avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am dreptul sa \"mint\" in instanta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am dreptul sa "mint" in instanta?

Daca detin o proba care poate incrina destul de rau partea adversa, am voie ca la rugamintea "va rog sa ne prezentati probele" sa zic ca nu le detin, doar pt. a lasa partea adversa sa minta,iar apoi sa scot proba din buzunar?

Cred ca sunt f. rare cazurile cand cineva se judeca in instanta in penal pentru "despagubiri civile".

Daca toti am merge in instanta doar pt. a ne recupera prejudiciul, inseamna ca am putea fi batuti, violati,batjocoriti de catre niste persoane care a doua zi ne-ar da o suma de bani, pt.a acoperi prejudiciul.

Eu vreau cel putin 3 lucruri de la faptuitori:

1. Sa le para rau.
2. Sa nu se repete si cu alte persoane.
3. Sa le demonstrez ca nu au avut dreptul/puterea sa faca ceea ce au facut.

repet, daca scopul persoanei vatamate ar fi de-as recupera prejudiciul material, nu am mai ajunge vreodata la judecator...
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2011
xuser, utilizator
eu tot nu am inteles ce doreste initiatorul subiectului. binecuvantarea noastra ca sa minta in instanta??!! noi dam sfaturi juridice, hotararea ai apartine, mai ales ca un antevorbitor scria ca "si procurorii DEPUNE probe", deci... Oricum , am remarcat ca si altii ca filmele americane gen "casa de avocatura" " avocati in LA "au o mare audienta si ca.. filmul bate viata... in rest intr-adevar subscriu parerii dlui consilier , tot fara a jigni pe nimeni, subiectul a depasit chiar si sfera infantilului . deci dle, sunteti major, ati primit sfaturi sa n-o faceti dar daca dv vreti sa mintit si sa va erijati intr-un fel de "justitiar". ok alegerea va apartine. o seara minunata tuturor,.
Am priceput ideea, multumesc tuturor care m-au sfatuit.

Adica aveti dreptul la razbunare? Nu e chiar asa. Actiunea penala o incepe statul prin procuror si de executarea pedepsei se ocupa tot statul, ambele pentru pedepsirea faptelor anti-sociale. Partea vatamata poate participa la actiunea penala in instanta (si poate ataca pedeapsa aplicata), dar cu multe limite. Ma rog, este un subiect mai larg, de pilda puteti citi un studiu al lui Cristi Danilet aici [ link extern ]

Oricum, nu cred ca o parte vatamata plesnind de sanatate si pusa pe sotii este calea cea mai buna de a obtine pedepsirea inculpatului.
xuser a scris:
Eu vreau cel putin 3 lucruri de la faptuitori:

1. Sa le para rau.
2. Sa nu se repete si cu alte persoane.
3. Sa le demonstrez ca nu au avut dreptul/puterea sa faca ceea ce au facut.

Poate nu e clar scopul instantelor in lumea noastra.
Scopul unui dosar penal deschis de partea vatamata nu are legatura cu ce sa faca inculpatul, ci cu ce sa-i faca societatea inculpatului.
Acestuia poate sa-i para rau ca a fost prins ori condamnat, poate sa-i para bine sau chiar poate sa nu-i para nicicum chiar.
Dar ca individ, e gresit sa iti doresti ca altcineva sa ajunga sa aiba anumite simtaminte pe care le vrei tu; fiecare isi traieste propria viata, poate cere anumite urmari faptice de la o condamnare, dar e ilizoriu sa cerem anumite trairi din partea altor persoane.
Aceste lucruri le rezolvati mergand la un psiholog si nu in instanta. Dar sigur, puteti trece acele cheltuieli cu psihologul la despagubiri materiale.

Pe de alta parte, daca toata lumea ar fi cinstita, nu am trai pe pamant, ci pe undeva, cu picioarele in aer, prin Paradis. Aceasta nu e o lume utopica si un gen sau altul de instante au fost intotdeauna necesare.

Dupa cum spuneam, catelul cu tema... Dar pana la tema, poate nu ajungeti in instanta din lipsa de probatoriu la organele de cercetare... :D atunci sa vad eu cat de rau ii va parea si cui!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martori cercetasa cercetasa daca martorii partii civile intr un dosar penal pt. vatamare corporala se demonstreaza ca mint adica martorii inculpatului au dreptate .ce se ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa ciucacri ciucacri am si eu o intrebare: ce se poate intampla unui martor care a depus marturie mincinoasa in fata organelor de cercetare, motiv pt care a fost chemat in ... (vezi toată discuția)
Avocati scutiti de codul penal? dar cei pe care-i reprezinta? justice123 justice123 Avocatii sunt scutiti de a putea fi acuzati de marturie mincinoasa? Dar fiindca sunt mandatarii celor pe care-i reprezinta? Asta nu inseamna ca cei ... (vezi toată discuția)