avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana este antecontract?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana este antecontract?

Buna ziua,
Am o problema mai delicata.

X vinde printr-o chitanta de mana lui Y o dependinta dintr-un imobil asupra careia avea doar folosinta la data respectiva (nu era proprietar si nici macar chirias).
Y ii cesioneaza dreptul litigios lui Z .
Dupa 3 ani X devine proprietar cu acte (mai intai chirias si apoi proprietar deplin) si nu mai recunoaste respectivul act.
Z poate sa se adreseze instantei pt. pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare - cumparare cu sanse reale de succes?

Mentionez ca respectiva chitanta a fost incheiata in prezenta unui martor dar X era casatorita si la incheierea chitantei de mana iar sotul desi avea la cunostinta despre respectivul act nu a semnat nicaieri pe el.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:10, 3 Iulie 2008
Vinzarea lucurului altuia nu este expres interzisa de legea civila, oricind cel care folosste bunul in nume propriu sau ca detentor precar poate dobindi proprietatea acestuia si ca atare isi poate executa obligatia, numnai ca in cazul imobilelor o asemenea conventie de vinzare este nula absolut, legea cerind forma autentica, dar aceasta conevntie poate fi valabila ca o promisiune de vinzare cumparare ( antecontract) cu toate consecintele ce decurg de aiici, inscrisul constatator nu trebuie sa cuprinda mai multi martori semnatari este suficient chiar un singur martor.
Promisiunea de vinzare cumparare care priveste un bun indiviz sau dobindit in timpul casatoriei nu poate fi lovita de nulitate nici macar relativa, intrucit promitentul isi poate indeplini obligatia, daca cu ocazia sistarii starii de indiviziune bunul cade in lotul sau.
1. Vanzarea unui bun viitor constituie o vanzare conditionala, care, desi ia nastere in mod valabil la momentul acordului de vointe, va produce efecte doar la data la care bunul va intra in patrimoniul vanzatorului.

2. Potrivit art. 2 alin.1 din Titlul X Circulatia juridica a terenurilor al Legii nr. 247/2005, terenurile cu sau fara constructii pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Intelegerea consensuala (sub semnatura privata) prealabila are valoarea unei promisiuni sinalagmatice de vanzare cumparare.

3. Potrivit art. 5 alin.2 din Titlul X Circulatia juridica a terenurilor al Legii nr. 247/2005, In situatia in care dupa incheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fara constructii, una dintre parti refuza ulterior sa incheie contractul, partea care si-a indeplinit obligatiile poate sesiza instanta competenta care poate pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic.
In baza acestor prevederi legale, in temeiul chitantei sub semnatura privata, puteti sesiza instanta de judecata pentru a pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic.

4. In privinta problemei semnarii actului de vanzare numai de catre unul dintre soti, actul de vanzare este lovit de sanctiunea nulitatii relative, care poate fi invocata in termenul de prescriptie de 3 ani.
da. Z poate cere instantei sa constate vanzarea.
In sistemul civil romanesc functioneaza principiul consensualismului, iar la vanzare-cumparare, vinderea este perfecta intre parti, daca acestea s-au inteles in privinta pretului si in privinta bunului, chiar daca pretul nu s-a numarat si bunul nu s-a predat.
Art.1286 – Vânzarea poate fi pură şi simplă sau poate fi afectată de termen ori condiţie.
Art.1291 – Orice bun poate fi vândut în mod liber, dacă înstrăinarea nu este interzisă ori limitată prin lege sau prin convenţie ori testament.
Art.1320 – (1) Vânzarea este valabilă chiar dacă vânzătorul nu este, la momentul încheierii contractului,
proprietarul bunului vândut,
însă proprietatea se strămută cumpărătorului numai în momentul în care
vânzătorul dobândeşte el însuşi proprietatea asupra bunului sau în care proprietarul ratifică vânzarea.
(2) În cazul în care vanzătorul nu dobandeşte
proprietatea bunului sau proprietarul nu ratifică vanzarea, cumpărătorul poate cere rezoluţiunea
contractului precum şi, dacă este cazul, daune interese.
(3) Dacă un bun proprietate comună este vandut doar de un coproprietar, cumpărătorul poate cere
rezoluţiunea contractului în cazul în care nu ar fi cumpărat dacă ar fi ştiut că nu dobandeşte proprietatea
exclusivă asupra bunului.

Deci, legea permite vanzarea bunului altuia, contractul de vanzare-cumparare fiind valabil sub conditia ca bunul sa ajunga in patrimoniul vanzatorului. In cazul de fata, aceasta conditie s-a realizat. X, vanzatorul, devenind proprietarul bunului. Acesta poate fi obligat, printr-o hotarare judecatoreasca sa predea bunul, mai ales ca forma autentica ad validitatem este ceruta de lege doar in cazul vanzarii de terenuri. pentru vanzarea unei debarale este suficient un act de mana.
Daca nerealizarea contractului se datoreaza culpei vanzatorului, asa cum este in cazul de fata, acesta poate fi obligat la plata de daune interese.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
ªi dacă soţia lui X afirmă în faţa instanţei că se opune încheierii actului de vânzare şi că nu a ştiut de promisiunea de vânzare a bunului comun? Mai poate da instanţa o astfel de hotărâre care să ţină loc de act de vânzare cumpărare valabil? ;)

Alte discuții în legătură

Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters116348 ContSters116348 buna,credeti ca cantractul de v/c este valabil,in situatia in care vanzatorul vinde cu act sub semnatura privata o suprafata de teren dupa defuntul tatal sau ... (vezi toată discuția)
Despre inscrisurile sub semnatura privata someone00 someone00 Buna ziua, va scriu in legatura cu o problema legata de vanzarea unui teren cu chitanta de mana. Datele problemei sunt urmatoarele: X vinde unei rude ... (vezi toată discuția)