avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Tara bâzdâgãniilor
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Tara bâzdâgãniilor

Traim intr-o tara in care exista multi oameni care platesc vrajitori despre care-si inchipuie ca le vor rezolva problemele, exista si oameni care platesc pentru "tratamente" prin reflexoterapie, acupunctura, leacuri homeopate, s.a.m.d.
In noiembrie 2010 un grup de parlamentari au incercat sa promoveze un proiect de lege prin care sa oblige Ministerul Muncii sa stabileasca standarde ocupationale pentru ghicitori si vrajitori si sa ii incadreze in nomenclatorul profesiunilor liberale. :O Oy-Gevalt!
Proiectul de lege definea termeni precum:
Ghicitor - persoana care se ocupa cu prezicerea viitorului
Vrajitorie - ritualuri prin care se invoca realitati demonice #-o cu scopul de a se inlatura boli, de a reface sau destrama legaturi intre oameni ... etc.
De asemenea, proiectul mai obliga fiecare organizatie din domeniul ocult sa tina evidenta "practicienilor in vrajitorie si ghicitorie.
Sigur ca proiectul a fost respins insa asta nu inseamna decat ca vrajitorii, ghicitorii si ceilalti isi vad linistiti de activitatile lor fara grija impozitelor, taxelor, etc.
Alaturi de vrajitori si ghicitori mai exista insa o intreaga gama de "profesionisti" in vanzarea de vise desarte din care unii chiar reusesc sa obtina protectia legii.
Topicul are un dublu scop
- indexarea si definirea ca fraude a activitatilor care au in comun faptul ca transforma in venituri naivitatea umana prin prezentarea unor falsuri ca adevaruri
- fabricarea unei truse (normative) pentru detectat bâzdâgăniile.
Nu voi incepe cu vrajitoria sau ghicitul pentru ca nu-mi inchipui ca exista cititori ai forumului avocatnet care sa creada ca vrajitoria functioneaza ori ca o baba analfabeta vede in viitor gratie unor "unelte" de genul zatului de cafea, bobilor, globului de cristal sau ce or mai folosi ele.
Fiecare activitate aratata ca fiind de fapt o bâzdâgănie va primi un numar in "Index bazdaganorum" =D>, o descriere si un "DE CE NU FUNCTIONEAZA?" cat se poate de rational. Haideti, scepticilor, curaj!
Bâzdâgania nr. 1 Homeopatia
Internetul e plin de promisiuni grandioase iar in farmaciile romanesti puteti cumpara diferite leacuri homeopate. Scepticul de serviciu, Umar ben Ibrahim, a facut urmatorul experiment in farmaciile aradene: a intrebat daca vand leacuri homeopate iar dupa ce a aflat ca vindeau a inceput sa chestioneze farmacistii daca aceste leacuri au efect stiintific dovedit :weg: Raspunsurile au variat de la: "Nu, sunt o prostie, dar sunteti primul care pune problema asa" la "multa lume le lauda" si chiar la "daca nu credeti in ele luati altceva". :O Dumnezeule mare si bun! Trebuie sa credem si in sfanta aspirina? E un fel de religie?
DE CE NU FUNCTIONEAZA Homeopatia?
1. Homeopatia a fost inventata de un medic german, Samuel Hahnemann, si se intemeiaza pe asa numita lege a similariilor "[similia similibus curentur" care n-are nimic in comun insa cu o lege a naturii, fiind pur si simplu opera imaginatiei d-lui Hahnemann care isi inchipuia pe la 1796 ca asa functioneaza lumea.
2.
De ce nu este legea similariilor o lege naturala cum sunt legea gravitatiei sau legile termodinamicii? Pentru ca oricare din legile naturale veritabile pot fi verificate cu ajutorul unor experimente pe care orice persoana ce detine echipamentul necesar le poate reproduce. Acesta era scopul intrebarii scepticului Umar referitor la "rezultatele verificate stiintific".
3. Nu voi explica aici ce este efectul placebo, pentru ca presupun ca forumistii avocatnet stiu asta iar pentru ceilalti exista ... nu, nu mastercard ci wikipedia B-) . Scriu insa ca in domeniul medicamentelor, pentru a stabili efectele reale ale unui anumit medicament fara sa implicam efectul placebo se face un test dublu orb, adica se formeaza doua loturi de pacienti fara sa se stie dinainte caruia dintre aceste loturi i s-a administrat intr-adevar medicamentul si caruia doar ceva fara efect.
4. Nici un tratament homeopat nu a trecut un test dublu orb iar legea similariilor formulata de Hahnemann s-a dovedit a fi doar o ... bâzdâgănie.
5. Afara de legea similariilor, homeopatia se bazeaza si pe ideea ca dilutiile repetate fac ca un produs sa contina un fel de "parte discreta" a substantei supuse dilutiei. Dilutia se face astfel: se amesteca o parte din substanta supusa dilutiei cu 100 parti apa; apoi o parte din aceasta dilutie se amesteca din nou cu 100 de parti de apa ... s.a.m.d. Pe orice produs homeopat se poate citi dilutia la care a fost supusa substanta initiala, C200 insemnand ca procedeul de mai sus s-a repetat de 200 de ori, de fiecare data o parte fiind amestecata cu 100 de parti de apa.
6. Daca dilutia este C200 cate molecule de substanta activa contine o pastila? NICI UNA. De fapt ar trebui consumate cateva garnituri de tren pline cu pastile pentru ca sa existe pe undeva o molecula de substanta activa. De unde stiu asta? Domnul Avogadro a stabilit in 1811 o constanta cu ajutorul careia putem sa aflam cu usurinta acest lucru. Orice copil de clasa a VIII-a poate sa va calculeze asta!
7. Mai nou, pentru ca au observat ca era greu sa se bata cu teoriile simple, eficiente si adevarate ale domnului Avogadro, practicantii homeopatiei au inventat altceva, sustinand ca apa in care se face dilutia are o memorie si ca tine minte informatia provenita la substanta initial diluata. :rtfm: Desigur ca nici aceasta lege a memoriei apei chioare nu poate fi testata iar homeopatii n-au conceput un experiment care sa poata fi reprodus de orice experimentator independent care sa o testeze. Stiti de ce? Pentru ca moleculele de apa nu stau o clipa locului! Se misca de colo, colo, fara rost dupa cum a observat dl Brown asa ca nici vorba sa existe o configuratie moleculara stabila care sa memoreze ceva.
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Homeopatia, Diana, nu are decat o foooaaaarte vaga legatura cu medicatia care intrebuinteaza substantele active din plantel in scopul tratarii unor boli si nici o legatura cu suplimentele alimentare. In primul caz legatura e cat se poate de vaga pentru ca vanzarea de umbra de molecula de substanta activa sustinand ca este memorata de apa este acelasi lucru cu a vanzarea de miros hranitor de kebap. Pardon! In cazul mirosului de kebap o multime de molecule imi ajung in nas, ca doar astfel aflu mirosul; in cazul leacurilor homeopate nu ajunge nimic in organismul meu.
Asadar, vanzarea de leacuri homeopate ca suplimente nutritive este o inselaciune mai grosiera decat vanzarea de miros de kebap catre anorexici. Or, ceea ce cred eu ca ar trebui eliminat ar fi reclama mincinoasa. Afirmatiile nesustinute ca un anumit produs determina anumite efecte trebuie incriminate.
u.b.i.k. a scris:

De asemenea, proiectul mai obliga fiecare organizatie din domeniul ocult sa tina evidenta "practicienilor in vrajitorie si ghicitorie.
Sigur ca proiectul a fost respins insa asta nu inseamna decat ca vrajitorii, ghicitorii si ceilalti isi vad linistiti de activitatile lor fara grija impozitelor, taxelor, etc.

Unde esti tu Henry VIII, Doamne? Stiati ca prima incriminare a practicilor vrajitoresti dateaza din 1541 (Witchcraft Act) si ca pedeapsa pentru asemenea practici era cea cu moartea si confiscarea averii?
Pana in 1735, cand este asimilata infractiunii de inselaciune “A person who claimed to have the power to call up spirits, or foretell the future, or cast spells, or discover the whereabouts of stolen goods, was to be punished as a vagrant and a con artist, subject to fines and imprisonment (Wikipedia) “, iar pedeapsa proportional mai blanda: amenda sau inchisoare.

Cateva coduri penale care dateaza din sec XIX inca mai incrimineaza practicile vrajitoresti . E.g. Art 365 CP Canadian spune:
Orice persoana ce fraudulos:
(A) pretinde ca practica sau foloseste orice forma de vrajitorie, ghicitorie sau spiritism;
(B) presteaza contra cost servicii de ghicitorie;
(C) pretinde ca prin abilitatile sale si cunostintele sale oculte poate decoperi locul si circumstantele in care un obiect/persoana a s-a furat/disparut
se face vinovata de comiterea unei infractiuni pasibila de pedeapsa lipsirii temporare de libertate de cel mult 6 luni si/sau amenda in valoare de pana la 2000$.

Codul Penal Israelian (1977) la art 417 incrimineaza “vrajitoria, ghicitoria si practicile magice prestate contra cost” si stabileste pedeapsa maxima la 2 ani inchisoare.

Americanii…hmm…se-mpiedica sistematic de Primul Amendament si libertatea religioasa in implementarea asa-zisei legislatii anti-wicca, desi au avut tentative de "fiscalizare' a meseriei.
Jurisprudenta, aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
godspeed, utilizator
Silvia :bow: Insa regele Henry-the-eight Tudor chiar credea ca vrajitoria functioneaza, canadinenii si compatriotii lui Mordechai nu cred asta =D>
Astfel cum am promis deja urmeaza

Bâzdâgania nr. 2 Acupunctura
N-are rost sa o mai prezint pentru ca toata lumea stie ce este acupunctura, nu-i asa? Este o practica de vindecare veche de mii de ani, care trateaza bolile prin insertia de ace in anumite puncte de pe suprafata corpului, situate de-a lungul unor linii numite meridiane prin care circula energia numita qi.
- in primul rand, trebuie observat ca vechimea de mii de ani a acupuncturii trebuie pusa sub semnul intrebarii atat pentru ca tehnologia prin care se pot fabrica ace de metal fine are cel mult cateva sute de ani (cca. 500-600) iar acele de os ori din alte materiale nu au finetea necesara si se pot rupe si ramane in rana cat si pentru ca, in mod straniu, niciunul din cei care au calatorit in China - Marco Polo de exemplu - nu o mentioneaza. Wilhelm ten Rhijn, primul occidental care o mentioneaza prin 1680 descrie ceva foarte diferit de ceea ce se face astazi vorbind despre ace mari de aur care se infig in diferite puncte pentru rastimpul a 30 de respiratii.
- in al doilea rand, trebuie sa ne exprimam mirarea fata de faptul ca pana pe la sfarsitul secolului XIX nimeni nu prea vorbea despre puncte de acupunctura, acele fiind infipte pur si simplu in locul dureros sau in jurul lui pentru a face sa curga qi-ul.
- apoi, meridianele, erau pana la dezvoltarea anatomiei, inchipuite ca niste canale foarte concrete prin care curgea qi; abia dupa dezvoltarea anatomiei meridianele au devenit subtile, cauza fiind imposibilitatea de a le detecta cu mijloace stiintifice.
- acupunctura a fost de cateva ori interzisa in China in timpul de dupa Revolutia din 1911 si pana dupa al Doilea Razboi Mondial deoarece guvernul nationalist care conducea pe atunci China dorea sa imbunatateasca starea de sanatate a populatiei;
- acupunctura a fost revitalizata ca practica medicala in timpul Revolutiei culturale, Mao fiind cel care a impus atat termenul de Medicina Traditionala Chineza cat si imaginea medicului descult, inarmat doar cu anticele cunostinte traditionale chinezesti si cu un set de ace (nesterilizate :weg:) NU CU PROSTII DE CHIMICALE SCUMPE OCCIDENTALE, care vindeca poporul muncitor. Ah, sa nu uit! Mao nu a folosit acupunctura. Era prea destept pentru asa ceva :P .
- la intrebarea: "cate puncte de acupunctura si cate meridiane exista?" veti obtine de la aproape fiecare practician un alt raspuns. Initial au fost 360 - legate de numarul gresit al zilelor anului iar in prezent unii sustin ca sunt peste 2000 iar numarul acestora creste aproape zilnic. ATENTIE! Nu folositi ace! Indiferent unde va intepati intepati intr-un punct de acupunctura si faceti qi pe jos ori il faceti sa curga aiurea.
- acupunctura functioneaza, mie mi-a ajutat! desigur! haideti sa vedem ASUPRA CUI ARE EFECT si CE FEL DE SIMPTOME a eliminat tratamentul cu ace, vreti? Numai simptome subiective cum sunt greata, durerea ori ameteala? Numai pentru persoanele care fie cred in ea fie desi sunt nesiguri nu o exclud categoric ca practica medicala? :O Hmmm :hm: dupa standardele scepticului de serviciu, Umar ben Ibrahim, asta miroase de la 1 km a "tratament" cu endorfine, adica placebo.
- din cauza faptului ca insertia de ace este usor detectabila acupunctura nu poate fi testata printr-un studiu dublu orb propriu-zis (vezi mai sus la homeopatie) insa se pot face altfel de teste in sensul puteti lua un halat alb, un set de ace NEAPARAT STERILE (scopul e testarea victimelor naive, nu exterminarea acestora) folositi un limbaj ezoteric cu termeni vagi si absolut fara sens care sa intrerupa prin stupefiere functionarea lobilor frontali ai creierului victimei, ardeti tamaie si santal in vase de cupru langa o biblioteca plina de carti (puteti sustine ca e vorba despre tratate oculte despre acupunctura chiar daca n-aveti nici o carte de acest fel acolo :weg: ) si introduceti ace la nimereala (cu grija si doar foarte superficial) in corpul naivei victime. Efectul? Daca rolul a fost jucat cum trebuie efectul este garantat!
DE CE NU FUNCTIONEAZA Acupunctura?
1. Nici o metoda stiintifica folosita pentru a detecta cee ce este numit "QI" sau energie vitala nu a dat rezultate.
2. Acelasi lucru s-a intamplat si in ceea ce priveste meridianele, toate metodele folosite pentru detectarea lor fiind fara rezultat.
3. Fiind sceptic, sunt constient de faptul ca lipsa dovezii existentei qi-ului si meridianelor sale nu echivaleaza cu dovada inexistentei acestora insa acelasi lucru e valabil si pentru Zana Maselutza.
4. Toate testele independente au aratat ca nu conteaza unde se infig acele pentru ca efectele obtinute sunt aceleasi: o emisie de endorfine care se poate obtine si pe alte cai (Mordechai va recomanda Bach ca metoda neinvaziva de tratament).
In loc de incheiere: Daca maine Umar inventeaza o metoda de dirijare a "Wille zum Leben"-ului schopenhauerian prin meridianele catre creier (doar trebuie sa curga si vointa de a trai prin niste meridiane, nu-i asa?) manipuland energic urechile victimelor naive fie veti rade fie-l veti trimite pe Umar la balamuc. Atunci, haideti sa gandim rational!
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
godspeed! :bow: Vrei sa fie interzisa vrajitoria?! Adica, si ghicitul in carti? Pai… e mai usor de citit in carti de tarot decat in… tratate de drept civil! Prin vrajeli ma pot trata de… drept! :magic:

2. Acupunctura
S-au lasat unii de fumat, dupa ce s-au “acupuncturat”! Asadar, functioneaza: stimuleaza vointa! Glumesc! Cred…
Dar, zau! Decat sa ma oblige cineva sa fac un vaccin anti_cancer_de_nu_stiu_care as prefera ceva a_cu_punct_uraaaa!

Ce ar trebui facut impotriva “acupuncturistilor” ? Sau: de ce ar trebui facut ceva impotriva lor? Sau: ar trebui facut ceva impotriva lor?

Hm… Nici o metoda stiintifica nu ar putea proba… existenta unei divinitati… Si aici e cu dus-intors… chemarea la gandire rationala (ceea ce se poate spune si despre qi)…

In cazul pastilelor se pot face analize in laborator si se poate ajunge la un rezultat, dar in ceea ce priveste… qi… ar fi ca si cum am incerca sa descoperim in laborator existenta divinitatii.

Evident, nu sustin ideea ca acupunctura functioneaza! “Efectul” poate fi acelasi (probabil – nu am incercat) indiferent unde infigi acul – totul tinand, la prima vedere, de “credinta” si fiind mai mult legat de qi, care nu poate fi vazut… Adica: faptul ca nu poate fi detectat qi prin metode stiintifice nu poate fi argument - pentru ca replica oricui sustine acupunctura va fi: nici divinitatea nu o putem detecta prin metode stiintifice…
Zic si eu... :tomato:
In bătătura (= curtea) strabunicii mele auzeam des zisa asta: „Asa ceva n-as face, ţaţă Anico, nici sa stiu ca mor” Dar, sa le fi vazut pe vorbitoare cum, in fata unei situatii departe de moarte ca luna de pamant, faceau exact ceea ce se jurasera ca n-ar fi facut nici moarte.

Din pricina asta, n-as putea sa va zic acum ce hapuri as lua (ori ce „umbra de molecula” as lua ori n-as lua) in fata unei asemenea mize (a fi sau a nu mai fi), dar un lucru mi-e limpede: boala vindecata n-aduce profit. Si cu ideea asta in cap as mototoli si arunca la cos multe retete inainte de-a intra cu ele in vreo farmacie (sau in orice alt loc care vinde ceva frumos "impachetat" - la propriu si la figurat).

As prefera-o mai degraba pe baba cutare (daca o mai exista vreuna cand voi avea eu nevoie de ea) care mi-ar cere sa zic doar „bogdaproste” pentru leacurile ei, atata vreme cat va plana un dubiu – ca un semn de intrebare cat un stalp de catedrala – daca mie chiar mi-ar trebui medicamentul X ori daca nu cumva i-ar trebui fabricantului, doctorului, farmacistului etc. …bani de-un yacht.

Multe am invatat eu de la strabunica mea care a citit o singura carte: VIATA; dar mai cu seama am invatat ca mai tot (nu tot) ce creste in bătătura omului, lângă gard, dincolo de gard, pe şanţul de langa gard, in sat, dincolo de sat, etc. ne-a fost dat (fiecaruia dupa credinta lui) si pentru a manca, si pentru a ne vindeca. Si daca lumea ar inghiti atatea „hapuri” cate am luat eu pana la varsta asta (39) dimpreuna cu cei TREI stra... (doua strabunici si-un strabunic) pe care i-am ingropat la varste venerabile, industria farmaceutica (si altele) ar da faliment. (Cand i-am zis, de curand, unui medic ca nu mi-aduc aminte sa fi luat vreodata vreun antibiotic, a cascat niste ochi maaari de parca-i aterizase un extraterestru-n batatura).

Pe ultima parte a vietii ei auzise si strabunica (bunica mamei dinspre mama) de „bulina” nu-stiu-care, buna pentru nu-stiu-ce, si-mi mai zicea cateodata: Sa-mi aduci maica de la Bucuresti niste buline de cap/de şale, ca astea din sat nu-s bune (de parca farmacia din sat vindea buline fabricate in satul ei); ca de-astea din sat "a mai luat a lu’ cutare, da’ nu i-a trecut”. Daca ar fi stiut strabunica (Dumnezeu s-o ierte!) ca "alea de parca mi-au luat maică durerea cu mana” erau doar niste …bomboane mici si albe pe care le inghitise cu apa (cum era sa le faci sa nu semene cu alea din sat?) probabil ca nu i-ar fi trecut nicio durere. Dar ...credinta ei o vindeca.

Sunt intru totul de acord ca ar trebui cumva sa ne "vindecam" de sarlatani (unii chiar foaaarte autorizati), dar parca n-as zice cu usurinta ca-s rele chiar toate bâzdâgăniile ce pot ajuta uneori ...psihicului.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Interzicerea unui mit?: publicitatea subliminala Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Legea nr. 296/2004 republicata in 2008, Codul consumului art. 70 lit. b interzice [b]publicitatea subliminala[/b]. :strambatura: Cateva observatii: 1. Nu ... (vezi toată discuția)
Nebun periculos tgeorgescu tgeorgescu Vreau sa va intreb daca un individ promite ca vindeca cancerul prin dieta si lumea il crede si se trateaza la el poate fi internat psihiatric in mod ... (vezi toată discuția)
Despagubiri morale pentru participarea fara voie la testarea unor medicamente Gabriela138 Gabriela138 Buna seara! In anul 2009 am fost diagnosticat cu atrofie cerebeloasa si luat in evidenta spitalului Socola Iasi, urmand tratamentul prescris de medic. In anul ... (vezi toată discuția)