Discutia cu privire la
art.28 a mai avut loc aici si el a fost scos "din joben", adica articolul, de catre un utilizator care contesta faptul ca asociatia ar avea vreun drept sa dea restantierii in judecata si adusese in discutie acest faimos articol al legii. Si chiar spunea ca va reveni sa ne arate el cum a castigat in instanta pe seama art.28 procesul cu asociatia de proprietari. N-a mai revenit! ;)
In intregime acest articol arata asa....
Art. 28. - (1) Asociatia de proprietari poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, in special cu privire la serviciile publice de utilitati, pe baza unor contracte de prestari de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile si obligatiile cu privire la serviciul furnizat apartin, pe de o parte, furnizorului si de cealalta parte, proprietarului.
(2) Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilitati, furnizorul serviciului va actiona impotriva proprietarilor restantieri.
(3) Serviciul de intermediere din partea asociatiei de proprietari consta in: repartizarea facturilor catre proprietari prin lista de plata lunara, incasarea si plata sumelor reprezentand contravaloarea consumului facturat, instiintarea furnizorului cu privire la debitori.
Vasazica este vorba de contractele individuale intre furnizori si proprietari si care proprietari deleaga incasarea si plata la furnizor a facturilor venite pe numele lor din aceste contracte asociatiei de proprietari, din diferite motive....poate nu are familie si trebuie sa plece in strainatate, poate locuieste in alta localitate si nu are timp sau posibilitatea sa-si plateasca facturile.
In aceste conditii proprietarul incheie o conventie de prestari servicii intre el si asociatie,
asociatie care este un tert in acest caz.
V-as putea da un exemplu chiar de la dv. din asociatie...in care, sa zicem ca, toti proprietarii sau o parte din ei, convin cu asociatia si fac o conventie civila ca aceasta sa primeasca facturile la gaze, sa le repartizeze pe liste, sa le incaseze si apoi sa plateasca "dintr-un foc" pentru toti proprietarii o data.
Las ca legea aceasta a aparut intr-o perioada in care plata prin banca, conturile personale la furnizori nu erau asa de raspandite, iar asociatia putea intermedia unitar pentru unul sau mai multi proprietari acest serviciu.
Normal ca in acest caz raspunderea neplatii facturii revine proprietarului direct deoarece contractul este intre el si furnizor, asociatia fiind un intermediar.
In cazul general valabil in care contractul este intre asociatie si furnizor, asociatia este persoana (juridica) responsabila si deci chemata in justitie.
Ca furnizorii se ofera sa presteze defalcat, aiasta-i alta poveste si este cu totul si cu totul un caz singular, asta pentru ca intelege sa isi recupereze restanta de la asociatie, ajutand-o, acordandu-i asistenta juridica, dar nu-mi pot inchipui ca RADET va chema vreodata in judecata pe Popescu...pentru ca asa zice asociatia de proprietari, ca Popescu ii datoreaza lui RADET ceva bani.
RADET, ca si in cazul in care asociatiile isi dau proprii locatari in judecata, RADET-ul, deci, trebuie sa prezinte in instanta propriile acte din contabilitate, nu actele altcuiva.
:coffee: :)