mig2005 a scris:
Stiu ca am mai intrebat dar va rog mult sa-mi dati un raspuns, am incercat sa apelez la avocat dar fiind vacanta nici unul nu mi-a raspuns la telefon. Iar sotul meu insista sa semnez.Ce sa fac?
Va recomand sa spuneti sotului sa redacteze o cerere de divort cu acordul partilor, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, strict cu referire la divort si nu la partaj. Pentru a se face o cerere subsecventa divortului, de partaj, aceasta trebuie sa mentioneze in mod clar bunurile comune ce vor fi supuse partajului, valoarea lor, contributia partilor la dobandirea acestora si modul concret de impartire intre soti. Aceasta reprezinta continutul tranzactiei pe care instanta, la cererea partilor, o va consfinti printr-o hotarare de expedient.
Simpla mentiune in cererea de divort
"Sa luati act de tranzactia prin care partile au convenit asupra impartirii bunurilor dobandite in timpul casatoriei." si "In ceea ce priveste impartirea bunurilor comune, partile au perfectat o tranzactie in sensul disp. art. 271 si urm. Cod proc. civ. , astfel incat solicitam respectuos ca instanta sa ia act de aceasta tranzactie, pronuntand o hotarare de expedient."
nu are nicio valoare juridica si niciun efect.
Cu atat mai mult ca a fost redactata de un avocat, aceasta cerere de divort trebuia sa fie precisa si sa nu amestece o cerere de partaj fara cap si fara coada.
Astfel, ori din eroare a fost redactata acea cerere de divort cu acele mentiuni privind partajul bunurilor comune ale sotilor, caz in care se impune eliminarea lor si abia apoi sa o semnati, fie ati discutat cu sotul modalitatea de impartire a bunurilor, situatie in care odata cu cererea de divort veti insera si o cerere subsecventa de partaj care sa fie insotita OBLIGATORIU de tranzactia cu continutul mentionat mai sus.
Partajul este una, divortul este alta. Cele doua notiuni nu se confunda si neefectuarea partajului nu impiedica partile sa divorteze. Partajul poate fi depus odata cu divortul sau ulterior desfacerii casatoriei. ;)