avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada de proba - cu plata?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada de proba - cu plata?

Pentru o perioada de proba, o zi, o saptamana, o luna.... o perioada stabilita....angajatul, sau persoana care o presteaza in favoarea angajatorului, este platita? Sau... este munca voluntara? (si potentialul angajat este la cheremul patronului, iar acesta isi face treaba cu ..."probele" angajatorilor?)
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
conpama, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 13:41, 2 Iunie 2011
Legal CIM se inchie inainte de inceperea activitati. In concluzie nu poate legal sa lucreze daca nu a semnat CIM chiar daca este vorba de perioada de proba. Orice activitate prestata fara forme legale, indiferent de durata, este considerata activitate ilegala.
1. Fiind in somaj trebuie sa fie foarte atenta pentru ca va pierde si indemnizatia de somaj si, poate, si locul de munca si apoi nu mai poate intra imediat in somaj.
2. Ar putea sa se duca o zi, sa vada despre ce este vorba, sa se documenteze cu privire la conditiile de munca, la sarcinile de serviciu (fara a fi retribuita pentru asta).
3. Apoi poate sa propuna angajatorului un CIM pe perioada determinata de o luna si daca vor fi multumiti si angajatorul si salariatul se va prelungi CIM sau se va transforma in CIM pe perioada nedeterminata.
4. Pe perioada CIM pe perioada determinata este suspendata perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa expirarea CIM pe perioada determinata.
Utilizatorul " conpama " se refera la munca de cateva ore ( 2, 3 ore ) si mie m-i sa intimplat sa reglez un utilaj si cand a fost vorba de salar nu a mai fost de acord . ( dar cum specifica "conpama " el ramane cu lucrul facut si tu te alegi cu multumiri . )

"BEN 46"...asta n-ar fi nimic....insa...am un dulap plin de multumiri....problema este ca....in unele situatii, la unele job-uri, chiar este necesara o bataie de cap mai mare, sau, in alte cazuri de munca fizica, insa....cum se zice...dupa ce ei se vad cu sacii in caruta, iau magarul la biciuit. Da, vorbeam de munca a 2-3 ore sau a unei zile-doua.
Cine e patit, cunoaste stituatia ;)
Cine e patit, cunoaste stituatia


In raspunsurile mele nu m-am gandit la "situatii", m-am gandit la legislatia muncii si la respectul fata de ea atat a angajatorului cat si a angajatului. Activitatea, fie o ora fie o luna sau mai mult, nu se poate presta si remunera decat in urma incheierii unui contract (individual de munca, munca temporara, ucenicie, prestari servici, etc.). Altfel este munca voluntara, intelegere personala, intrajutorare.
Se pare ca nu putem iesi din zicala "lasa ca merge si asa".

Alte discuții în legătură

Perioada de proba fara contract si salariu adamantium2010 adamantium2010 Buna ziua, Am fost angajata acum o luna si, in urma intelegerii verbale cu angajatorul, am consimtit la o perioada de proba de o luna. Acum angajatorul ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba flay flay sunt in perioada de proba de 30 de zile si mam hotarat sa renunt la job.doar 5 zile am lucrat nici macar nu m-au inscris la ITM pana acum din cate stiu eu si ... (vezi toată discuția)
Angajata pe perioada determinata 6 luni din somaj Nvalentina Nvalentina Buna ziua, va rog sa ma consultati cu urmatoarea situatie:am fost angajata cu contract pe durata determinata 6 luni din 17 mai 2010,eu fiind in somaj,iar ieri ... (vezi toată discuția)