avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
Dupa ce am analizat zeci de materiale care trateaza acest subiect al prezumtiilor, incep sa realizez defapt cum stau lucrurile. Astfel:
- Prezumtia de incredintare catre mama , mai ales la varste mici a stat la baza acestor procese pana in jurul anilor 80 in multe tari.
- Aceasta prezumtie venita de prin anii 1800 avea la baza faptul ca femeile nu aveau loc de munca si se ocupau exclusiv de copil. In aceste conditii , prezumtia incredintarii catre mama era justificata. Problema "dependentei naturale" nu s-a pus nici un moment in justificarea acestei prezumtii.
- Incepand cu anii 80' aceasta prezumtie a fost inlocuita cu , atentie , interesul superior al copilului .

Asa incat cred ca am facut cateva confuzii:
1) In mod categoric "dependenta naturala" nu exista , si nu a fost luata in considerare niciodata.
2) Prezumtia ca mama este parintele potrivit pentru incredintare a fost inlocuita cu interesul superior al copilului .
Dar este exclus ca la baza interesului superior al copilului sa stea prezumtia materna.

Daca tinem cont ca la noi, interesul superior al copilului a fost introdus relativ recent in legi, si ca, marea majoritate a magistratilor au fost formati cu aceasta prezumtie , avem tabloul complet al amalgamului existent momentan intre prezumtia materna si interesul superior al copilului.
Imi permit si o concluzie:
- "depententa naturala " nu exista si nu s-a tinut cont de ea niciodata
- prezumtia materna a existat pana in jurul anilor 80 (din motive pe care le-am aratat mai sus).
- interesul superior al copilui nu are nicio legatura cu prezumtia materna ci, dimpotriva vine sa o inlocuiasca.


Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2009
custodie.comuna, utilizator
Interesant demersul dvs stiintific.
Doar ca procesele se judeca in primul rand pe baza de probe.
Nu exista nicio prezumtie.E vorba de o parere a oamenilor care este atat de generalizata si inradacinata in constiinta sociala si a oamenilor incat un tata trebuie sa dovedeasca mai mult decat mama.Aceasta e ideea de la care trebuie sa plecati si nu de la o prezumtie care nu exista.

Interesul suprem al minorului este ca in primul rand sa nu sufere, sa nu simta lipsa parintelui de care are mai mare nevoie.Aceasta este baza de pornire corecta.

O alta problema care este impotriva tatilor este aceea ca mama are aptitudini naturale superioare tatalui in ceea ce priveste legatura cu minorul.Ea se poate ocupa, de regula, daca vrea, mult mai bine decat tatal de copil.Toata treaba este sa vrea intrucat are aptitudini.

Acestea sunt in opinia mea aspectele pe care trebuie sa le demonteze tatal in proces.Deci, nu e vorba de o dependenta inascuta, ci de aptitudini inascute ale mamei, insa acest lucru nu inseamna ca aptitudinile nepuse in practica ar trebui sa de castig de cauza mamei minorului.
Daca tatal se ocupa mai mult de minor decat mama copilul se va atasa fata de el si nu fata de mama sa.Legatura de afectiune nu se creaza prin nastere, ci prin actiunile desfasurate de parinte.
De aceea, exista cazuri in care minorul este mai atasat de bunica materna sau paterna decat de ambii sai parinti.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)