Sfatul lui @che_gargara (off topic: nick-ul dvs este foarte amuzant, il intrece si pe cel "bioenergeta") este foarte foarte bun.
@agnetha: "misto"-ul intre copii pe seama tataluli - liniuta nu este mai traumatizant decat anchetele sociale, audierile in instanta, discutiile pe tema pensiei alimentare, parintii cu nume de familie diferite, ori chiar eventuale confruntari cu sotia tatalui.
In plus, chiar si intre copii, lucrurile acestea s-au mai relaxat in ultimii ani, sunt din ce in ce mai frecvente cazurile cu situatii familiale ... "atipice".
Nu sunt specialist in dreptul familei, dar minimum de informatii pe care vi le pot da sunt:
In previnta recunoasterii copilului de catre tatal care nu a fost casatorit cu mama:
- se poate face oricand, la notariat (si parca si la starea civila), din proprie inititaiva a tatalui
- nu este nevoie ca tatal sa informeze mama sau copilul cu va face recunoasterea
- daca tatal nu va recunoaste fata acum, poate sa o oricand ulterior.
- cata vreme fata nu e recunoscuta de tata biologic, dvs. singura exercitati toate drepturile parintesti, fara sa fie nevoie de acordul tatalul pentru nimic (domiciliu, scoala, deplasari in strainatate), dar si fara sprijin material
- cata vreme fata nu este recunoscuta de tatal biologic, ea va putea fi recunoscuta de un alt barbat, si, mai ales, adoptata de un potential viitor sot al dvs., fara acordul tatalui biologic.
- dupa recunoastere, drepturile parintesti se exercita de parinti impreuna, dupa cum stabileste instanta de judecata.
- copilul recunoscut de tata are toate drepturile, inclusiv sa il mosteneasca pe tata (lucru care este de obicei o mare amenintare pentru sotia tatalui), sau (in anumite conditii) pe fratii vitregi (reciproc, tatal si fratii pot mosteni copilul recunoscut)
In privinta incredintarii minorei catre unul dintre parinti (chestiunea denumita in fime americane "custodia copilului", complet impropriu denumita la fel de cei care nu au contact cu legea)
- se face numai de catre instanta de judecata, care va stabili din oficiu si pensia de intretinere. Nu aveti cum sa renuntati dvs., mama, la pensia de intretinere pentru copila, oricum se va stabili din oficiu.
- oricand se schimba conditiile care au fost avute in vedere la incredintare de catre instanta, parintele care nu are copilul poate sa ceara din nou, si din nou, si din nou, reincredintarea. (chiar si numai cu scop sicanatoriu, si chiar daca va pierde procesul)
- minorii de peste 10 ani sunt audiati de instanta (sunt intrebati cu cine vor sa ramana)
- in procesele de incredintare, se fac anchete sociale la parinti
- toate aceste reguli procedurale se pot schimba in bine sau in rau pentru dvs., fie prin schimbarea legislatiei, fie prin aplicare practica de catre un judecator sau altul
- in general, in litigii exista un factor de hazard sau noroc, si in niciun caz nu este recomandat sa porniti pe aceasta panta fara ajutor specializat.
In opinia mea, dvs. doriti sa aveti un nume de tata in certificatul de nastere al fetei, dar nu mai mult.
Asta nu se poate. Odata ce aveti numele in certificat, tatal capata toate drepturile stabilite de lege, chiar si impotriva vointei dvs., uneori chiar si impotriva vointei lui.
Cata vreme nu aveti nume in certificat, nu aveti nici tata, si deci acesta nu are drepturi.
"Smecheria" la care v-ati gandit dvs. nu are cum sa functioneze exat asa cum ati conceput-o, pentru motivele de mai sus. Ceva de genul "ori suntem tata cu totul, ori nu mai suntem deloc".
Desi teoretic procesul de incredintare minor poate fi condus cu discretie, este importanta sa stiti si ca:
- procesele sunt pubice, si toate informatiile se gasesc acum online. La o simpla cautare pe net, eu pot gasi daca sotia mea este implicata in vreun proces de care nu stiu
- citarea tatalui se poate face la "un prieten", insa asta nu garanteaza ca, de ex., un judecator mai "zelos" nu va face adresa la ITM sa afle unde lucreaza tatal, va cere de la locul de munca adeverinta de venituri, si va pune din oficiu poprire pe salariul tatalui - pentru pensia alimentara (de obicei asa se si intampla).
che_gargara a scris:
Cea mai simpla solutia : pastrati actuala stare de lucruri ! Daca n-a recunoscut copilul nici nu poate sa ceara sa-i fie incredintat pt. crestere si educare (nu ca ar vrea !), altfel spus nu vi-l poate lua !
Actele la care faceti d-voastra referire...Va zic doar un lucru: pot fi oricand revocate !
Repet, din punctul meu de vedere situatia actuala va avantajeaza cel mai mult deoarece pt. schimbarea ei este nevoie ca tatal fetitei sa vrea acest lucru. Din ce spuneti nu sunteti in ,,pericol'' sa vrea.
cred ca asta e o solutie buna pt toti cei implicati. incercati insa sa-l convingeti sa va ajute financiar. e mai bine si pt el sa va ajute benevol decat obligat de instanta.
mai tarziu, puteti sa va gasiti un partener care s-o iubeasca pe fetita si sa-i devina tata prin adoptie.
dupa parerea mea decat sa ai un tata numai in acte, nu va e de niciun folos dvs si fetitei, mai bine lipsa.
daca il recunoaste, veti avea nevoie de acordul tatalui cu diferite ocazii, poate nu va fi prezent in preajma dvs sa vi-l dea, astfel, nu puteti evita un proces de incredintare si inevitabil se va afla.
daca va dori fetita, oricand il poate actiona pe tatal biologic in judecata pt stabilire paternitate.