Referitor la CEDO
În ceea ce priveşte cererile de sesizare a Curţii, acestea trebuie să îndeplinească o serie de condiţii prevăzute de art.35 din Convenţie. Condiţiile ce trebuie îndeplinite de petiţionari se pot împărţi în două mari categorii:
• condiţii generale ce trebuie îndeplinite de toţi petiţionarii;
• condiţii speciale ce privesc o anumită categorie de petiţionari – stat sau parte individuală.
Condiţiile generale . Aceste condiţii sunt prevăzute de art 35 din Convenţie şi sunt:
1. epuizarea tuturor căilor de recurs interne . Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începând cu data deciziei definitive interne. O plângere care nu respectă aceste condiţii de admisibilitate nu va putea fi examinată de către Curte.
2. scurgerea unui termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a deciziei interne. După ce autoritatea naţională competentă cea mai înaltă a pronunţat o decizie, petiţionarul dispune de un interval de şase luni pentru a sesiza Curtea. Acest interval începe să curgă de la data la care a luat cunoştinţă personal sau prin avocatul său de decizia finală în ordinea normală a instanţelor, şi nu începând de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere.
3. cererea să nu fie anonimă. Potrivit art.47 din Regulamentul Curţii, formularul trebuie semnat de petent personal în calitate de reclamant sau de către reprezentantul lui, întrucât formularele puse la dispoziţie de către grefa Curţii obligă reclamantul să-şi decline identitatea.
4. cererea să nu fie esenţial aceeaşi cu o cerere anterior examinată de Curte. Potrivit art.35 pct.2 lit.b , Curtea nu reţine nici o cerere individuală introdusă în aplicarea art. 34, dacă ea este în mod esenţial aceeaşi cu o cerere examinată anterior de către Curte.
5. cererea să nu fi fost supusă examinării unei alte instanţe internaţionale, dacă nu conţine fapte noi. Potrivit acestei reguli, vor fi inadmisibile cererile care au fost înaintate examinării unei alte instanţe internaţionale, deoarece nici o plângere identică sau în substanţă aceeaşi cu plângerea în faţa Curţii nu trebuie să fie supusă vreunei alte proceduri internaţionale de investigare sau de reglementare.
6. cererea să nu fie incompatibilă cu prevederile Convenţiei sau dacă este vădit nefondată sau abuzivă.
O cerere este considerată incompatibilă cu prevederile Convenţiei atunci când obiectul ei nu intră sub incidenţa dispoziţiilor acesteia. Cu alte cuvinte, cererea are ca obiect încălcări ale unor drepturi şi libertăţi neprevăzute de Convenţie.
Cererea este abuzivă atunci când se urmăreşte un scop contrar celui prevăzut de Convenţie (de exemplu, cererea este folosită în scopul de a se sustrage unei condamnări) sau când se dovedeşte că este folosită în mod şicanator.
Cererea este considerată vădit nefondată, dacă se dovedeşte absenţa unei violări a Convenţiei, astfel încât cererea va fi respinsă ca inadmisibilă.
Condiţii speciale .Condiţiile speciale ce trebuie îndeplinite de o cerere individuală sunt:
1. numele, data naşterii, naţionalitatea, sexul, profesia şi adresa petentului;
2. numele, profesia şi adresa reprezentantului, dacă este cazul;
3. partea sau părţile contractante împotriva cărora este îndreptată petiţia;
4. expunerea succintă a faptelor;
5. expunere succintă a violării normelor Convenţiei şi a argumentelor pertinente;
6. obiectul petiţiei ca şi descrierea cererii unei satisfacţii echitabile;
7. copii ale tuturor documentelor, a deciziilor ce privesc obiectul petiţiei.
Impotriva completului de judecata puteti depune o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii.
Va multumesc mult.
Pot sa chem din nou in judecata paratul, o actiune reformulata?
Poate o persoana fizica sa cheme curtea constitutionala a Romaniei sa interpreteze legea in baza careia am castigat in prima instanta si am pierdut la recurs?
Potrivit art.1201 C.civ. : „Este lucru judecat atunci când a doua cerere în judecată are acelaşi obiect, este întemeiată pe aceeaşi cauză şi este între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate”.
Nu puteti sa-l chemati pe pârât din nou la judecata pentru ca va interveni autoritatea de lucru judecat. Daca a doua cerere de chemare in judecata are un alt obiect atunci il puteti chema in judecata. De altfel, in prcatica judiciara s-a statuat ca intervine autoritatea de lucru judecat si atunci cand obiectul este formulat diferit în cele două cereri dar scopul urmărit de reclamant este acelaşi.
Curtea Constitutionala nu are printre atributii interpretarea legii, ci controlul constitutionalitatii acesteia.
Cu alte cuvinte eu nu pot sa mai practic medicina,decat daca imi dau demisia din postul obtinut prin concurs in acel spital.Am calitatea de cadru didactic medical, la catedra care functioneaza in spital. Conf.L 125/2005 art.16,cadrele didactice desfasoara activitate clinica integrata in baza unui contract individual de munca unde functioneaza catedra sau disciplina didactica. Deci ca sa pot practica medicina, trebuie sa demisionez din postul cu norma intreaga, cel de asistent univ.UMF Carol Davila ?
Acest contract de 1/2 norma este aferent postului meu universitar.
Cred ca doar CEDO este solutia...sau sa practic medicina oriunde in lume intr-o tara normala!
Un complet murdar care accepta o motivare de recurs penibila, fara nici o legatura cu fondul problemei, un recurent care nu se prezinta, o motivare care nu face referire decat partial la capetele de cerere pe care insa le respinge,un recurent care se lauda ca a infuientat politic decizia........rusine!