avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata avocat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata avocat

Am avut o datorie de 4000 de lei la intretinere si am achitat complet suma inainte de primul termen al procesului.
Urmatoarea lunadupa achitarea datorii pe linga plata intretinerii sunt obligat sa platesc si 300 lei onorariul avocatului.Am incercat sa platesc doar intretinerea dar pe chitanta a scris ,,intretinere februarie partial,, iar pe spatele chitantei ,,rest plata 300 lei,,.
Trebuie sa achit avocatul atat timp cat procesul nu a avut loc?
Este normal ce se intampla?
Pot cere macar o factura fiscala ce dovedeste plata avocatului?
Cel mai recent răspuns: goe_07 , utilizator 09:39, 22 Aprilie 2011
@manuaxx
Din cauza faptului ca dv. nu v-ati platit restanta, asociatia a contractat un avocat care a inceput sa lucreze pentru asociatie. Daca nu ar fi fost acest fapt al dv. ca nu va mai plateati restantele, asociatia nu ar fi apelat la avocat si nu ar fi facut acea cheltuiala. Deci trebuie sa o achitati, pentru ca restul proprietarilor nu sunt obligati sa plateasca ceva ce s-a prestat din cauza dv.

Pe de alta parte, daca se ajungea in instanta si se judeca procesul, acolo se vedea cine castiga si acela platea si cheltuielile. Puteati astepta sa ajungeti in instanta, poate castigati procesul si atunci nu ati mai fi fost determinata sa platiti aceasta cheltuiala....., altfel, recunoscandu-va "vina", platiti si cheltuiala cu avocatul.
Cel mai bine ar fi daca v-ati interesa la asociatie daca prestatia acelui avocat al asociatiei se refera in totalitate la situatia dvs. iar daca nu este angajat numai pentru situatia dvs. inseamna ca a avut mai multe probleme de rezolvat la nivelul intregii asociatii si deci plata acestuia trebuie facuta de toti membrii inscrisi in aceasta asociatie.De obicei cand se apeleaza la serviciile unui avocat sau consilier juridic asociatiile prezinta spre rezolvare mai multe probleme pentru eficienta.Oricum instantele admit numai cheltuieli de judecata legate de onorariul unui avocat in acel dosar pe baza unei delegatii motivand ca acele competente la nivelul asociatiei sunt mult mai intinse.
manuaxx a scris:

Ce institutie (primarie, garda financiara) sau persoana (avocat) ma poate ajuta sa stiu daca mi se face un abuz sau nu?

Nu este necesar sa apelati la autoritatile mentionate
In temeiul art 10 din L nr 230/2007 si art 12 A c) si d) din HG nr 1588/2007
Proprietarul are dreptul
c)sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei de proprietari si au acces la cerere,la orice document al acesteia
d)sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si,eventual sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari,in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata.
Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Pareri sunt multe, se arunca diferite raspunsuri in vant, insa legal o singura varianta e corecta. Asociatia nu va poate imputa cheltuielile cu avocatul. Acestea sunt cheltuieli ale asociatiei si trebuie repartizate pe cota parte indiviza. Doar printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila vi se pot imputa dumneavoastra.
@grandanat
In ce calitate decideti dv. ca parerile s-au "aruncat in vant" si ca parerea dv. este cea corecta?
De ce trebuie ca X - proprietar corect, cu platile la zi - sa plateasca cota-parte din aceste cheltuieli facute din cauza proprietarului Y care nu-si plateste cotele si in cele din urma se decide in asociatie ca trebuie chemat in judecata si cu acest prilej se fac niste cheltuieli cu avocatul? Cine decide asta?
Trebuie sa va amintesc ca exista o prevedere in HG 1588/2007 cu privire la cheltuielile pe beneficiari, cheltuieli care se fac in mod special cu unii proprietari. Cam aici s-ar incadra aceasta cheltuiala cu avocatul.

Alte discuții în legătură

Asociatie de locatari puican roger puican roger asociatia de locatari ma dat in judecata pentru neplata intrecineri .am platito.asociatia si retras dosarul din instanta.iar eu acum sunt pus sa platesc ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari AURORA82 AURORA82 Buna ziua, as dori si eu sa ma ajutati cu un sfat, iata problema mea: in decursul anului 2010 am adunat restante la intretinere astfel ca la 31.01.2011 figuram ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari gryg84 gryg84 Cu ceva timp in urma am fost dat in judecata de asociatia de proprietari pentru neplata utilităților si obligat sa platesc inainte onorariul ... (vezi toată discuția)