Acum cateva luni am angajat un consilier juridic in firma care abuzand de increderea si nepriceperea mea a reusit sa fure 12.000 lei. Imi cerea bani pentru diferite actiuni si autorizatii pe care nu le-a platit cheltuind respectivi bani in interes personal. Mentionez ca nu apucasem sa ii fac contract de munca ( 1 luna si ceva a fost angajat la noi pana l-am descoperit ) si banii i-a luat de la mine si casiera fara semnatura. Ce pot face impotriva acestui escroc sa fie tras la raspundere si eventual sa recuperez si banii pierduti. Pot proba ca i-am dat banii cu martori - fostii lui colegi.
Ideea principala ar fi aceea sa il identificati in vreun fel pe individ, respectiv vreo semnatura de a sa prin firma dvs. trebuie sa fi avut, daca nu a avut contract de munca. E bine totusi ca aveti un martor pe casiera care confirma spusele dvs. Mergeti imediat la politie si faceti o plangere penala. Nu scrioeti nimic despre incadreare juridica. Solicitati daca nu aveti poza cu individul si nici adresa, buletin, cod numeric personal sa intocmeasca politia un portret robot dupa spusele casierei si descrierea facuta de dvs. Amintiti-va daca purta barba, ochelari, ce tunsoare avea, alte elemente de identificare care sa ajute politia. Mult succes!
Cam greu puteti proba cu martori. Sunt numeroase cazuri când instanţele de judecată sunt puse în situaţia să aprecieze dacă părţile au fost sau nu în imposibilitate morală de a-şi procura o dovadă scrisă.
Proba testimoniala poate fi acceptata in cazul imposibilitatii preconstituirii unui inscris. Instanţa supremă s-a pronunţat în favoarea unei interpretări largi a prevederilor art.1198 C.civ., considerând că în sensul „imposibilităţii morale de preconstituire a unui înscris” trebuie apreciate ca făcând parte orice împrejurări când datorită relaţiilor ce există între părţi, pretinderea unei dovezi cu privire la un act juridic ar putea fi apreciată ca o manifestare a lipsei de încredere. Asemenea relaţii sunt cele dintre rude, prieteni, afini, soţi, colegi de muncă. Dar, indiferent în ce fel de relaţii rezidă cauza imposibilităţii morale, esenţial este ca aceasta să fie constatată, prin apreciere de la caz la caz, în raport cu calitatea persoanelor şi a circumstanţelor de fapt, temeinic verificate de instanţă şi să fie dovedită în prealabil de către partea interesată, pentru a putea trece apoi la dovedirea cu martori a actului juridic respectiv.
Conform dispozitiilor codului de procedura penala sotul si rudele apropiate ale invinuitului nu sunt obligate sa depuna marturie ca martori. Dilema mea consta in posibilitatea dovedirii organului de urmarire penala, singurul mai in masura sa cerceteze o asemenea speta, a faptului ca am dat cuiva o suma de bani fara acte, chitante, martori (desi in speta este un singur martor - casiera). Sau ce cercetare poate face instanta in speta de fata alta decat sa o intrebe pe casiera daca e adevarat ca s-au eliberat din casierie niste sume de bani?