avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am drept de refuz antrecontract?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am drept de refuz antrecontract?

detin o proprietate cu care am semnt un antrecontract de vanzare pe o bucata din ea..dupa un timp nu s-a reusit sa se faca actele cadastrale etc si acum vreau sa vand...in instanta imi cere drept de creanta si imi interize sa vand...ce sfat imi puteti da ca sa pot sa vand? am tot dreptul fiind totusi proprietar?
Antecontractul este o promisiune, de contractare si deci nerespectarea sa poate conduce la achitarea de daune-interese. Sau daca bunul se mai afla in patrimoniul vanzatorului sunt posibile urmatoarele situatii:
- instanta poate sa pronunte in temeiul art. 1073, 1077 C.civ. o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare
-sentinta va avea caracter constitutiv de drepturi, si va transfera proprietatea de la data cand ramane definitiva.
Pentru o edificare mai ampla, va recomand sa studiati si Deciziile 2614/1991, 222/1993, 879/1993, 2221/1993, 1339/1993, ale CSJ- de atunci
andra7 a scris:
antecontractul e expirat, adica a tercut termenul sau, iar eu vreau sa ii dau banii inapoi si sa elibereze imobilul. Acest antecontract ma poate intr-atat obliga?

totusi, el a mintit in instanta ca mi-a dat toti banii desi nu e asa...

Nu mai inteleg... Pana la urma ce va cere in instanta? Cu ce dovedeste ca a dat banii? Cand sustine ca i-a dat? V-a convcat la notar in termenul prevazut de antecontract?

Altfel, e simpul sa spunem ca daca antecontractul a expirat, gata, nu mai e nimic de facut si nici nu trebuie sa dati banii de avans inapoi.
ce inseamna ca antecontractul e expirat ? la prescriptie la referiti ? sau era un termen in el in care trebuia sa se incheie vanzarea si la expirarea lui era prevazuta vreo clauza de dezicere sau de lipsire de efecte a contractului sau .... ? sau cum ?

fara detalii ... ne lasi sa speculam aici orbeste ...

da, exista un termen pana la care sa realizezx cadastru etc si la care el sa plateasca suma integrala...avem chitante cu care el a platit.

nu m-am prezentat la notar la solicitare.

acum a cerut in instanta sechestru pe imobil ca sa nu pot sa vand...

pana la urma pot sa vand, bazandu-ma pe cazul in care pierd sa ii dau evident banii inapoi si daune ..parca e o lege, dublul sumei din antecontract..parca...

am sanse sa castig procesul? va rog, multumesc...
Din ce spui aici, nu vad cum ai putea avea vreo sansa de castig. Practic cumparatorul si-a respectat obligatiile, pretul trebuind sa fie platit integral la momentul vanzarii la care tu nu te-ai prezentat.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparare sosososo sosososo Buna ziua.Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: am incheiat un antecontract vanzare-cumparare pt un teren intravilan (eu vanzatorul).In contract ... (vezi toată discuția)
Reziliere antecontract vanzare-cumparare elicrist elicrist buna seara, Va rog. un sfat-- Cum se poate rezilia un antecontract de vanzare-cumparare apartament de catre promitenti vanzatori daca ulterior incheierii ... (vezi toată discuția)
Vanzare /cumparare - vanzator inselat leusan leusan Se intocmeste o promisiune de v/c , se plateste pretul integral. , imobilul nu are carte funciara si din acest motiv nu s-a facut direct ... (vezi toată discuția)