revin cu o problema mai veche,in ceea ce priveste desfasurarea procesului in cazul somatiei de plata. Am avut prima infatisare la un proces in care eu am dat in judecata o institutie bugetara pt. a-mi achita un rest de plata al unei facturi. La prima infatisare,institutia a depus amanare.Maine este procesul si vreau sa ma duc astazi sa vad dosarul,sa vad daca au depus intampinare.Ei,aici nu am inteles.Exista un termen de depunere al amanarii sau poate depune chiar si maine la proces?Si deasemenea,ce ar putea cere in amanare daca eu am depus la dosar:contract,raport de activitate,factura,ordin de plata al platii partiale a facturii,notificare si chemare la conciliere.Toate documentele sunt semnate,stampilate,nr.de inregistrare dat Toate sunt semnate de conducerea institutiei.
Pot invoca eventual faptul ca ar dori sa studieze documentele depuse de dvs, in cazul in care nu le-au primit pana acum. Oricum va sfatuiesc sa va opuneti acestei amanari, si sa explicati judecatorului sa ei incearca sa tergiverseze judecarea cauzei, lucru de neacceptat, mai ales ca procedura somatiei de plata trebuie se se judece cu celeritate si de urgenta.
Da,d-ra Alina dar ca sa ma dumiresc,in ceea ce v-am scris mai inainte v-am explicat ce am depus la dosar.Pai,mie mi se pare f.corect sa am dreptate in acest proces.Din ceea ce v-am relatat eu,ma incadrez in datorii certe,lichide,exigibile?Mai bine puteti sa-mi spuneti ce inseamna pe rand cert,lichid,exigibil?Ca poate asa capul asta al meu va gandi mai clar.Ca daca aveam bani angajam un avocat si nu ma mai perpeleam.
Cum sa nu primeasca documentele?Imposibil.Le-au primit sigur cu citatia inainte de primul termen la care au cerut amanare .Acum este a doua infatisare.
Sigur ca din ce mi-ati zis dvs. aveti o creanta certa (adica constata prin inscris emanat de la parti), lichida (creanta consta intr-o suma de bani determinata) si exigibila (creanta a ajuns la scadenta).
Problema se pune ca ei pot contesta aceasta creanta si pot nvoca ascpecte legate de rezilierea contractului, si aceste probleme nu se pot analiza de judecator in cadrul somatiei de plata, pentru ca vor trebui administrate dovezi - interogatorii, martori, pentru a se vedea in ce conditii s-a facut rezilierea. E o strategie pe care paratii din cadrul somatiilor de plata le folosesc pentru a se respinge actiunea reclamantului.
Oricum, chiar si in ipoteza resingerii somatiei, dreptul dvs. asupra creantei nu va fi afectat in niciun mod. Va trebui sa ii dati in judecata pe calea dreptului comun, si veti solicita si alte probe pentru dovedirea pretentiilor dvs. in afara de inscrisuri - interogatoriul lor, martori.
De aceea v-am explicat ca exista riscul sa vi se respinga actiunea, tocmai pt ca ei invoca aceste motive care nu se pot dovedi cu inscrisuri si care nu pot face obiectul unui proces de somatie de plata.
Am inteles,d-ra Alina,din punctul meu de vedere,eu am toate actele in regula in ceea ce priveste acest proces-somatie de plata.Deci pt. mine[cred]piesa de baza a acestei cereri este ordinul de plata [depus la dosar]al platii partiale la factura emisa de mine catre ei.Indiferent ce spun ei ,prin plata partiala a facturii[zic eu]recunosc creanta.Rezilierea contractului s-a facut in urma unei negocieri.Eu cred ca numai daca judecatorul nu este corect,poate admite spusele lor referitoare la aceasta reziliere.In cazul in care ei se leaga de aceasta reziliere si ca nu s-a terminat lucrarea[cu toate ca eu am raportul de activitate semnat de director,factura semnata de director]ce pasi trebuie sa fac?Adica nu stiu ce sa spun in instanta.Nu ma pricep.La ce sa ma astept?Recunosc,sunt cam greu de cap dar am mare nevoie sa ma invatati.