avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proces abandon de familie-neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proces abandon de familie-neplata pensiei alimentare

Buna ziua . Am avut un proces impotriva fotului meu sot pt.neplata pensiei alimentare . El in proces nu a putut face dovada ca a platit pensia si pe deasupra a adus un martor mincinos care a spus ca el a adus mincare si jucarii la copii . Solutia care s-a dat este urmatoarea si pe care nu o inteleg : Solutie: Amanat pronuntarea la 12.04.2011 Judecătoria .... Dosar nr. 8952/221/2010 Condamnă pe inculpatul L.L.,la: - 500 lei amendă penală pentru infracţiunea de abandon de familie, prev. şi ped. de art. 305 al. 1 lit. c Cod penal. În baza art. 81,82 al. 2 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicată inculpatului pe durata unui termen de încercare de 1 an. Pune în vedere inculpatului disp. art. 305 al. 5 Cod penal, rap. la art. 83 Cod penal. Constată că părţile vătămate minore L.V.B. şi L.T.R., prin reprezentant legal Z.M. E., nu au formulat cerere privind constituirea de parte civilă în cauză. obligă pe inculpat la plata sumei de 550 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. obligă pe inculpat la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către reprezentantul legal al părţilor vătămate minore, Z. M. E.
Va rog sa-mi spuneti ce inseamna asta? Deci nu-mi va plati pensia din urma pe care nu a platit-o niciodata ? Nu i se va face dosar penal? Nu imi va plati pensia pe viitor ? Mai pot face recurs sau apel? In cit timp mai pot face recurs? Solutia a fost data astazi 12.04.2011 .
Cel mai recent răspuns: Z.A.G. , utilizator 23:43, 15 Aprilie 2011
@Z.A.G.
Doamna, v-au sabotat proprii dvs. sfatuitori.
Actiunea civila exercitata in procesul penal era scutita de taxa de timbru.
Acum, pe calea civila, o sa trebuiasca sa platiti si taxa de timbru, plus ca se rezolva intr-un singur proces totul, asa mai platiti onorariu de avocat etc.
Ce sa mai discutam...
Iarasi vin cu intrebari . Acum mai pot sa-i deschid proces civil prin care sa cer sumele pe care nu mi le-a platit de 2 ani pt.pensia alimentara ? Vreau sa va mai mentionez ca inainte de a face plingere la politie pt.neplata pensiei alimenatre m-am dus la un executor judecatoresc cu sentinta de divort definitiva si irevocabila si mi-a spus ca daca fostul meu sot nu are bunuri pe numele lui nu poate sa-l execute silit (el este administrator si asociat unic la o firma de constructii pe care are masini, terenuri , scule , utilaje , etc.) deci nu are nimic pe numele lui ci pe firma iar de salar ce sa mai vorbesc are minimul pe economie sau este in somaj , in concediu fara salar iar veniturile de pe firma sint de 6 miliarde lei vechi la sfirsitul anului 2010 .
Opinia mea este urmatoarea:
-actiunea civila in cazul infractiunii de abandon de familie este inadmisibila, avand in vedere ca instanta penala nu poate obliga inculpatul prin dispozitivul hotararii penale din nou la plata unei sume ce reprezinta pensia de intretinere , in conditiile in care exista deja o hotarare civila in acest sens, respectiv hotararea prin care a fost stabilita pensia de intretinere in favoarea minorului, hotarare care poate fi pusa in executare
-daca instanta penala ar proceda in sens contrar, ar insemna astfel sa se pronunte de catre doua instante - doua titluri executorii pentru acelasi debit, ceea ce este evident inadmisibil,
-instanta penala poate doar sa constate daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abandon de familie ca urmare a neplatii pensiei de intretinere si in situatia in care inculpatul nu achita pensia stabilita in faza de urmarire penala si nici in fata instantei de fond, condamna inculpatul, ceea ce s-a si intamplat in situatia de fata.
-prin urmare chiar daca v-ati fi constituit parte civila in procesul penal, actiunea civila ar fi fost respinsa ca inadmisibila.
- in acelasi sens este si practica judiciara in materie, astfel ca va invit sa lecturati hotararile urmatoare pentru a va lamuri exact cum stau lucrurile:
[ link extern ]
[ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
@simonette12, si atunci ce cauta urmatorul paragraf in cuprinsul sentinteti?:)
Constată că părţile vătămate minore L.V.B. şi L.T.R., prin reprezentant legal Z.M. E., nu au formulat cerere privind constituirea de parte civilă în cauză
Am deschis link-urile si am citit.Dar este o regula??Multumesc.
Situatia atat in latura penala cat si in latura civila trebuie constatata de instanta prin dispozitivul hotararii, insa constatarea instantei prin dispozitiv in sensul neconstituirii de parte civila nu inseamna per a contrario ca in situatia constituirii de parte civila, actiunea ar fi fost admisa.
Situatia este similara si in cazul formularii unei actiuni civile , pe rolul unei instante civile in recuperarea pensiei de intretinere neachitate, instanta neputand-se pronunta din nou pe ceva ceea ce a fost stabilit deja.
Daca am avea 2 hotarari pentru acelasi debit, atunci ar insemna sa putem executa debitorul de 2 ori, ceea ce nu se poate.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara neplatita niste ani, recuperare 22Stefan22 22Stefan22 Buna. Parinti mei au divortat de multi ani. Eu mai am un frate, iar amandoi am fost incredintati mamei,tatal nostru trebuind sa plateasca pensie alimentara. ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie - actiune civila respinsa lolo0112 lolo0112 intr-un proces de abandon de familie pt neplata pensiei de intretinere, m-am constituit parte civila cu suma restanta la pensia de intretinere. prin sentinta, ... (vezi toată discuția)
Proces recuperare restante pensie alimentara! laviniaelenab laviniaelenab Daca in urma unui proces de abandon de familie, tatal este la prima abatere pentru neplata pensiei alimentare, iar mama, nu s-a constituit parte civila, pentru ... (vezi toată discuția)