avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am drept de refuz antrecontract?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am drept de refuz antrecontract?

detin o proprietate cu care am semnt un antrecontract de vanzare pe o bucata din ea..dupa un timp nu s-a reusit sa se faca actele cadastrale etc si acum vreau sa vand...in instanta imi cere drept de creanta si imi interize sa vand...ce sfat imi puteti da ca sa pot sa vand? am tot dreptul fiind totusi proprietar?
Din cate inteleg, reclamantul a solicitat instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, in temeiul art. 5 alin.2 din titlul X -Circulatia juridica a terenurilor, al Legii nr. 247/2005.

In acest caz, pana la solutionarea cauzei , Dvs. puteti sa vindeti proprietatea doar sub conditia rezolutorie a pierderii procesului intentat de promitentul -cumparator (reclamantul).
Aceasta inseamna, ca viitorul cumparator al proprietatii ar putea pierde o parte din bunul cumparat in cazul in care Dvs. ati pierde cauza.

NU stiu daca in aceste conditii este dispus cineva sa cumpere proprietatea Dvs.
pot sa il exonerez pe cumparator de orice litigiu?

am inteles ca este o lege prin care, daca pierd...in cel mai rau caz platesc dublul sumei din antecontract....
Buna ziua!
Simplul antecontract nu va impiedica sa vindeti.
Ceea ce va impiedica sa vindeti, probabil, este faptul ca promitentul cumparator si-a notat antecontractul in cartea funciara.
In prezent spuneti ca va judecati pentru "creanta"... presupun ca v-a chemat in judecata pentru restituirea avansului, ori dublului acestuia...
Chiar si daca ii restituiti banii astfel cu a fost stipulat in antecontract, interdictia de vanzare notata de promitentul cumparator nu se va radia automat.
Va trebui sa-l chemati dvs. in judecata pe el pentru radiere mentiune din cartea funciara. Cu sentinta astfel obtinuta mergeti la biroul de carte funciara si radiati antecontractul.
Apoi veti putea vinde.
Asta daca am reusit sa deduc bine problema dvs. din mesajul postat.
Cu stima,
av. Silviu Serban
birouavocatura a scris:
Simplul antecontract nu va impiedica sa vindeti.

Pierdeti din vedere un lucru esential: avand in vedere ca promisiunea de vanzare e notata in cartea funciara, tertul cumparator ar fi de rea credinta la cumparare, asa incat promitentul cumparator ar putea (cu succes) sa obtina anularea contractului de vanzare-cumparare. Ce sa mai spun de faptul ca nu stiu ce notar ar autentifica asemenea CVC.

Pana nu se clarifica natura cererii de chemare in judecata nu cred ca putem spune exact ce se poate sau nu. Daca promitentul cumparator cere avansul inapoi (sau ce prevede antecontractul), atunci intr-adevar dupa solutionare si plata partile sunt exact in situatia anterioara antecontractului.

Daca insa cere hotarare in loc de contract, e cu totul alta poveste si nu vad cum vanzatorul ar putea instraina altcuiva fara riscul extrem de ridicat de evictiune, cum am spus mai sus.
drept de evictiune?

totusi, eu sunt proprietarul..antecontractul e expirat, adica a tercut termenul sau, iar eu vreau sa ii dau banii inapoi si sa elibereze imobilul. Acest antecontract ma poate intr-atat obliga?

totusi, el a mintit in instanta ca mi-a dat toti banii desi nu e asa...

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparare sosososo sosososo Buna ziua.Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: am incheiat un antecontract vanzare-cumparare pt un teren intravilan (eu vanzatorul).In contract ... (vezi toată discuția)
Reziliere antecontract vanzare-cumparare elicrist elicrist buna seara, Va rog. un sfat-- Cum se poate rezilia un antecontract de vanzare-cumparare apartament de catre promitenti vanzatori daca ulterior incheierii ... (vezi toată discuția)
Vanzare /cumparare - vanzator inselat leusan leusan Se intocmeste o promisiune de v/c , se plateste pretul integral. , imobilul nu are carte funciara si din acest motiv nu s-a facut direct ... (vezi toată discuția)