avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proces abandon de familie-neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proces abandon de familie-neplata pensiei alimentare

Buna ziua . Am avut un proces impotriva fotului meu sot pt.neplata pensiei alimentare . El in proces nu a putut face dovada ca a platit pensia si pe deasupra a adus un martor mincinos care a spus ca el a adus mincare si jucarii la copii . Solutia care s-a dat este urmatoarea si pe care nu o inteleg : Solutie: Amanat pronuntarea la 12.04.2011 Judecătoria .... Dosar nr. 8952/221/2010 Condamnă pe inculpatul L.L.,la: - 500 lei amendă penală pentru infracţiunea de abandon de familie, prev. şi ped. de art. 305 al. 1 lit. c Cod penal. În baza art. 81,82 al. 2 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicată inculpatului pe durata unui termen de încercare de 1 an. Pune în vedere inculpatului disp. art. 305 al. 5 Cod penal, rap. la art. 83 Cod penal. Constată că părţile vătămate minore L.V.B. şi L.T.R., prin reprezentant legal Z.M. E., nu au formulat cerere privind constituirea de parte civilă în cauză. obligă pe inculpat la plata sumei de 550 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. obligă pe inculpat la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către reprezentantul legal al părţilor vătămate minore, Z. M. E.
Va rog sa-mi spuneti ce inseamna asta? Deci nu-mi va plati pensia din urma pe care nu a platit-o niciodata ? Nu i se va face dosar penal? Nu imi va plati pensia pe viitor ? Mai pot face recurs sau apel? In cit timp mai pot face recurs? Solutia a fost data astazi 12.04.2011 .
Cel mai recent răspuns: Z.A.G. , utilizator 23:43, 15 Aprilie 2011
Buan ziua,

ce se intampla totusi cu paratul care a primit doar amenda ? Ce rol are atunci aceasta lege cu aceasta amenda daca el nu plateste pensia alimentara deloc, totusi ce i se poate intampla? I se pot restrange ulterior dreturile de vizitare ale minorului avand in vedere ca este condamnat cu suspendare ? Cate plangeri penale de abandon familial poti face daca el nu plateste deloc nici in urma acestor plangeri penale ? Nu mi se pare firesc ca tatal sa aiba si firme in care este actionar si pentru ca reuseste sa isi ascunda banii si bunurile pe la altii , pe numele altor persoane si totusi legea sa nu ajute deloc minorul sa aiba partea lui !
Sau exista vreo cale de a indrepta lucrurile ? Sau ne facem ca judecam dar de fapt tatal face ce doreste iar mama se lupta cu morile de vant ? Sau se poate dovedi reaua credinta cumva in acest caz?
Multumesc.
Cum se poate dovedi reaua credinta pentru neplata pensiei de intretinere a minorului ?
Multumesc.
In opinia mea, nu este corecta respingerea de pe Forum citarii unor spete relevante pentru sustinere. Cred ca erau foarte interesante linkurile de spete date de @simonette (intre timp indepartate), clarifica gandirea juridica pe Forum, unde oamenii sunt oricum la distanta. Bineinteles ca nu exista regula precedentului, insa exista:
- dreptul oricui de a a apela la doctrina pentru sustinerile sale (si doctrina se intemeiaza de multe ori la randul ei pe solutiile instantelor deci a fortiori, poti cita direct spete);
- principiul jurisprudentei constante. RIL-urile nu sunt aruncate din eter de un demiurg binevoitor, ci sunt ultimul pas in efortul sistemului juridic la fiecare nivel de a impune constanta hotararilor. Vezi de exemplu art. 51 din Legea 304 /2004 (la nivelul fiecarei instante judecatorii pot dezbate probleme de drept si exprima puncte de vedere) si Hotararea 46/2007 a CSM exact pe aceasta tema.

In legatura cu problema, daca actiunea civila s-ar putea alatura actiunii penale (pentru aceleasi sume), am avea identitate de obiect, parti si temei juridic, si consider ca ar interveni puterea lucrului judecat.

@buterflies
1. Ce va impiedica sa apelati la un executor judecatoresc pentru executarea primei hotarari (cea dupa divort)?
2. Infractorul daca nu plateste in continuare, la al doilea proces penal (dupa inca o asteptare), va face inchisoare, asta este scopul incadrarii ca infractiune, sa pedepseasca si penal neexecutarea obligatiei platii pensiei alimentare, din cauza pericolului social ridicat.
Buna seara,
am apelat la executor dar are totul ipotecat iar restul bunurilor mobile si imobile pe care le foloseste sunt instrainate, pe alte nume :( .
Cat timp ramane executarea acolo , pe bunuri , toata viata? sau trebuie mereu sa caut sa il execut ? Am uitat sa intreb asta la executor .
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
buterflies, utilizator
va rog un raspuns. Multumesc

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara neplatita niste ani, recuperare 22Stefan22 22Stefan22 Buna. Parinti mei au divortat de multi ani. Eu mai am un frate, iar amandoi am fost incredintati mamei,tatal nostru trebuind sa plateasca pensie alimentara. ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie - actiune civila respinsa lolo0112 lolo0112 intr-un proces de abandon de familie pt neplata pensiei de intretinere, m-am constituit parte civila cu suma restanta la pensia de intretinere. prin sentinta, ... (vezi toată discuția)
Proces recuperare restante pensie alimentara! laviniaelenab laviniaelenab Daca in urma unui proces de abandon de familie, tatal este la prima abatere pentru neplata pensiei alimentare, iar mama, nu s-a constituit parte civila, pentru ... (vezi toată discuția)