1. In legea 230/2007 scrie ca in asociatiile cu mai putin de 10 membri presedintele poate fi si administrator. Spuneti-mi va rog daca in cele mai mari de 10 apartamente, presedintele poate fi sau nu si administrator.
2. Am revocat in sedinta extraordinara, statutara, legala, etc. presedintele asociatiei si am numit alt presedinte. Vechiul presedinte refuza sa accepte acest lucru, se crede in continuare presedinte si face aceleasi mizerii pentru care a si fost demis de locatari. Cum sa procedam? Avem nevoie de actele si stampila asociatiei.
Multumesc
Pai daca nu faceti CIM nu se pune problema salariului minim pe economie.
Intr-o conventie civila puteti negocia orice suma. Conventia civila nu este supusa Codului muncii.
Daca-l angajati pe baza unui contract individual de munca sigur ca sunteti obligat sa-i dati macar salariul minim pe economie. Dar acest salariu minim pe economie este stabilit pentru un angajat care lucreaza 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Ori ca administrator puteti sa-l angajati pe baza unui CIM cu timp partial, de exemplu cu o ora pe zi, 5 zile pe saptamana sau o alta formula asemanatoare si atunci o sa-i puteti oferi legal doar o optime din salariul minim pe economie.
Dar, fiind cateva apartamente, solutia optima ar fi sa va alegeti un comitet executiv din 3 oameni din care unul presedinte care sa tina si locul administratorului. Pe baza unui contract de mandat oferiti-i 100-200 lei/luna si platiti la finante doar 16% impozit pe venit.
Alegeti si un cenzor din asociatie care sa verifice documentele o data la 6 luni si-i oferiti cate 100 lei cu aceasta ocazie.
Sfatul cel mai bun in situatia descrisa de dvs. este dat de @adriantot.
Cu Conventie civila (CC) sau Contract individual de munca (CIM) cheltuielile sunt prea mari pentru un numar mic de familii asa cum ati aratat. De altfel, in conditiile prev. Codului fiscal nici nu se mai poate face angajarea unui admin. cu CC.
CC-urile nu se inregistreaza la fisc si nici la alt organ, decat la as. prop., dar atentie, numai pentru lucrari ocazionale care nu implica norma de timp, fisa postului - de preferat cu persoane pensionate. Aici pe forum s-au mai purtat discutii pe aceasta tema.