avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
Ar trebui sa plecam de la premisa ca nimeni nu are dreptul sa ne desparta de copilul nostru (numai in cazul dovedit ca tatal nu este ok,). Cine si de ce ma despartit fortat de copilul meu. Pe ce motiv? Cine ne poate demonstra stiintific ca tatal nu conteaza. Ok, bine, atunci sa va spun un lucru: copilul meu a zis prima data TATA. si atunci???A, va spune judecatorul, a fost influentat....putem demonstra dreptul natural...ce a simtit copilul, de ce, conform teoriei, nu a spus MAMA????
Ne poate condamna cineva ca nu putem da nastere la copii,ca si barbati????

Nu a zis nimeni ca tatal nu conteaza. Presimt ca o luam de la inceput...
Problematica este mult mai complexa nu se reduce doar la ce a spus copilul prima data "mama" sau "tata".
Nu justitia v-a despartit de copilul dumneavoastra ci incapacitatea dumneavoastra si a fostei sotii de a duce la capat ce ati inceput. Vina va apartine in mod exclusiv si solidar amandorura.
DOMNULE RARES, uman aveti perfecta dreptate, insa hotararea judecatoreasca, nu am dat-o nici eu nici mama, ci 3 complete. V-am inteles punctul de vedere si stim, acum ca asa lucreaza sistemul, insa inteleg ca nici nu se mai poate face nimic? Sau de unde ar trebui sa vina acea schimbare?
@rarespopa
Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi pune la dispozitie o bibliografie atat de ampla.

O prima lecturare "electroinca" a unei parti din aceasta bibliografie , nu face decat sa confirme ceea ce am sustinut pana acum:
Dependenta de care vorbiti tine strict de ingrijirea de care este dependent copilul in primele luni de viata. Si aceasta ingrijire vine in mod natural cel mai adesea din partea mamei. O dependenta naturala innascuta nu exista demonstrata stiintific.

Nu contest traditionala biblioteca clasica, dar nici nu trebuie sa neglijam forta tehnologiei. Cu ajutorul motoarelor de cautare (inclusiv google) puteti gasi articole interesante si chiar carti integrale din toate domeniile .
Reprezinta un bun punct de plecare.
Aveti aici un exemplu:
[ link extern ]
Va invit sa lecturati cel putin capitolul "Afectivitate" din aceasta carte.

Iata si un pasaj dintr-un articol relativ la acest subiect:

"Copilul vine pe lume unificat. Realitatea cuplului parental simbolizeaza in ochii copilului complementaritatea contrariilor ce asigura mentinerea lumii, motiv pentru care acesta tine foarte mult la mentinerea unitatii cuplului parintilor sai. Predispozitia lui naturala pentru adaptarea echilibrata la mediu, ii permit copilului sa-si gaseasca in mod spontan un tata sau o mama de substitut in conditiile in care cei naturali nu raspund nevoilor sale fundamentale"
..........................................................................
Legaturile pe care copilul le dezvolta in primii ani de viata cu persoanele semnificative din jurul lui (mama, tatal, bunicii) contin puternice elemente afective, atasamentul exprimand tocmai acest fapt. Schaffer (2005) defineste atasamentul ca „legatura emotionala de lunga durata cu un anumit individ. Aceasta legatura durabila este interiorizata de copil si serveste ca model de comportament in relatiile sociale ale copilului.

Castigarea autonomiei, prin mers, va pune in evidenta acest tip de comportamnet, care include:
- deplasarea spre parinti sau spre persoana care il ingrijeste, alipirea de ei mai ales atunci cand este tulburat sau speriat;
- protestul cand este despartit de adult;
- se lipeste de adult pentru a simti siguranta.

Bowlby a studiat problematica atasamentului la copil si implicatiile acestui atasament in dezvoltarea ulterioara a acestuia. Conform lui Bowlby, „matricea de atasament se reproduce si se actualizeaza de-a lungul vietii prin reprezentare mentala. Aceasta matrice se formeaza pe fundalul primelor relatii dintre copil si parintii sai:

- Copilul e nascut cu predispozitia de a deveni atasat de persoana care ii ofera ingrijiri, discriminata ca privilegiata;
- Copilul isi va organiza propriul comportament si modul de a se gandi pe sine si ceilalti cu scopul de a mentine aceste relatii de atasamet, care sunt cruciale pentru supravietuirea lui fizica si psihologica, in proximitatea persoanei sale de referinta;
- Copilul va mentine adesea aceste relatii de proximitate in caz de pericol perceput, chiar cu pretul propriei perturbari functionale (in cazul relatiei nesecurizante)
"

Ma opresc aici.
Spatiul nu imi permite sa postez toate materialele pe care le-am lecturat.
Puteti sa negati ce doriti din aceste materiale, si sa extrageti doar ceea ce este relevant pentru justificarea incredintarii catre mama.

Concluzia mea partiala de pana acum este urmatarea (voi continua sa ma documentez):

- se creeaza o legatura naturala intre mama si copil in primii ani de viata , datorita faptului ca , de regula mama este cea care se ocupa de copil in aceasta perioada
- in procesul de dezvoltare , copilul are nevoie si dezvolta invariant relatii de atasament "dobandite" , fata de una din persoanele din anturaj (este adevarat, de cele mai multe ori aceasta este mama), iar distrugerea acestor relatii de atasament afecteaza dezvoltarea fizica si psihica a copilului.
Astfel "atasamentul dobandit" este cu mult mai important pentru dezvoltarea ulterioara a copilului decat "legatura naturala" dintre mama si copil.
- dezvoltarea psihica a copilului este mult mai complexa decat cea fizica, iar ruperea relatiei afective dintre copil si parintele cu care acesta a dezvoltat aceasta relatie, lasa urme adanci in dezvoltarea psihica ulterioara a copilului ,si, cata vreme dezvoltarea fizica nu este pusa in pericol, ruperea relatiei afective nu se justifica sub nici o forma. Motiv pentru care, in marea majoritate a motivarilor instantelor apare constructia de genul "la aceasta varsta se considera ca minorul are nevoie de afectivitatea mamei..."

Inutil sa mentionez ca din motive subiective si obiective , pe care le-am aratat de sute de ori, sunt cazuri in care un copil dezvolta relatii afective puternice cu tatal.
Acesti copii sunt copii de sacrificiu in caz de divort.
Deoarece,multimea lor este mult prea mica, astfel incat sa prezinte importanta pentru societate si mai ales pentru instante. Atat de mica, incat se prefera sacrificiul lor , decat posibilitatea de a gresi, si a rupe aceasta relatie afectiva si acolo unde nu ar fi fost cazul .
Datorita "limitarilor" sistemului juridic,probabilitatea de a rupe aceste relatii atunci cand nu se impune , este cu mult mai mare decat probabilitatea ca un copil sa dezvolte relatii afective puternice cu tatal decat cu mama.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2009
custodie.comuna, utilizator
@KENNSO: Dreptul privat din care face parte si dreptul familiei functioneaza in baza "principiului consensualismului". Acest principiu va permite sa hotarati liber alaturi de viitoarea sotie sa apelati la institutia casatoriei. Prevederile legale ce au in centrul lor aceasta institutie puteti sa le vedeti (ca sa simplific lucrurile) ca pe prevederile unui contract. Odata ce ati "semnat" acest contract o faceti in cunostinta de cauza asumandu-va toate drepturile, obligatiile si riscurile ce decurg de aici. Odata cu divortul de asemenea aveti libertatea ca impreuna cu fosta sotie sa procedati cum doriti dumneavoastra. In privinta copilului, bunurilor comune, aceasta libertate o impartiti cu sotia avand in vedere contributia comuna. Nu sunteti obligat sa apelati la justitie ca sa va rezolvati aceste probleme. Daca insa totusi apelati trebuie sa respectati regulile jocului pe care se presupune ca le-ati cunoscut dintotdeauna incepand mai ales cu momentul casatoriei. Ca sa fiu mai plastic: "daca apelezi la mine sa-ti rezolv o problema, te ajut dar o fac asa cum cred eu si dupa regulile mele nu dupa ale tale". Concluzie: NU va obliga nimeni sa faceti nimic, singur ati consimtit sa intrati in acest "joc" cunoscand prevederile legale (se presupune ca le stiti). Nu erati de acord cu ele nu trebuia sa va casatoriti si nici sa faceti copii. Nu mai spun ca ar fi trebuit sa cunoasteti caracterul sotiei si sa tineti cont de el in luarea acestor decizii. Eroarea aceasta de a va casatori si face copii cu cine nu trebuie va apartine in totalitate.

La fel si cu custodia comuna sau cum vreti sa-i ziceti ea este o umbrela legala pentru acei parinti care inteleg sa coopereze. Cooperarea nu poate fi fortata pentru ca abdicam de la principiul consensualismului si extragem aceasta institutie de la locul ei din sistemul de drept si o asezam aiurea langa codul penal. Daca parintii nu inteleg sa coopereze transam problema si il lasam doar pe unul dintre parinti sa ia decizii in privinta copilului.

Pentru a schima ceva ce este "prost" trebuie mai intai sa gasesti acel ceva ce pus in locul sau sa fie mai "bun" altfel facem schimbari de dragul schimbarilor cu justificarea idioata ca ne-am modernizat. Asta este problema cea mai mare a activitatii normative de dupa '89. In problema

@custodie.comuna
Vad ca dumneavoastra selectati din ce v-am dat eu doar ce va convine. Oamenii de stiinta de care am vorbit au studiat in general intreaga problematica a psihanalizei dezvoltarii copilului deci si problema "afectivitatii". V-au mai atras atentia de-a lungul discutiilor si altii ca nu discutam de afectivitate sau de atasament si mecanismele lor ci de dependenta naturala, innascuta, a copilului fata de mama. Cele doua clase de probleme nu se exclud reciproc ci sunt corelate dupa regula: construitul (afectivitatea, atasamentul) are la baza innascutul (datul genetic, fiziologicul, dependenta copilului de mama). Cautati oriunde si o sa vedeti ca educatia se intemeiaza pe doi factori pe innascut si pe mediu. Nici unul din factori nu poate fi ignorat. Juridic vorbind construitul este greu de evaluat insa innascutul se constituie intr-o prezumtie relativa.

Nimeni nu a spus ca nu e bine ca tatal sa faca parte din viata copilului mic din contra. Noi discutam de cazul in care conflictul dintre parinti este de natura sa impiedice relatiile normale de familie.

Incercati totusi sa mergeti pe la biblioteca deoarece continutul lucrarilor stiintifice nu-l gasiti postat pe internet. Pe internet gasiti in general opinii si fragmente. De ce credeti ca "sfaturile" de pe acest forum sunt considerate opinii si nu consultanta juridica dincolo de reglementarile legale.

Incercati sa fiti mai obiectiv altfel veti deforma realitatea din fata ochilor dumneavoastra. Cititi si ceea ce nu va convine, fiti realist. Altfel eu discut de pere si dumneavoastra de mere.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)