avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... TEST PATERNITATE DUPA 4 ANI DE LA NASTEREA COPILULUI
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

TEST PATERNITATE DUPA 4 ANI DE LA NASTEREA COPILULUI

Sunt divortat de 3 ani, si am dubii cu privire la paternitatea copilului ce are 4 ani. Stiu ca nu mai pot contesta in instanta paternitatea copilului, insa pot face un test de paternitate? Am acest drept? Pot face testul daca mama refuza sa aduca copilul la clinica Mina Minovici? Nu imi da dreptul sa vizitez copilul decat daca este si ea prezenta, si imi spune ca acesta nu vrea sa stea decat cu ea, ca nu ma recunoaste ca fiind tatal ei. Vreau sa fac acest test, insa nu am cum sa o conving sa aduca copilul pt test.
V-as fi recunoscator daca din punct de vedere legal mi-ati spune ce solutie exista.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:13, 14 Iulie 2008
Domnule DOLC, aici noi suntem avocati cu mintea in concediu... eu personal folosesc forumul pentru a ma destinde, pentru a uita de ultimul act pe care ilo lucram, ca in jumatate de ora sa pornesc sa-mi reiau munca mai odihnita!
Nu venim aici cu pretentii de acuratete absoluta, caci acesta este un forum si prin natura sa nu poate da consultatii juridice profesioniste.
Va rugam sa cititi Regulamentul in acest sens. Si profilul unor consultanti precizeaza clar care sunt conditiile de acordare a unei consultatii si de ce...

In rest, vad ca e al doilea topic in care intrebati acelasi lucru... Intrebam si noi: de ce n-ati facut nimic pana acum? S-a nascuut copilul, nu v-a deranjat deloc, de ce va deranjeaza acum? Ca sa intelegem, poate gasim in situatia de fapt vreun motiv de intrerupere prescriptie...
In general nu raspund la provocari, consider ca ma cobor. Cand e vorba insa de drept, discutiile in contradictoriu imi priesc. M-am inscris pe acest forum din dorinta de a auzi altceva decat "ce-am gatit astazi", "vai draga, vecina si-a schimbat iar masina"...etc. Sunt avocat, la inceput de drum ce-i drept, insa niciodata nu voi afirma ca le stiu pe toate. Este practic imposibil.Sunt spete cu adevarat interesante pe acest forum care te incita si care te provoaca sa citesti pentru a gasi o solutie. Am invatat multe lucruri in comunitatea asta. Elis, Avlil, Romascanu,... si lista nu se opreste aici, sunt consultanti de la care ai ce invata. Si nu numai. Te provoaca efectiv sa iei teancul de carti, sa-l trantesti pe birou si sa te-apuci sa citesti, sa recitesti si sa gasesti o solutie la fel de buna.
Am avut norocul sa am ca maestru un avocat foarte dur, dar un mare profesionist. La inceput imi insufla teama. Dupa un an si jumatate de profesie discutam in contradictoriu. Si nu e obraznicie. Poti face asta doar daca stapanesti bine ceea ce sustii.
Replica domnului DOLC, de altfel si motivul pentru care eu mi-am permis sa divaghez de la subiect, mi-a adus aminte de prima mea cerere de divort.Dupa ce a citit o, maestrul m-a intrebat"ce-i asta, beletristica? si unde-i dreptul?"Am iesit din birou plangand si ma intrebam de ce am ales profesia asta.O zi mai tarziu am inteles ca n-a fost decat o provocare. Si m-am apucat temeinic de studiat. Atunci mi-era ciuda, acum ii multumesc.
Ca sa conchid, sa nu plictisesc cu...dreptul meu la replica, am sa va spun ca un banal termen modificat in nenorocitu ala de Cod al Familiei m-a provocat sa caut "ceva".Si-am bagat din nou nasu-n biblioteca, sa mai citesc,(ca doar vreau sa devin avocat:D) si sa gasesc o solutie. Evrika!=D> Se cheama contestare la paternitate. Dar dvs., domnule DOLC, probabil stiti despre ce vorbesc. Trebuie sa recunosc ca mie mi-a luat toata dupa-amiaza(si nu glumesc) sa descopar. Daca am suparat, imi cer scuze!
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2008
ContSters53919, utilizator
Pe mine va rog sa ma scuzati, a fost deplasata remarca mea.Eu vreau doar sa fac un test de paternitatea, si toata lumea imi spune ca nu mai pot tagadui paternitatea.Prin lege am dreptul sa ma intalnesc cu copilul si in loc sa mergem la suc sa mergem la test? Mentionez ca nu am program de vizita.
sau exista vreo exceptie in ceea ce priveste tagaduirea paternitatii? Sa fiu mai expliciti. Eu am banuit mereu ca fetita nu e a mea, insa o iubesc la fel de mult si acest test nu va schimba relatia dintre noi, la care muncesc inca, din cauza mamei ei.In timpul in care s-a conceput copilul ea mai era cu inca un barbat. A incercat sa imi spuna de acest barbat, insa dupa o incercare a spus ca e doar gluma vrand sa ma faca gelos.Dupa ce am divortat, dupa ani de zile, nasa copilului nostru, mi-a povestit de existenta acestui barbat, si ca nici mama fetitei nu stie sigur cine este tatal. Eu m-am casatorit cu ea datorita acestui copil, pt ca pe ea nu o mai iubeam, iar in momentul conceperii nu eram casatoriti.Ma pot folosi de art.19 din Decretul 167/ 1958?? Din ceea ce am citit pana acum termenul de 3 ani pt tagaduirea paternitatii este un termen de prescriptie extinctiva. Adica pot dovedi neputina de a fi actionat in termenul legal pana in prezent?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iulie 2008
DOLC, utilizator
Decretul nr.167/1958 reprezinta dreptul comun in materia prescriptiei extinctive. Dar asa cum poate stiti, legea speciala are prioritate fata de legea generala. In speta, dvs va sunt aplicabile dispozitiile din Codul familiei cu privire la termenele de prescriptie in ceea ce priveste tagada paternitatii etc.

Prin invocarea art.19 din Decretul nr.167/1958 , dvs solicitati de fapt repunerea in termenul de prescriptie. Coroborand acest articol cu art.103 alin.2 C.proc.civ., actiunea trebuia depusa in termen de 15 zile de la încetarea împiedicării; în acelaşi termen vor fi arătate şi motivele împiedicării.
Acest termen de 15 zile nu l-am gasit mentionat in acel art. si din aceasta cauza nu stiam cu exactitate daca ma poate ajuta. Exista cineva pe acest forum care are ca exeperienta un proces de tagada a paternitatii? As dori sa apelez la serviciile lui. Drepturile omului nu sunt egale? Si atunci mai primeaza dreptul copilului? Adica nu exista nici o modalitate prin care sa pot anula prescriptia paternitatii ? Nu am cunostinte in drept, ci doar din ceea ce am putut sa ma informez cu ajutorul internetului. O pot judeca pe ea ca m-a mintit spunandu-mi ca este copilul meu, motiv pt care eu m-am casatorit cu ea? Adica acest lucru pe ea l-a facut cu buna stiinta, nu poate fi judecat in nici un fel? O pot judeca direct pe ea si nu pe copil? Este un lucru destul de grav, si ma gandesc ca poate cu martori, poate cu un test de paternitate... Exista cineva ce crede ca pot avea un 50 % sanse de a putea face acest test desi ea refuza? Dreptul me ca tata imi permite sa iau copilul si sa fac testul fara acordl ei, desi ea este tutorele copilului? Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)
Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)