avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ajutor in divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ajutor in divort

Sunt casatorita de 3 ani, iar sotul meu vrea sa deschida divort. El a discutat cu un avocat, eu nu de aceea va cer ajutorul. Stam intr-un apartament cumparat pe numele lui inainte de casatorie de la parintii lui, iar plata acestuia s-a facut ulterior prin intelegere cu parintii desii in contract scrie platit integral. El zice ca nu am nici un drept la ap iar eu nu am nici un act cu care sa dovedesc ca plata s-a facut dupa casatorie. Ce se intampla in acest caz? Mentionez ca e pers. fizica autorizata in constructii iar in timpul casatoriei am accumulat mai multe scule pe care le foloseste din bani comuni. Am drept la ele? El mi-a promis ca ma va ajuta , si ca vrea ca totul sa fie amiabil dar mi-e frica ca nu se va intampla asa. La banii pe care mi i-a promis intelegandu-ne amandoi( la cat ne revine fiecaruia in caz de partaj) am dreptul inainte de divort? Mentionez ca vreau sa-mi cumpar ceva unde sa stau inainte de divort si am nevoie de ei. Exista vreo forma notariala prin cere sa reiese ca am primit banii si nu am alte pretentii? Si in caz ca cumpar un imobil cat mai suntem casatoriti si va fi trecut pe numele meu el mai are dreptul la el? Exista vre-un act prin care se reiasa ca renunta la partea lui din imobilul cumparat? Nu mai suport sa stau impreuna cu el de accea aleg varianta de a cumpara ceva atat de repede, ca divortul nici nu e inaintat si se mai si intra in vacanta deci ar dura mai multe luni.La cat timp dupa casatorie bunurile proprii devin comune? Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2008
mig2005, utilizator
mig2005 a scris:
Stiu ca am mai intrebat dar va rog mult sa-mi dati un raspuns, am incercat sa apelez la avocat dar fiind vacanta nici unul nu mi-a raspuns la telefon. Iar sotul meu insista sa semnez.Ce sa fac?

Va recomand sa spuneti sotului sa redacteze o cerere de divort cu acordul partilor, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, strict cu referire la divort si nu la partaj. Pentru a se face o cerere subsecventa divortului, de partaj, aceasta trebuie sa mentioneze in mod clar bunurile comune ce vor fi supuse partajului, valoarea lor, contributia partilor la dobandirea acestora si modul concret de impartire intre soti. Aceasta reprezinta continutul tranzactiei pe care instanta, la cererea partilor, o va consfinti printr-o hotarare de expedient.
Simpla mentiune in cererea de divort
"Sa luati act de tranzactia prin care partile au convenit asupra impartirii bunurilor dobandite in timpul casatoriei." si "In ceea ce priveste impartirea bunurilor comune, partile au perfectat o tranzactie in sensul disp. art. 271 si urm. Cod proc. civ. , astfel incat solicitam respectuos ca instanta sa ia act de aceasta tranzactie, pronuntand o hotarare de expedient."

nu are nicio valoare juridica si niciun efect.
Cu atat mai mult ca a fost redactata de un avocat, aceasta cerere de divort trebuia sa fie precisa si sa nu amestece o cerere de partaj fara cap si fara coada.
Astfel, ori din eroare a fost redactata acea cerere de divort cu acele mentiuni privind partajul bunurilor comune ale sotilor, caz in care se impune eliminarea lor si abia apoi sa o semnati, fie ati discutat cu sotul modalitatea de impartire a bunurilor, situatie in care odata cu cererea de divort veti insera si o cerere subsecventa de partaj care sa fie insotita OBLIGATORIU de tranzactia cu continutul mentionat mai sus.
Partajul este una, divortul este alta. Cele doua notiuni nu se confunda si neefectuarea partajului nu impiedica partile sa divorteze. Partajul poate fi depus odata cu divortul sau ulterior desfacerii casatoriei. ;)
baby.rose a scris:

Eu si sotul meu ne-am casatorit in iunie si nu ne intelegem absolut deloc.Doar certuri peste certuri si gelozie.Nu avem copii si suntem constienti amandoi de faptul ca relatie noastra nu merge asa. Vroiam sa va intreb in ce conditii se poate divorta daca inca nu avem implinit un an de la casatorie.

Nu se poate divorta prin acordul partilor, dar se poate divorta prin administrarea mijloacelor de proba prin care se tinde dovedirea imposibilitatii continuarii casatoriei din vina ambelor parti sau din culpa exclusiva a paratului.
Temeiul legal este art. 38 alin. 1 Codul familiei:
Art. 38. - Instanţa judecătorească poate desface căsătoria prin divorţ atunci când, datorită unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. ;)
cora2006 a scris:

baby.rose a scris:

Eu si sotul meu ne-am casatorit in iunie si nu ne intelegem absolut deloc.Doar certuri peste certuri si gelozie.Nu avem copii si suntem constienti amandoi de faptul ca relatie noastra nu merge asa. Vroiam sa va intreb in ce conditii se poate divorta daca inca nu avem implinit un an de la casatorie.

Nu se poate divorta prin acordul partilor, dar se poate divorta prin administrarea mijloacelor de proba prin care se tinde dovedirea imposibilitatii continuarii casatoriei din vina ambelor parti sau din culpa exclusiva a paratului.
Temeiul legal este art. 38 alin. 1 Codul familiei:
Art. 38. - Instanţa judecătorească poate desface căsătoria prin divorţ atunci când, datorită unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. ;)



Multumesc mult de tot Cora.Deci nu e nimic de facut prin cale amiabila si cu acordul partilor?De ce este asa Legislatia .Daca 2 persoane hotarasc sa faca acest lucru pentru ca considera ca e cel mai bine pentru eei cred ca ar trebui sa li se permita.
Prin urmare trebuie dovezi care sa demonstreze ca aceasta casnicie nu mai merge? Ce anume mai exact? De cand ne-am casatorit numai sa ne certam facem. Eu una sunt destul de satula.Am incercat sa ne acordam destule sanse de schimbare dar cred ca nu suntem suficienti de potriviti unul pentru celalalt pentru a continua impreuna.Eu una sunt mult mai hotarata decat el. Iubirea nu e totul intr-o casnicie unde nu este comunicare is intelegere.
Cam cat dureaza un asemanea divort si ce anume trebuie facut?
Multumesc mult de tot
Cautati o cerere de divort pe net, o adaptati cerintelor dv. sau luati legatura cu un avocat pentru redactare daca nu aveti bani pentru asistenta juridica in dosar.
In fata instantei administrati probele in dovedirea celor pretinse si...gata! Sunteti divortata! ;)
Legislatia nu permite numai cu acordul partilor in primul an pentru ca ea cere o anumita maturitate a celui ce se casatoreste.
Daca o persoana nu e indeajuns de matura ca sa se casatoreasca si sa munceasca la relatia respectiva, poate ca nu e indeajuns de matura sa decida ca nu mai merge.

Nu spun ca sunt de acord, poate ca inca sunt reminiscente din vremuri de demult, nu stiu...
Cert este ca oamenii nu se casatoresc pentru a-l schimba pe celalalt, ci pentru ca se iubesc asa cum sunt. Sau nu?
Aveti dreptate, iubirea nu e totul, acceptarea, rabdarea si lupta zilnica sunt mult mai importante decat iubirea. Si or mai fi si altele mai importante... Dar la astea se ajunge in timp. Mai mare de cateva luni...
Parerea mea e sa incercati o consiliere. Pentru ca partea proasta e ca noi, oamenii, actionam dupa tipare pe care tot noi ni le-am creat; exista sanse mult mai mari ca persoane divortate sa renunte si pe viitor, mai usor, la urmatoarele relatii, sa lupte mai putin pentru ele. Asta e numai statistica insa, daca vi se potriveste, dv. stiti.

Daca nu merge, ascultati-o pe cora, luati o hartie, faceti o actiune etc. Dovezi pot fi martori, hartii, mailuri, scrisorele, interogatoriul celuilalt.
Puteti termina si la primul termen, poate dura si 3-4 luni sau termene, dupa caz si in functie de atitudinea celor doi soti.
Sa fiti iubita!

Alte discuții în legătură

Partaj divorÞ IAMANDI CRISTIAN IAMANDI CRISTIAN Bună ziua, 1.În situaţia în care soţii hotărăsc de comun acord să divorţeze pe cale amiabilă, bunurile dobândite în comun în perioada ... (vezi toată discuția)
Problema numelui cretu2 cretu2 Buna ziua, As dori daca se poate sa ma lamuriti in privinta unui aspect legat de divort, in cazul revenirii la numele purtat inainte de casatorie. Despre ce ... (vezi toată discuția)
Dupa 5 ani de la divort vasilepop vasilepop Inainte cu 5 zile de casatorie mama mea mi a facut procura notarial precum pot sa vand in numele ei apartamentu proprietate care l avea, eu fiind unicul ... (vezi toată discuția)