avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... norme de aplicare legea 175/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

norme de aplicare legea 175/2010

buna ziua va rog din tot sufletul sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea.vindem apartamentul si d-na de la asociatia mi-a spus ca nu exista normele de aplicare a legii 175 deci prin urmare nu poate sa-mi scada penalizarile,intrebarea mea este exista sau nu aceste norme?intradevar trebuie sa existe ca sa se poata sterge penalizarile si daca da unde trebuie sa merg ,cui trebuie sa ma adresez?va multumesc
Exprimarea Dnei Elga nu este dura deloc, este o realitate cu care ne confruntam.

In alta ordine de idei nu ne-ati spus cine va calculeaza penalizarea de 0.2%/zi de intarziere? Asociatia sau furnizorul. Furnizorii cu penalizari asa mari nu am vazut, si tind sa cred ca este penalizare aplicata de asociatie care este legala, aceasta fiind valoarea maxima.

Pentru ca legea 175/2010 este ambigua la nivelul furnizorilor, acestia, din practica refuza (unul din motive, lipsa normelor) stergerea penalizarilor.

Drept urmare aveti singura sansa reala de aplicare a legii asupra penalizarilor aplicate de asociatie si stergerea penalizarilor pe perioada pe care faceti dovada venitului net de sub 1000 lei.
Tineti cont si de aspectul ca trebuie ca pana in iulie sa platiti integral restantele din urma (valorile lor fara penalizari) pentru ca asociatia sa aplice legea.

Totusi, daca furnizorul a penalizat asociatia pentru restanta catre ei, si furnizorul nu vrea sa anuleze respectivele penalizari va ramane sa le platiti pe acestea (ar trebui sa fie mult mai mici decat penalizarile calculate de asociatie).
Aveti dreptul sa solicitati orice document al asociatiei (studiu original la sediul asociatiei, sau copie inmanata Dvs.), inclusiv facturile furnizorilor, pentru a verifica ce penalizari aplica furnizorul.
arockz a scris:

Exprimarea Dnei Elga nu este dura deloc, este o realitate cu care ne confruntam.

In alta ordine de idei nu ne-ati spus cine va calculeaza penalizarea de 0.2%/zi de intarziere? Asociatia sau furnizorul. Furnizorii cu penalizari asa mari nu am vazut, si tind sa cred ca este penalizare aplicata de asociatie care este legala, aceasta fiind valoarea maxima.

Pentru ca legea 175/2010 este ambigua la nivelul furnizorilor, acestia, din practica refuza (unul din motive, lipsa normelor) stergerea penalizarilor.

Drept urmare aveti singura sansa reala de aplicare a legii asupra penalizarilor aplicate de asociatie si stergerea penalizarilor pe perioada pe care faceti dovada venitului net de sub 1000 lei.
Tineti cont si de aspectul ca trebuie ca pana in iulie sa platiti integral restantele din urma (valorile lor fara penalizari) pentru ca asociatia sa aplice legea.

Totusi, daca furnizorul a penalizat asociatia pentru restanta catre ei, si furnizorul nu vrea sa anuleze respectivele penalizari va ramane sa le platiti pe acestea (ar trebui sa fie mult mai mici decat penalizarile calculate de asociatie).
Aveti dreptul sa solicitati orice document al asociatiei (studiu original la sediul asociatiei, sau copie inmanata Dvs.), inclusiv facturile furnizorilor, pentru a verifica ce penalizari aplica furnizorul.

0,2% este procentul mentionat pe Lista individuala de plata pe care-o primesc lunar de la Termoservice, cea care se ocupa de calcularea si repartizarea costurilor si afisarea listelor de plata.
Deci in cazul Dvs. aveti administratea asigurata printr-o firma de management/ administrare, iar procentul de 0.2% cum am mentionat este legal.

Mergeti la ei, am inteles ca ati stabilit intalnire, cu adeverinta de salariu pe toata perioada pe care doriti sa vi se stearga penalizarile si eventual declaratie din partea celorlalti membrii ai familiei fara venituri pentru a dovedi incadrarea la venitul prevazut in legea 175/2010. Vedeti ce au sa va spuna despre penalizarile din partea furnizorului si le solicitati sa va dea raspunsuri in scris.

Daca sunt de buna credinta nu este nevoie sa ajungeti la instante/ medieri si cheltuieli nenecesare.

Multa bafta si asteptam sa reveniti cu detalii.
0,2% / zi este coeficientul maxim care se poate aplica pe restantele locatarilor intr-o asociatie de proprietari.

Din aceasta suma asociatia plateste o parte furnizorilor care pretind global, pe intreaga factura neachitata la timp a asociatiei o suma- penalizare.
Restul, ce ramane dupa ce asociatia plateste penalizarea furnizorilor, intra in contul asociatiei, in fondul de reparatii.
Eu va spuneam ca puteti fi scutita la nivelul asociatiei, indeplinind conditiile legii, de acel rest, nu de toata suma penalizarii.

Va dau un exemplu: daca dv. vi s-a calculat o penalizare (aplicandu-se procentul de 0.2%/zi) de 35 lei...si din aceasta suma asociatia trebuie sa plateasca la furnizori 20 lei, de acesti bani nu puteti fi scutita intrucat nici furnizorii nu scutesc asociatia de plata acestor penalizari, in schimb, daca exista buna-vointa in cadrul asociatiei ca sa interpreteze legea asa cum e normal s-o interpreteze, puteti fi scutita de suma de 15 lei care ar intra in fondurile asociatiei. Sumele scrise aici de mine, ca exemplu, sunt doar virtuale, pentru a explica, nu sunt reale, chiar daca s-ar putea potrivi cu realitatea.

Mai bine de-atat nu pot sa va explic.
Referitor la Legea 175/2010 afisez aici ce scrie un cotidian despre incercarea de modificare a acestei legi, iar in documente utile voi atasa doua acte care probabil vor mai linistii apele.
" Luni, 09 Mai 2011
Legea 175/2010 privind stergerea penalitatilor a inregistrat zilele acestea un nou esec. Aflata in dezbaterile comisiilor de la Senat, modificarea actului normativ a primit avizul negativ din partea membrilor Senatului.
Acestia au decis sa respinga in sedinta publica de pe 4 mai propunerile de modificare. Esecul acestei legi, de care-si legau sperantele foarte multi consumatori racordati la sistemul centralizat de incalzire, vine dupa ce atat Guvernul, cat si mai multe comisii din Senat au respins orice propunere de modificare.
Membrii Executivului au sustinut faptul ca modificarile legii au un caracter abuziv, intrucat nu se spune si cum vor fi recuperate pierderile inregistrate de acestia in cazul in care vor fi sterse penalitatile.
Legea a starnit controverse inca de la aprobarea ei, in vara anului trecut. Cum ea nu a putut fi aplicata din cauza mai multor lacune si a lipsei normelor metodologice, initiatorii au propus modificarea actului normativ.
In consecinta, legea urmeaza sa fie dezbatuta si de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz...."

Alte discuții în legătură

Penalitati minion minion Mai e valabila LEGEA Nr. 175 din 16 iulie 2010 referitoare la penalitatile datoriilor la intretinere? Si anume ca daca platesti integral datoria esti scutit ... (vezi toată discuția)
Plata penalizarilor la asociatia de proprietari deea_cip84 deea_cip84 buna ziua am si eu o intrebare in ceea ce priveste penalizarile la asociatie. Am inteles ca in cazul in care platesti toata suma restanta exista o lege care nu ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere laura_dinu laura_dinu Buna ziua, locuiesc intr-un apartament de 3 camere, suntem 7 persoane dintre care 2 minori. Am avut niste probleme si nu am putut plati intretinerea la timp, ... (vezi toată discuția)