avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... diferente inregistrari contoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

diferente inregistrari contoare

In fiecare luna apar diferente insemnate intre consumul de apa inregistrat de contorul
de bransament, si suma consumurilor inregistrate de contoarele din apartamente.
Inteleg ca si aceasta trebuie sa o platim.
care este modalitatea legala de impartire a acesteia catre asociati. ce criteriu sau regula se aplica?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:28, 26 Mai 2011
admitem ca diferentele apar datorita erorilor sistematice ale mijloacelor de masurare, scurgeri necontorizate, declarari eronate ale indecsilor, voit sau din greseala.
consumul de apa inregistrat de contorul de bransament, trebuie platit catre furnizor,inclusiv diferenta. Nu este nici un act normativ care sa precizeze modul de
calcul si repartizare a acesteia?
nu cred ca asa ceva poate fi lasat la latitudinea presedintelui sau administratorului.
va multumesc, pentru sugestii, deocamdata.
Nu este lasat la latitudinea presedintelui sau administratorului ci la indemana comitetului executiv sau a adunarii generale.
Diferenta se va repartiza cum a stabilit comitetul.
Se poate stabili in 3 feluri:
-proportional cu consumul
-pe cota indiviza
-pe numar persoane

Sau o combinatie a celor de mai sus cum a facut dl adriantot vezi aici
www.avocatnet.ro/content/con...

Noi am stabilit proportional cu consumul iar in cazul in care in luna respectiva a avut loc vreo spargere de teava(pana acum, nu s-a intamplat) se va repartiza pe cota indiviza.

Pentru mai multe informatii cititi :
Normă metodologică de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului
[ link extern ]


Pentru ca se solicita cu insistenta informatii despre "actul normativ" conform caruia se gestioneaza consumul de apa, diferentele..., iata-le mai jos.
Legea 230/2007 prevede:
Art. 30. -
(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
d) reglementează folosirea, întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea părţilor proprietăţii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietăţii comune;


Aproape similar sunt preluate acestea si in HG 1588/2007 in articolul 17.
Comitetul executiv poate adopta un regulament de gestionare a consumului de apa: modul si data de citire a indexului, corelatiile cu factura, stabilirea diferentelor, suportarea acestora pe cateva criterii, limitarea pierderilor, verificari priodice...
Am adoptat acum 3 ani un asemenea regulament ce-l puteti gasi aici pe forum. Singurele observatii asupra acestuia, atat aici pe forum cat si in asociatia noastra, au fost ca ar fi prea complicat, sofisticat sau greu de inteles. Poate la prima vedere asa pare, dar incercati sa lucrati cu acest regulament si-o sa vedeti cat de corect si simplu este. In 3 ani cred ca odata sau de 2 ori am fost nevoiti sa parcurgem toate etapele. De vreo 4-5 ori am trecut de a 2-a etapa. De alte 7-8 ori ne-am oprit la prima etapa. Si de cele mai multe ori nu a fost nevoie sa aplicam vreo corectie, sa platim suplimentar sau sa schimbam pretul pentru ca intre timp am reparata toate instalatiile de la subsol pana la etajul unu si practic nu avem pierderi. Fiecare plateste cat consuma, exact cu pretul unitar de pe factura furnizorului. Apar mici diferente datorate citirii indexului in fiecare apartament, dar acestea sunt atat de mici ca nu afecteaza gestiunea, fiind intr-o luna plus 7-10 m.c si-n urmatoarea minus 7-10 m.c. la un consum facturat de aproximativ 1000 m.c/luna.
multumesc adriantot ! am citit regulamentul. unde se incadreaza urmatoarea situatie?
incalzesc apa cu boiler electric.am consum inregistrat pe contor, 0 mc. mai trebuie sa platesc diferenta de apa calda?
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
eufortune, utilizator
Nu avem de unde sa stim unde se incadreaza situatia dv din moment ce nu stim ce criteriu a adoptat comitetul executiv.

Daca a luat criteriul proportional cu consumul atunci nu aveti nimic de plata.Ca dv ati consumat 0 la apa rece inteleg eu.
Daca a luat criteriul pe cota indiviza aveti de plata diferenta de apa in luna cand rezulta diferente de apa indiferent daca ati consumat 0.
Daca a luat criteriul pe numar de persoane aveti de plata diferente proportional cu nr de persoana indiferent daca ati consumat 0.
Daca a luat vreo combinatie ca dl Adriantot atunci nu putem sti.
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Stabilirea impartirii de catre comitetul executiv al consumurilor de apa rece si calda voicumihaela voicumihaela sunt presedinta unei asociatii de propietari si as dori daca se poate sa ma indrumati cum as putea sa rezolv o mare problema. Lunar pe factura de apa rece ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)