avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... P.F.A.-urile care nu sunt asigurate in sistemul public ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

P.F.A.-urile care nu sunt asigurate in sistemul public de pensii sunt obligate sa plateasca retroactiv (pentru ultimii 5 ani) contributii de asigurari sociale?


Sunt PFA - traducator autorizat - din 2002. Pana la 31 decembrie 2004 am fost angajat al unei firme si toate contributiile (sanatate, somaj si pensii) erau platite de angajator in timp ce eu plateam doar impozitul pe venitul realizat din traduceri. De la 1 ianuarie 2005 nu am mai platit decat impozitul pe venit. De curand am fost invitat la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti pentru a discuta despre asigurarea mea in sistemul public de pensii. Am fost si ...mi s-au comunicat doua lucruri importante: 1. ca asigurarea P.F.A.-urilor in sistemul public de pensii e obligatorie si 2. ca trebuie sa platesc retroactiv pentru ultimii 5 ani contributii la sistemul public de pensii (calculate la nivelul minim admis de lege, cu tot cu penalizari, ar insemna circa 12.000 RON). As vrea sa aflu daca, intr-adevar, lucrurile stau asa. Mai ales in legatura cu a doua chestiune. Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Ruben , utilizator 15:17, 8 Aprilie 2011
@ursul
Eu inteleg ca ar trebui sa dam sfaturi conform legii si nu in afara legii. Ca in situatia descrisa de tine ai reusit sa inchei un astfel de contract e doar datorita faptului ca ai dat de un functionar care nu-si cunoaste meseria. Sau "ca te-ai inteles cu el". altfel nu-mi explic.
Tot din proprie experienta poti sa-ti zic ca am avut nevoie de acelasi lucru, de a modifica venitul asigurat retroactiv si nu s-a putut.

Dar sa lasam propria eperienta si mai bine sa citim cu atentie ordinul 340 din 2001 - normele de aplicare pentru legea 19/2000.


In sectiune unde se face referire la Contractul de asigurare si declaratia de asigurare. pct 8 spune asa:

Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă si produce efecte numai pentru viitor, de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.


Alte discutii sunt de prisos.
Max22 a scris:

PFA-urile care sunt in acelasi timp si salariati cu Contract de munca ,scapa de obligatia de plata a CAS-ului?
Care este baza legala?


Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010

Art. 6.— (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate
obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut
pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de 4 ori câștigul
salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului
asigurărilor sociale de stat și care se află în una dintre situațiile
următoare:
c) persoane fizice autorizate să desfășoare activități
economice;

Art. 193. — (1) Prezenta lege intră în vigoare la data de
1 ianuarie 2011
, cu excepția art. 70 alin. (1), art. 132, 135 și 194,
care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
(2) Prevederile art. 102 alin. (2)—(6), precum și cele ale
art. 169 alin. (6) și art. 170 intră în vigoare la data de 1 ianuarie
2012.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
Ruben, utilizator
Ursule, multam de grija, dar cred ca nu am dat vreun pic de inteles ca nu stiu sa-mi port singur de grija. Te asigur ca nu alimentez un sistem putred şi corupt cu mai mult decat merita şi că tot ce fac este absolut legal. Iar in momentul in care datorita schimbarilor legislative frecvente, nu va mai fi legal, atunci te asigur ca gasesc o alta incadrare legala. In cel mai rau caz imi fac off-shore cu 12000RON.

Comentariile mele erau adresate celor care au pus intrebari nu celor care au dat raspunsuri. Mai pun si eu intrebari uneori pe acest site, dar nu cred ca am pus vreo intrebare pe acest subiect.
multumesc foarte mult pentru raspuns ,dar inteleg ca aceasta lege este aplicanila din 2011,inainte cum era? Existau prevederi similare care excludeau persoanele fizice autoritate (salariate in acelasi timp) de la obligativitatea asigurarii la Casa de pensii?
Da, si Legea 19/2000 prevedea acelasi lucru.
Nu acelasi lucru prevede Legea 95/2006 a Sanatatii.
@grandanat
Functionara nu era incompetenta si nici nu am facut "intelegeri" cu ea.
Nu pot crede cum de este asa de greu de inteles ca la momentul incheierii declaratiei de asigurare declari venitul asigurat?
Modificarea venitului asigurat este cu totul acltceva. Asta inseamna ca erai deja asigurat si modificarea venitului nu o poti face retroactiv.

Alte discuții în legătură

Care este baza de calcul a contributiei cas? ContSters160319 ContSters160319 Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac ,va rog din suflet sfatuitima giovana giovana in anul 2004 mi-am deschis o autorizatie de pers. fizica autorizata, ca taximetrist. in anul 2006 am mers la directia muncii sa-mi platesc retroactiv din urma ... (vezi toată discuția)