avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... P.F.A.-urile care nu sunt asigurate in sistemul public ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

P.F.A.-urile care nu sunt asigurate in sistemul public de pensii sunt obligate sa plateasca retroactiv (pentru ultimii 5 ani) contributii de asigurari sociale?

Sunt PFA - traducator autorizat - din 2002. Pana la 31 decembrie 2004 am fost angajat al unei firme si toate contributiile (sanatate, somaj si pensii) erau platite de angajator in timp ce eu plateam doar impozitul pe venitul realizat din traduceri. De la 1 ianuarie 2005 nu am mai platit decat impozitul pe venit. De curand am fost invitat la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti pentru a discuta despre asigurarea mea in sistemul public de pensii. Am fost si ...mi s-au comunicat doua lucruri importante: 1. ca asigurarea P.F.A.-urilor in sistemul public de pensii e obligatorie si 2. ca trebuie sa platesc retroactiv pentru ultimii 5 ani contributii la sistemul public de pensii (calculate la nivelul minim admis de lege, cu tot cu penalizari, ar insemna circa 12.000 RON). As vrea sa aflu daca, intr-adevar, lucrurile stau asa. Mai ales in legatura cu a doua chestiune. Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Ruben , utilizator 15:17, 8 Aprilie 2011
Domnu' grandanat, nu mi se pare putin, ci mi se pare foarte putin 2,5mld EURO pentru un an intreg 2010.

Sa te lamuresc de ce nu te cred cu cifrele astea pe care le vehiculezi pe-aici:

2,5mld EURO pentru un an intreg 2010 / 12 luni = 208,3milioaneEURO/luna

Buuun... acuma luand datele oficiale de pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (copiez):

NUMÃRUL PENSIONARILOR DE ASIGURÃRI SOCIALE DE STAT ªI AGRICULTORI ÎN ANUL 2010
NUMÃR TOTAL 5.504.800 pensii de platit (in care intra si agricultorii, si ajutoarele sociale, si pensiile de urmas, tot)

208.333.333EURO/luna / 5.504.800 pensii = 37,8EUR o pensie.

Domnu' grandanat, da-mi voie te rog sa ma indoiesc ca asta ar fi pensia medie in Romania - 37,8EUR. Asadar cred ca cu pensiile se cheltuieste muuuuuult mai mult de 2,5miliarde EUR intr-un an. Crede-ma, am calculat si defalcat pe categorii de pensii. Pur si simplu nu-i reala suma asta de 2,5mld EUR.

Multumesc.
N-ai inteles nimic; pacat. Citeste mai bine mesajele postate. 2.5 mld euro a fost deficitul din sistemul de pensii.
grandanat a scris:

N-ai inteles nimic; pacat. Citeste mai bine mesajele postate. 2.5 mld euro a fost deficitul din sistemul de pensii.

Tu, ca si multi altii, aveti impresia banii cresc in pom, sau ca statul e un mare sac magic de unde poti sa scoti bani in nestire. Te inseli amarnic.

Despre aceelasi lucru as putea sa te acuz pe dumneata. "Tu si altii ca tine, aveti impresia ca statul e un mare sac magic", care nu poate sa dea niciodata faliment. Seful de la Casa de Asigurari de Sanatate are Jeep, vila si cateva conturi frumusele din salariu, functionarii de prin birouri care nu au cozi de zeci de oameni stau toata ziua la telefon in interes personal. Pierdut vremea si cheltuieli gramada in mai toate "Casele" statului (de pensii, de sanatate, Fisc), ca doar statul nu da faliment, ca noi.

Ia spune domnu' Grandanat, dumneata cand ai cheltuieli mai mari decat incasarile cu 2,5 miliarde de euro, ce faci? Iei imprumut sau reduci cheltuielile?
Si aici din nou insist cu intrebarea referitoare la numarul de pensii intre diferite valori, pentru ca sistemele astea "sociale" ar trebui sa ofere mijloace de subzistenta celor care nu mai au posibilitatea sa munceasca, nu pensii de peste 1000RON ca sa aiba securistu' ce sa dea la copii de ziua lor un Mercedes.

Din cele 5.504.800 (in care intra si agricultorii, si ajutoarele sociale, si pensiile de urmas, tot), 736.700 sunt pensii de agricultori in valoare medie de 309RON, 753.800 sunt pensii pentru perioade lucrate in agricultura in valoare medie de 214RON, 568.000 sunt pensii de urmasi in valoare medie de 365RON, iar 1.500 sunt ajutoare sociale in valoare medie de 192RON.

Pentru restul pensionarilor, care au adevaratele pensii, adica pensiile "pe bune" pentru cei 3.444.800, stii cati bani ar fi necesari pentru a le plati? Pai pentru a da ceea ce ideea de "protectie sociala" spune - adica mijloacele de subzistenta pentru perioada in care nu se mai pot intretine singuri, se poate face un calcul foarte simplu.

Pai daca ar fi sa le dam salariul minim net, care il primeste majoritatea clasei muncitoare, atunci dintr-un 600 brut (conform Ministerului Muncii) obtinem 461RON net (conform Calculator Salariu de pe Goagal) pentru fiecare pensionar indiferent ca a fost tortionar sau profesor. Ti se pare putin, domnu' Grandanat? Pai daca ti se pare putin, gandeste-te ca o gramada de oameni MUNCESC pentru salariul asta intr-o luna.
Stii cate miliarde de auro ar fi suficiente pentru a platii toate pensiile intr-un sistem care se pretinde "social"?
461RON / 4.1RON/EUR = 112EUR
112EUR x 12luni = 1.349EUR intr-un an pentru o pensie
1.349EUR x 3.444.800pensii = 4.647.959.415EUR pe anul 2010

Deci cheltuieli de 4,6miliarde EUR cu pensiile "pe bune", eu zic ca nu ar fi facut un deficit de 2,5miliarde EUR la bugetul de pensii.

Problema este raspunsul la prima mea intrebare, la care dumitale ai considerat ca nu merit raspuns.
@Ruben
Te felicit ca ai rabdarea de a calcula ceva ce, oricum, nu are logica si este considerat tabu din motive pe care deja le-ai expus.
Problema actuala nu este cum sa platim aceste pensii ci ce facem ca sa se poata plati aceste pensii acum si mai ales in viitor.
Tendinta actuala, pe plan mondial si cu atit mai mult in Romania, este de a scadea nr. de platitori de contributii si de crestere al nr. de pensionari.
Este logic acest trend intr-o economie globala care nu merge.
Din punctul meu de vedere trebuie reformat sistemul actual de pensii, avind la baza alt principiu, si singurul principiu viabil este principiul contributivitatii personale -daca ai contribuit atunci primesti si nu oricit ci doar in limita sumei contribuite. Deci sistemul privat de pensie este singurul care este viabil si rezolva toate problemele actuale, inclusiv pensiile aberante de ordinul a 20000 - 30000 mii lei si salariile nesimtite din acest sistem de pensii.
Nu poti sa ajustezi pensiile dupa bunul plac. Daca tu ai contribuit toata viata prin munca cat 10 la un loc, nu poti sa ai pensie la fel ca ei. Exista un cadru legal care reglementeaza aceste aspecte, exista si instante de judecata si foruri europene. Guvernul nu poate pune pensiile ca de maine sa fie toate 500 lei. Si nu compara pensia cu salariu ca sunt lucruri total diferite. Salariul este remuneratia pentru o munca prestata iar pensia este un drept patrimonial.

Alte discuții în legătură

Care este baza de calcul a contributiei cas? ContSters160319 ContSters160319 Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac ,va rog din suflet sfatuitima giovana giovana in anul 2004 mi-am deschis o autorizatie de pers. fizica autorizata, ca taximetrist. in anul 2006 am mers la directia muncii sa-mi platesc retroactiv din urma ... (vezi toată discuția)