avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana este antecontract?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana este antecontract?

Buna ziua,
Am o problema mai delicata.

X vinde printr-o chitanta de mana lui Y o dependinta dintr-un imobil asupra careia avea doar folosinta la data respectiva (nu era proprietar si nici macar chirias).
Y ii cesioneaza dreptul litigios lui Z .
Dupa 3 ani X devine proprietar cu acte (mai intai chirias si apoi proprietar deplin) si nu mai recunoaste respectivul act.
Z poate sa se adreseze instantei pt. pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare - cumparare cu sanse reale de succes?

Mentionez ca respectiva chitanta a fost incheiata in prezenta unui martor dar X era casatorita si la incheierea chitantei de mana iar sotul desi avea la cunostinta despre respectivul act nu a semnat nicaieri pe el.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:10, 3 Iulie 2008
Daca vanzatorul nu era proprietar si s-a incheiat o chitanta de mana nu poate merge decat pe uzucapine.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca bunul era comun si sotul celalat nu a semnat nu veti obtine castig de cauza in instanta.
Chitanta de mana este un contract.Nu stiu cum este redactat.Ar trebui sa vada un avocat actul juridic incheiat de parti.
Daca bunul este comun si contractul este bine facut puteti obtine altceva.Despagubiri.


Bunul nu exista în patrimoniul celui care l-a "înstrăinat", astfel că orice discuţie legată pe marginea acestui subiect este inutilă... Cum poate să aibă calitatea de contract o chitanţă de mână privind vânzarea unui bun al altuia?
Dacă eu închei o chitanţă de mână cu un vecin că-i vând Statuia Libertăţii sau Sfinxul, pot solicita instanţei să pronunţe o hotărâre care ţine loc de contract de vânzare? Ce importanţă are dacă eram sau nu căsătorită la data încheierii actului de mână, dacă eu vând un bun al altuia?
Regula transmiterii proprietăţii (şi a riscurilor) în cazul contractului de vânzare-cumpărare, tocmai datorită consecinţelor grave pe care le antrenează, nu operează decât dacă sunt întrunite mai multe condiţii:
- obiect al contractului să fie lucruri certe, individual determinate;
- lucrul să existe;
- părţile să nu fi amânat transferul proprietăţii printr-o clauză specială;
- vânzătorul să fie proprietarul bunului.
- în cazul imobilelor, este necesară îndeplinirea formelor de publicitate imobiliară, pentru opozabilitatea faţă de terţi a înstrăinării/dobândirii.
În cazul în care cel care înstrăinează un bun nu este proprietarul bunului, suntem în situaţia vânzării bunului altuia.
Vânzarea este nulă absolut pentru lipsa cauzei, de vreme ce cumpărătorul contractează cu scopul de a dobândi proprietatea asupra lucrului, pe care nu o obţine, astfel că obligaţia sa de a plăti preţul nu are cauză.
Având în vedere că nimeni nu poate înstrăina un lucru ce nu-i aparţine (nemo dat quod non habet), obligaţia vânzătorului de a transfera imediat proprietatea nu are obiect.
De asemenea, dacă în cunoştinţă de cauză partea a vândut bunul altuia, acţionând cu intenţia de a-l frauda pe adevăratul proprietar (animus nocendi), contractul va fi nul absolut, pentru cauză ilicită, chiar dacă, după ani de zile, cel care a "vândut" a devenit chiriaş şi apoi proprietarul bunului. Importantă este voinţa părţilor la data încheierii actului. ;)
Am trecut printr-o experienta asemanatoare acum 10 ani, respectiv 1/3 dintr-o casa era pe numele unui unchi, iar celelalte 2/3 erau pe numele meu si al mamei. Unchiul nu avea in fapt nici un drept, casa se cumparare exclusiv din banii mamei mele, insa i-a dat lui o treime cu conditia ca el sa puna pe numele meu o garsoniera pe care o detinea. El nu si-a respectat promisiunea, iar mama i-a pus in vedere sa redacteze un document olograf, sub semnatura privata, prin care treimea lui de casa o vindea noua. El s-a conformat, mai mult de gura mamei, mai ales ca el nu credea in puterea unui act de mana, si nu credea ca o sa fie deposedat, insa s-a intentat o actiune in instanta iar instanta a dat o hotarare prin care recunostea actul cu titlu executoriu si deci valabilitatea lui datorita careia ne-am recuperat treimea de casa. Nici eu nu am crezut atunci ca instanta o sa se pronunte in favoarea noastra si va recunoaste inscrisul ca valabil, si ne va elibera in baza lui titlul de proprietate. Asa ca si inscrisurile acestea de mana au putere, insa nu cu titlu executoriu, ci este nevoie deo actiune in instanta, dar conform codului civil ele sunt valabile, respectand anumite conditii "ad validitatem" parca...
Vulturyne
Parerile vad ca sunt impartite ceea ce ma face sa cred ca exista posibilitatea de castig precum si de pierdere . Bunul era in folosinta si cat despre "vanzare" - formularea din chitanta este "cedez fara nici o alta pretentie viitoare"...
Am explicat persoanei pe intelesul ei.
In cazul vanzarii bunului altuia timp de 10 ani pana inaite de anul 2000 era in voga.Daca nu se anula contractul de vanzare cumparare si cel care cumpara imobilul se muta efectiv acolo nu putea fi evacuat.
Chitanta de mana este un contract.Si antecontractul de vanzare este un contract, doar ca se numeste antecontract sau poate avea si alte denumiri.
Regulile de interpretare ale antecontractului sunt cele din cadul contractului, Cora.

Raspunsul meu era clar.Va pierde procesul.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters116348 ContSters116348 buna,credeti ca cantractul de v/c este valabil,in situatia in care vanzatorul vinde cu act sub semnatura privata o suprafata de teren dupa defuntul tatal sau ... (vezi toată discuția)
Despre inscrisurile sub semnatura privata someone00 someone00 Buna ziua, va scriu in legatura cu o problema legata de vanzarea unui teren cu chitanta de mana. Datele problemei sunt urmatoarele: X vinde unei rude ... (vezi toată discuția)