avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... diferente inregistrari contoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

diferente inregistrari contoare

In fiecare luna apar diferente insemnate intre consumul de apa inregistrat de contorul
de bransament, si suma consumurilor inregistrate de contoarele din apartamente.
Inteleg ca si aceasta trebuie sa o platim.
care este modalitatea legala de impartire a acesteia catre asociati. ce criteriu sau regula se aplica?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:28, 26 Mai 2011
In mod normal, pierderile de apa se repartizeaza pe cota parte indiviza. Exista si asociatii unde aceste sunt repartizate, dupa numarul de persoane sau consum, pe numar de repartitoare etc, insa este gresit.

Pierderile de apa pot aparea din multiple cauze:
- functionarea incorecta a contorului de bransament. - aceasta este de regula principala cauza atunci cand se inregistreaza pierderi mari.
- neconcordanta intre consumul real individual si cel declarat, datorita aproximarilor, desincronizarii citirii consumului individual cu a celui de bransament, etc. - aceste de regula sunt nesemnificative.
- preciziei contoarelor individuale, mai corect, lipsei de precizie. Pentru anumite debite foarte mici de curgere, contoarele individuale nu mai pot sa inregistreze. iar daca aceste "scurgeri" sunt de lunga durata pot sa apara pierderi considerabile.
- cauze tehnice - de regula f rare si depistabile imediat.

Oricare ar fi natura pierderilor, aceste nu se pot repartiza nici pe numar de persoane nici pe apartament, consum, contoare sau mai stiu eu ce pentru ca ar fi absurd.

Este evident si la bunul simt ca aceste pierderi sa se repartizeze pe cota parte indiviza.
De ce este asa evident sa se repartizeze pe cota indiviza si de ce este gresit pe consum etc?

Daca eu stau in bloc nou si nu este nici o pierdere si sunt doar diferente care se datoreaza momentului in care se realizeaza citirile (cred eu) de sa platesca toti cind sunt locuite doar 10 din 50 apartamente?
Nu e mai bine proportional cu consumul?
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
unlocatar, utilizator
grandanat a scris:

Oricare ar fi natura pierderilor, aceste nu se pot repartiza nici pe numar de persoane nici pe apartament, consum, contoare sau mai stiu eu ce pentru ca ar fi absurd.

Este evident si la bunul simt ca aceste pierderi sa se repartizeze pe cota parte indiviza.

Va exprimati ca si cum ar trebui sa aplicam principiul "crede si nu cerceta".
Intr-o luna poate exista o diferenta de 100 m.c. intre cantitatea de apa facturata si cantitatea rezultata din citirea indexului fiecarui apometru de apartament.
Un proprietar care a fost plecat toata luna de acasa are acelasi index ca si luna trecuta (index nou = index vechi). Acesta are o cota parte indiviza de 2,5%, dar zero persoane la intretinere in acea luna.
Alt proprietar are consum normal, verificat de 18 m.c. si 3 persoane in apartament. Este evident ca aceasta familie a consumat. Dar are cota indiviza de 1,5%.
Dupa cum spuneti dumneavoastra ar trebui ca din acea diferenta de 100 m.c. de apa, cel care are consum zero, persoane zero, a lipsit toata luna din bloc, sa plateasaca 2,5 m.c. de apa, iar cel care a consumat 18 m.c. real, are 3 persoane in apartament ce au locyuit toata luna, sa plateasca doar 1,5 m.c. apa.
Nu credeti ca este nedrept si fara legatura cu consumul, cu persoanele care consuma ...?
Mi se pare ca este ceva similar cu a repartiza consumul de energie electrica pentru iluminatul pe casa scarii si functionarea liftului pe cota indiviza si nu pe numar de persioane asa cum prevede legea. De ce? Pentru ca ca in ambele cazuri (diferente de apa sau consum de energie electrica) consumul este legat in primul rand de numarul de persoane si apoi de alte criterii ca suprafata apartamentului.
Numai de dragul demonstratiei teoretice intru si eu in discutie, desi de multe ori mi-am exprimat acest punct de vedere. Dar poate citesc si utilizatori mai noi.....

- dupa consumul de apa. Pai de ce dupa consum? Adica de ce la o familie care consuma 10 mc de apa se pierde mai multa apa decat la una care consuma 5 mc, adica la jumatate ca prima? Numai daca consideram ca pierderea de apa este in directa legatura si numai cu aceasta cauza, adica atunci cand curge apa, odata cu ea curge si o cantitate de apa care nu trece prin contor.
Ar fi posibil asa ceva? Da, ar fi posibil, doar daca luam in considerare ca pozitia contorului nu este cea corecta si clasa contoarelor de apartament este inferioara contoarelor de bransament.
Al doilea motiv este plauzibil 100%, dar primul motiv este relativ, de la apartament la apartament.
La unele apartamente toate contoarele sau numai unele dintre ele sunt montate corect, la altele, toate contoarele sunt montate corect, la altele toate sunt montate incorect. Aceasta este o situatie intalnita in toate blocurile - am curajul sa afirm acest lucru.
Intreb, nu dau cu parul....:) cine imi poate spune cu siguranta matematica in ce masura si in ce procent influenteaza acest aspect al clasei apometrelor din apartamente, dar si pozitia montarii lor....deci in ce procent din pierderi conteaza acest criteriu. Nu de alta...dar peroram pe evidenta faptului ca acesta este motivul pentru care pierderea de apa trebuie suportata mai mult de cei care consuma mai mult decat de cei care consuma mai putin.
Deci vreau si eu un studiu stiintific care sa ne spuna ca 100% din pierdere se datoreaza acestor cauze.
Deci dv., cei care sustineti ca pierderile sunt proportionale cu consumul si nu altfel ..... poate ne argumentati tehnic si stiintific aceste calcule!!!

- dupa numarul de persoane Pai de ce dupa numarul de persoane? De ce 5 persoane care nu se spala, ca asa e obiceiul in acea familie, sa faca baie o data pe saptamana sau nu prea stau pe-acasa....sau fel si fel de motive pentru care aceasta familie nu prea consuma apa, de ce, deci, aceasta familie trebuie sa plateasca mai multa pierdere decat o persoana singura care sta toata ziua in baie, mai are si cateva vizite romantice care se lasa cu imbaieri indelungi....deci de ce primii ar plati mai multa pierdere decat aceasta ultima persoana din exemplul meu?
Numai asa....ca e mai simplu de socotit? Sau pentru ca inainte de contorizarea de apartament apa se impartea la pausal? Atunci, cand nimic nu cenzura consumul de apa, cand toata lumea, daca va amintiti, lasa robinetul deschis la chiuveta din bucatarie cat timp prepara hrana .....sau a te spala zilnic atunci nu era un motiv de lauda printre colegii de serviciu, ci un lucru firesc care nici macar nu se pomenea, repartizarea pausala a apei era rezonabila.
Acum, insa, mentalitatea oamenilor s-a schimbat dramatic, in sensul ca, in fata masurarii consumului, marea majoritate isi cenzureaza consumul de apa.
Si atunci, ce ne indreptateste pe noi sa decretam ferm ca pierderea de apa trebuie impartita pe numar de persoane? Am putea face asta daca din consumul contorizat s-ar putea demonstra ca toata lumea consuma relativ la fel, dar nu e nici pe departe adevarat....!

- pe cota parte-indiviza. Pai de ce suprafata unui apartament ar determina proportional pierderea de apa? De ce la un apartament mai mare se pierde mai multa apa? In aparenta nu este niciun motiv in stare sa justifice aceasta.
Pierderile de apa sunt in cea mai mare parte rezultatul citirii la date diferite a contorului de bransament fata de contoarele din apartament, se mai intampla si avarii, se mai intampla sa curga apa prin fisuri de tevi pe verticala, pe-acolo pe unde nu vede nimeni, se poate pierde apa in apartamente pe la wc-uri care curg "la fir de apa" nemasurabil pe contorul din apartament, la chiuvete care picura, idem, nemasurabil.... Toate acestea nu pot indica masura, proportia, in care pierderea de apa pe aceste cauze este una stabilita intr-un anumit procent fata de alte cauze, cum ar fi clasa diferita de precizie sau pozitia montarii.

Nimic nu ne indreptateste sa hotaram ferm ca una din metode este cea matematic reala, indiferent cat de simplificata este gandirea noastra sau cat de sofisticata....gandire care se traduce si in felul in care impartim pierderile.

Punctul meu de vedere este ca acolo unde nimeni si nimic nu poate arata cu precizie proportia diferitelor cauze in producerea acestor diferente-pierderi, calculul trebuie simplificat la o cheltuiala pe proprietatea comuna, o pierdere pe proprietatea comuna....si deci repartizata pe cota-parte indiviza.
Parerea mea!
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
elga50, moderator
@elga50
Frumoasa analiza.

Poate o astfel de analiza a facut si legiuitorul la momentul L230 si HG 1588.
Daca cineva se uita pe lista de plata definita de lege, la cheltuielile pe cota indiviza este si coloana: Pierderi/Consumuri spatii comune. Si pentru cei mai putin initiati in ale legii, nu ai voie sa schimbi formatul listei de plata dupa bunul plac (reincadrarea anumitor cheltuieli in alta parte decat e prevazut) decat daca scoti un calcul nenecesar sau adaugi o coloana neprevazuta.

Alte discuții în legătură

Stabilirea impartirii de catre comitetul executiv al consumurilor de apa rece si calda voicumihaela voicumihaela sunt presedinta unei asociatii de propietari si as dori daca se poate sa ma indrumati cum as putea sa rezolv o mare problema. Lunar pe factura de apa rece ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)