avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj judiciar(poveste interesanta)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj judiciar(poveste interesanta)

Acum multi ani,familia noastra draga,eu ,fratii mei si parintii aveam casa noastra la tara unde mergeam de cate ori puteam sa o vizitam pe bunica.Cu timpul bunica(bunica de tata) s-a stins si ea , astfel casuta copilariei noastre a inceput sa se dergradeze ca orice casa nelocuita.Parintii nostri au facut tot posibilul in functie de posibilitatile materiale sa repare si sa intretina casa si curtea si chiar au reusit pana la un moment dat.Acel moment dat a fost momentul crunt in care tatal nostru a murit si atunci s-a terminat totul ,sau a inceput nebunia .Imediat ce am venit de la inmormantare,rudele tatului ne-au amenintat sa plecam pentru ca nu mai avem niciun drept acolo.Amenintarile s-au transformat in certitudini si peste cateva saptamani ,mama care mergea in fiecare sf .de saptamana acolo ,ne-a gasit lucrurile aruncate in gradina si casa incuiata cu broasca noua.
Acesta este lucrul sigur pe care stiu ca nu aveau voie sa il faca,au urmat insa altele pentru care apelez la dumneavoastra:
pe fondul acceptarii situatiei de catre familia noastra inca indoliata,au pus stapanire fortata pe casa si in ultimii ani au inceput sa renoveze sa modernizeze si sa construiasca anexe.Intrebarea este:aveau voie sa faca treburi de genul fara acordul nostru si al celorlalti mostenitori care mai au drept acolo.?
Colac peste pupaza ne-au chemat in proces,partaj,eu,mama si fratii mei in calitate de parati,iar la ultima sedinta au venit cu tot felul de facturi ce atesta inbunatatirile lor facute la casa ,pe care afirma ei cu 2 martori, ca au gasit-o in mare degradare.
Astept pareri, impresii si mai ales sfaturi de la cei care au notiuni despre ceea ce am putea face.
Cel mai recent răspuns: Nickyon , utilizator 09:40, 9 Mai 2011
Va multumesc pentru ca mi ati limpezit ideile.Initial credam ca nu au voie sa aduca modificari unui bun pe care nu erau unici proprietari.noi nu ravnim la ceea ce au facut ei acolo pt ca iubim casa aceea dar daca instanta spune ca avem dreptul la 50 m de teren in curtea aceea(cred ca asta ar fi diviziunea in natura)nu vrem sa il cedam pentru niciun ban din lume, in memoria tatalui nostru care s-a ocupat 10 de ani de casa iar ei veneau in vizita odata la cativa ani
Da, in natura asta inseamna, sa se imparta efectiv bunul in cote egale. Daca nu se poate, se echivaleaza cota respectiva cu o suma de bani, numita sulta.

Impresia generala este ca, daca un mostenitor nu tine legatura cu defunctul sau nu participa la inmormantare, cheltuileli de ingrijire, intretinere etc., nu are drept la succesiune. Or, legea nu face diferenta intre mostenitorii care au tinut legatura si ceilalti. Legea e lege.

Oricum, daca au facut si modificari structurale la imobil, probabil ca au fost facute fara autorizatie de construire, cu alte cuvinte, ilegal, pt ca nu era dezbatuta succesiunea. Daca au facut doar renovari si imbunatatatiri calitative ca si materiale, nu aveau nevoie de autorizatie.
e dreptul lor sa promoveze actiune. va trebuie facuta iesirea din indiviziune, se va face o expertiza si unuia din mostenitor i se va atribui casa iar ceilalti vor primi o sulta.
athe a scris:

unuia din mostenitor i se va atribui casa iar ceilalti vor primi o sulta.


Puteti sa argumentati raspunsul?
De unde stiti ce o sa se intample? varianta vanzarii mai exista sau ati modificat dvs. Codul de proc. civ.?

Puteti sa nu mai dati raspunsuri doar pt rating?
Acea expertiza, banuiesc ca trebuie platita de catre cineva(in mintea mea ar fi solicitantul)se plateste la momentul dat ,sau la sf .procesului?
O alta intrebare ar fi daca bunurile se impart tot la ,3 daca au intrat in succesiune toti mostenitorii celor decedati(tatal meu si unchiul)
Partea interesanta a povestii mele este ca unchiul a avut 2 fete ,dar niciuna cu sotia legitima.Dupa moartea sa una din fete s-a aliat cu mama vitrega(cu care a fost la cutite toata viata) iar cealalta pur si simplu isi cere ceea ce i se cuvine,adica este mai pe gustul nostru. O ADEVARATA TELENOVELA :)
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
Nickyon, utilizator

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire? WisdomLove WisdomLove Buna ziua, Am mostenit de la tatal meu 1/3 din casa parinteasca (a bunicilor). Mai sunt 2 propietari pe aceasta casa, respectiv fratele si sora tatalui meu, ... (vezi toată discuția)
Succesiune anka-iasi anka-iasi parintii mei au divortat cand eu aveam 5 ani,acum am 32.tatal s-a recasatorit si a infiat legal cei 2 copii ai sotiei,apoi au cumparat un apartament ... (vezi toată discuția)
Nelamurire- procedura succesorala notariala marius29_86@yahoo.com marius29_86@yahoo.com Buna ziua! Eu nu am inteles un lucru: dreptul de proprietate asupra unei mosteniri se dobandeste de drept, sau trebuie sa deschizi procedura succesorala ... (vezi toată discuția)