avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... P.F.A.-urile care nu sunt asigurate in sistemul public ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

P.F.A.-urile care nu sunt asigurate in sistemul public de pensii sunt obligate sa plateasca retroactiv (pentru ultimii 5 ani) contributii de asigurari sociale?


Sunt PFA - traducator autorizat - din 2002. Pana la 31 decembrie 2004 am fost angajat al unei firme si toate contributiile (sanatate, somaj si pensii) erau platite de angajator in timp ce eu plateam doar impozitul pe venitul realizat din traduceri. De la 1 ianuarie 2005 nu am mai platit decat impozitul pe venit. De curand am fost invitat la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti pentru a discuta despre asigurarea mea in sistemul public de pensii. Am fost si ...mi s-au comunicat doua lucruri importante: 1. ca asigurarea P.F.A.-urilor in sistemul public de pensii e obligatorie si 2. ca trebuie sa platesc retroactiv pentru ultimii 5 ani contributii la sistemul public de pensii (calculate la nivelul minim admis de lege, cu tot cu penalizari, ar insemna circa 12.000 RON). As vrea sa aflu daca, intr-adevar, lucrurile stau asa. Mai ales in legatura cu a doua chestiune. Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Ruben , utilizator 15:17, 8 Aprilie 2011
ursul a scris:

Popu a scris:

2.
..................................................
Din 2008 pina in decembrie 2010 ai fi putut sa te asiguri la orice venit, dar cum nu te-ai asigurat ei merg pe ultimul venit minim impus, adica 318 RON.
......................


Aici te contrazic (si vorbesc din proprie experienta).
Pe aceasta perioada se poate asigura, in continuare, la venitul asigurat declarat, adica se poate asigura la un venit de 4 lei caruia ii corespunde o contributie minima de 1 leu.


ursul a scris:

Declaratia de asigurare sociala am incheiat-o pe data de 30.09.2010 si a fost incheiata incepind cu data de 01.01.2006 (pt. perioada neasigurata din 2005 nu am realizat veniturile necesare pt. obligativitatea asigurarii).
Odata cu declaratia am incheiat si actele aditionale de modificare a declaratiei, corespunzator fiecarei perioade de suspendare plata contributii si reluare plata contributii asigurari, precum si venitul asigurat aferent (pt. ca am avut perioade de asigurare prin CIM si apoi prin somaj).
Deci am incheiat declaratie de asigurare retroactiv la un venit asigurat de 4 lei.


Cu cuvintele tale ai declarat ce am citat eu mai sus. Acum bati in retragere ?



Nu pot crede cum de este asa de greu de inteles ca la momentul incheierii declaratiei de asigurare declari venitul asigurat?

Eu nu pot crede ce e asa de greu de inteles ca acea declaratie de asigurare, contract de asigurare, declaratie de modificare sau ce-o mai fi, intra in vigoare ulterior incheierii ei. Nu poti nici sa declari nici sa modifici venitul asigurat retroactiv.
Asta doar cand se va comporta nemteste si guvernul , problema e nu de unde se colecteaza sumele , ci ce exact se face cu ele mai departe. Nimic , as zice eu .
Cum nimic, doamne fereste. Cum puteti spune asemenea lucruri.
Probabil nu stiti ca sistemul de pensii din romania este deficitar. Mananca anual miliarde de euro. In 2009 1.5 mld euro iar in 2010 2.5 mld euro. Bani care in loc sa fie directionati catre invatamant, sanatate, dezvoltare infrastructura, etc, sau oriunde in alta parte, trebuie sa mearga in sistemul de pensii pentru a acoperi dezechilibru. Sau si mai grav, trebuie imprumutati de la FMI.

Si acest dezechilibru aparut din cauza muncii la negru, pensionarii nejuste, plecarii fortei de munca peste hotare, neplata contributiilor regresul economic si multe alte motive. Si efectele secundare se vad, majorarea taxelor, cresterea varstei de pensionare, etc. In ritmul acesta cand va ajunge generatia decreteilor la pensie n-o sa fie bani petru pensii nici sa-ti poti cumpara o paine.

Deci cum puteti spune ca nimic. Din contra prin aceste contributii supravetuieste sistemul de pensii. Asa schiop cum e, dar supravetuieste. Macar totusi pensionarii isi primesc pensiile mici mari cum sunt, si nu s-a ajuns in imposibilitate de plata.
Domnu' grandanat, de data asta intervin cu o INTREBARE:
Daca tot lucrati in domeniu, scrieti-ne si noua, cate pensii
- sub 1000RON
- intre 1000RON inclusiv si 2000RON
- intre 2000RON inclusiv si 3000RON
- intre 3000RON inclusiv si 4000RON
- intre 4000RON inclusiv si 5000RON
- intre 5000RON inclusiv si 6000RON
- intre 6000RON inclusiv si 7000RON
- intre 7000RON inclusiv si 8000RON
- intre 8000RON inclusiv si 9000RON
- intre 9000RON inclusiv si 10000RON
- peste 10000RON
pe luna, plateste statul roman?

Raspunsul la aceasta intrebare mi s-ar parea cea mai interesanta informatie de pe site-ul asta, si daca imi raspundeti, cu siguranta "mici mari cum sunt" ar fi mult mai sugestiv si mai motivator pentru mine sa ma duc si sa platesc taxe mari la Casa de Pensii pentru ca asa vreau eu, si nu pentru ca m-ar obliga legea, "doamne fereste".
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
Ruben, utilizator
O asemenea intrebare nici nu merita raspuns.
Nu n-auzi domle ca numai in 2010 sistemul de pensii a mancat 2.5 mld euro? Ti se pare putin? Pentru o parte din acesti bani a trebuit chiar sa ne imprumutam la FMI.
Si mama mea a devenit recent pensionara. Are o pensie cum au majoritatea, sub 1000 de lei. Tu crezi ca eu n-as vrea sa aiba mai mult, 2000, 5000, 100000? Dar de unde ????
Tu, ca si multi altii, aveti impresia banii cresc in pom, sau ca statul e un mare sac magic de unde poti sa scoti bani in nestire. Te inseli amarnic.

PS. Nu lucrez in sistem, dimpotriva lucrez in domeniul privat si numai la bugetul de pensii virez anual sute de milioane.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Care este baza de calcul a contributiei cas? ContSters160319 ContSters160319 Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac ,va rog din suflet sfatuitima giovana giovana in anul 2004 mi-am deschis o autorizatie de pers. fizica autorizata, ca taximetrist. in anul 2006 am mers la directia muncii sa-mi platesc retroactiv din urma ... (vezi toată discuția)