avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avocati cumetri.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avocati cumetri.

Buna Ziua,
Acum citiva ani am intrat fara voia mea intr-un process de succesiune care nu se mai termina. Eu credeam ca asa este procedura, adica trebuie sa asteptam ani de zile pina la solutionarea dosarului. Intr-o seara primesc un telefon acasa iar persoana de la capatul firului (care nu a vrut sa-si dea numele) ma anunta ca, nici sa nu ma gindesc ca procesul va lua sfirsit cit de curind. Firesc ca am cerut lamuriri. Si le-am avut cu virf si indesat. Am fost instiintat ca avocatul platit de mine este cumetru :P cu avocatul paratilor. Secretara avocatului meu mi-a confirmat si ea ca intr-adevar cei doi avocati sint prieteni la catarama si cumetri. Va rog frumos sa ma sfatuiti ce sa fac?
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 06:20, 10 Mai 2011
Imi pare rau- si cu tot respectul- la noi acel cod despre care vorbiti , resprezinta doar un vis pentru unii purtatori ai robei de avocat.
Insa acest adevar nu ma poate impiedica niciodata sa ii respect pe cei care totusi isi fac meseria cu onestitate si cu profesionalism.
Sunt destui...
:P haha ...sa vedeti la unele judecatorii de provincie unde unii avocati sunt cumetri cu unii procurori sau judecatori si ascund asta...acolo e si mai grav.
Pot sa fie si frati nu numai cumetrii, nimic nu-i impiedica sa reprezinte parti adverse.Dece nu ar fi incompatibila relatia frate,cumatru, etc cu reprezentarea in instanta?Codul european al avocatului(care a fost adoptat si de Romania, incepand cu 1 ian.2007), la capitolul 5-incompatibilitati , arata:
"e) Incompatibilităţi - Pentru a-i permite avocatului să-şi exercite funcţiile cu independenţa necesară şi de o manieră corespunzătoare îndatoririi sale de a participa la administrarea justiţiei, exercitarea anumitor profesii sau a anumitor funcţii este incompatibilă cu profesia de avocat.
Avocatul care asigură reprezentarea sau apărarea unui client în faţa justiţiei sau în faţa autorităţilor publice ale unui Stat-membru gazdă va respecta normele de incompatibilitate aplicabile avocaţilor din respectivul Stat-membru.
Avocatul stabilit într-un Stat-membru gazdă şi care doreşte să se angajeze acolo în mod direct într-o activitate comercială sau într-o altă activitate diferită de profesia sa de avocat, este obligat să respecte normele de incompatibilitate, aşa cum sunt ele aplicate avocaţilor din respectivul Statmembru"
Din legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in privinta "cumetriei" nu se arata nimic.
Totul depinde de practicarea meseriei cu onestitate, responsabilitate, sa respecte secretul profesional, "4)Relatiile dintre avocat si clientii sai se bazeaza pe onestitate, probitate, corectitudine, sinceritate, loialitate si confidentialitate. Drepturile si obligatiile avocatului sunt prevazute de lege, prezentul statut, codul deontologic si contractul de asistenta juridica legal incheiat."
La judecatori este o alta poveste.
r.gabi a scris:

Imi pare rau- si cu tot respectul- la noi acel cod despre care vorbiti , resprezinta doar un vis pentru unii purtatori ai robei de avocat.


In incercarea mea de a deslusii tainele care guverneaza meseria de avocat am gasit o adresa care face referire la Codul Deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana.
www.avocatnet.ro/content/art...
Acest Cod nu se aplica si avocatilor din Romania? Multumesc.
Daca ati citit respectivul Cod ati vazut ca nu exista incompatibilitate intre reprezentari facute de 2 "cumetrii", sau chiar 2 frati, sau alte rude, ca parti adverse.
Indiferent unde ar fi, nu numai in UE, avocatul trebuie sa fie onest, sa-si respecte obligatiile fata de client, sa respecte confidentialitatea, si etc.....Dar..........

Alte discuții în legătură

Subordonarea profesiei de mediator altor profesii? Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator Constat cu surprindere că se continuă cu o falsă temă în ceea ce priveşte coexistenţa medierii cu alte profesii. Astăzi mă voi referi la relaţia ... (vezi toată discuția)
Rudenie cu avocatul ionmircea ionmircea Doua persoane, rude de gradul 1, au un proces. Avocatul, care reprezinta una din parti, este la randul sau, ruda cu ambele parti. Intebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Comportament necolegial al avocatului alexaaq alexaaq Buna seara. Avocatul partii adverse , coleg de bransa, se comporta necolegial-tine dosarul la studiu inainte de a veni judecatorul si nu il inmaneaza cand il ... (vezi toată discuția)