avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1098 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
Eu v-am aratat ce spun studiile despre atasament si afectiune , nu ce cred eu.
Cat de mult mi-as dori sa raman obiectiv , cata vreme nu resusesc sa gasesc o demonstratie stiintifica a "dependentei naturale" , nu pot sa nu ma gandesc ca ea nu exista.
Ca sa simplificam lucrurile, consideram ca nu exista nici un articol pe internet care sa trateze o asemenea problema extrem de importanta avand in vedere ca sta la baza unor decizii care schimba destine, pana la proba contrarie.
Astfel ma voi indrepta catre biblioteci.

Insa daca eu am selectat "intentionat" , numai ce am vrut, si am evitat pasaje in care se face referire la aceasta "dependenta naturala innascuta", cu scuzele de rigoare va rog sa mi le aratati.

Eu imi doresc sa fiu cat mai obiectiv ca sa pot inteleg bine problema. Dar in acelasi timp, nici nu vreau sa ma ascund in spatele unei probleme false, pentru ca ar fi foarte usor sa ma indrept in acest caz catre o pista gresita.
Pot sa inteleg ca asa gandesc instante, insa vreau sa ma edific asupra unui aspect : daca acest rationament are sau nu fundament stiintific. Deocamdata nu imi este clar.
Va garantez ca ma voi informa din toate sursele posibile.

In alta ordine de idei, ceea ce am sublinati cu negru, reprezinta parerea unui psiholog specializat in materie.
Axiomatic vorbind, daca aceasta doamna psiholog si-ar sustine aceste teorii in fata instanlelor , credeti ca ar conta?



Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2009
custodie.comuna, utilizator
@custodie.comuna
Dumneavoastra nu intelegeti ca eu nu discut despre afectivitate sau atasament deci despre "construit" ci de dependenta naturala deci despre "innascut". Cred ca nu mai are rost sa continuam discutia asta e un dialog al surzilor.

In ce priveste documentarea raman la opinia mea ca procedati selectiv. Exista documentatie inclusiv pe internet dar nu o gasiti pentru ca dumneavoastra cautati altceva. Nu tin cu tot dinadinsul sa va arat ca gresiti daca doriti cititi ce v-am indicat eu daca nu nu. Consider ca am facut eforturi mai mult decat era rezonabil pentru a va argumenta si documenta. Procedati cum considerati dumneavoastra.

Atitudinea pe care o aveti ma indreptateste sa cred ca indiferent ce dovezi v-as oferi o sa negati totul pana in panzele albe. Fara suparare ca nu o zic cu rautate dar imi permit sa va tratez fara menajamente: "Sa fie oare acesta un aspect al caracterului dumneavoastra care v-a adus in acesta situatie?"
Eu am inteles despre conceptul de ,,dependenta inascuta" a minorului si de aceea ziceam ca nu exista.
Cred ca si Custodie Comuna a inteles.

Cat priveste intrebarea daca ar conta ca aceasta doamna psiholog si-ar sustine aceste teorii in fata instanlelor. Credeti ca ar conta?
Parerea mea, Custodie Comuna, este ca ar conta, dar din pacate instantele nu cred ca vor dori sa fie administrata aceasta proba care ar zdruncina din temelii foarte multe lucruri.
De aceea ziceam ca cel mult instanta ar accepta ( daca ar accepta) un raspuns in scris...si nu o audiere verbala.
Da, este un aspect negativ al caraterului meu sa incerc sa inteleg si sa ma informez....dar totusi poate ca era mult mai simplu decat afirmati ca , "Exista documentatie inclusiv pe internet dar nu o gasiti pentru ca dumneavoastra cautati altceva" , sa veniti cu un exemplu concret.
Intr-adevar e o discutie a surzilior, pentru ca eu nu am resuit sa ma informez corespunzator , si in loc de ajutor ma trezesc cu critici. Cand voi reusi sa ma informez, tot datorita caracterului meu, voi avea puterea sa imi cer scuze....


@custodie.comuna
V-am dat mai mult decat exemple v-am dat niste autori si niste repere bibliografice de o valoare incontestabila. Este cred eu mai eficient decat sa-mi pierd timpul facand copy-paste de pe internet unde de multe ori sursele sunt de o calitate indoielnica. Nu sunt de acord cu "cultura copy-paste" fara a contesta prin asta valoarea si importanta internetului ca mijloc de comunicare.

In privinta caracterului dumneavoastra incercati sa deturnati sensul cuvintelor mele. Nu v-am jignit ci v-am adus o critica pastrand decenta. In plus am facut-o sub forma unei intrebari si nu a unei afirmatii tocmai pentru a nu va eticheta in vre-un fel. Am problematizat daca vreti neastepatand un raspuns sau dezvoltarea unei polemici in acest sens.

Va temeti de critici? Nu mai departe de acum 20 de ani am parasit o lume tocmai pentru nu aveam voie sa criticam. Critica insasi poate fi un ajutor, eu cel putin in acest sens am facut-o. Va rog mult incercati sa nu va mai victimizati. Ar fi culmea acum sa sustineti ca sunteti victima opiniilor mele.

Nu v-am solicitat sa-mi cereti scuze pentru ca noi aici ne exprimam opinii iar pentru opinii decente nimeni nu trebuie sa-si ceara scuze. Consider ca ati fost decent tot timpul.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)