... Acum degeaba te angajezi, tot trebuie sa platesti pe ultimii 5 ani daca ai avut PFA ...

Da? Pai ce zici daca le platesc numai dupa 5 ani de carte de munca? Cam cat crezi ca le voi plati atunci? De prescriere ai auzit?

Tu ai impresia ca nu exista ac de cojocul fiecaruia? Asa cum ei au fabricat ace pentru ale noastre in 50 de ani de comunism si apoi inca vreo 20 de neocomunism, si pentru cojocul lor este ac, n-ai tu grija. Lustrastie nu fac, securistii inca sunt sefi la Case de pensii si noi ar trebui sa fim iobagii lor? Auzi acolo "12.000 RON reprezinta plata pe ultimii 5 ani la pensii". Fii serios domle! 12000RON reprezinta pensia pe urmatoarele 2 luni a unui tortionar si nu "plata pe ultimii 5 ani la pensii".
Ruben, prescrierea e o chestie faina, daca ai carte de munca mie tare mi-e ca pot sa-ti puna poprire pe salar ... In fine, fiecare face cum crede, probabil astia sunt in stare sa te execute silit.

Alte discuții în legătură

Care este baza de calcul a contributiei cas? ContSters160319 ContSters160319 Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac ,va rog din suflet sfatuitima giovana giovana in anul 2004 mi-am deschis o autorizatie de pers. fizica autorizata, ca taximetrist. in anul 2006 am mers la directia muncii sa-mi platesc retroactiv din urma ... (vezi toată discuția)