in anul 2009 o judecatorie pronunta o hotarire intr-o cauza penala.Aceasta hotarire este atacata cu apel de catre parchet si de catre inculpati.Se judeca apelul de catre tribunal in decembrie 2009 se pronunta o hotarire care este atacata cu recurs de catre parchet si de catre inculpati.Se judeca recursu la curtea de apel care caseaza sentinta si trimite cauza la rejudecare pe tribunal.Se judeca iar de catre tribunal si iar este atacata cu recurs.Se judeca din nou recursul pe curtea de apel care iar caseaza sentinta si trimite cauza la rejudecare pe tribunal.Ieri tribunalul ridica din oficiu exceptia ca nu acesta ar fi competent sa judece ci curtea de apel in baza art.xxiv din legea nr.2020/2010. Este corect sa-mi explice cineva va rog cum se procedeaza . Nu se mai judeca apelul ci merge direct in recurs? As vrea daca se poate si prevederile acestui articol xxiv din Legea nr.202/2010
Nu stim ce explicatii sa va dam, sistemul nostru este cam blocat si nu se mai poate tine cont de celeritate. Intr-adevar 10 ani este o perioasa extrem de lunga si se pare ca orice lege introdusa paralizeaza instantele.
Daca acum sunteti surprinsa, atunci sa vedeti ce se va intampla cand vor intra in vigoare noile coduri.:hammer:
Foarte interesant subiectul. Intr-adevar dispozitiile tranzitorii sunt lacunare si nu prevad clar ce instanta ar trebui sa fie competenta sa rejudece cauza intr-o asemenea situatie (inca o dovada ca Legea 202/2010 are multe neajunsuri). Ca un exercitiu de logica juridica, totusi, indraznesc sa ofer un raspuns: Eu consider ca Tribunalul si-a declinat in mod gresit competenta, ramanand in continuare instanta competenta sa rejudece cauza. Instanta de recurs (Curtea de Apel) a identificat greseala la instanta de apel (Tribunal) si nu la instanta de fond (Judecatorie), altfel ar fi trimis cauza spre rejudecare Judecatoriei. Or, tinand cont ca la Tribunal a fost identificata greseala, este firesc ca aceasta sa fie instanta competenta sa si rejudece. Daca C. de Apel ar fi trimis cauza spre rejudecare Judecatoriei, si dupa rejudecare, partile sau procurorul, doreau sa atace hotararea, puteau sa o faca doar prin calea de atac a recursului direct la C. de Apel, si doar atunci ar fi fost aplicabile dispozitiile de la Art. XXIV din Legea 202/2010. Este doar o opinie si va rog sa o luati sub rezerva, dar in cazul in care, foarte probabil, si C. de Apel isi va declina competenta, veti afla care va fi instanta competenta sa rejudece cauza dupa ce I.C.C.J. va solutiona acest conflict de competenta. Sa ne anuntati si pe noi ce s-a hotarat si eventual cum au motivat hotararea.
Succes!
sint convinsa ca si noile coduri vor produce alte blocaje, apropo cind intra in vigoare ? Unii spun ca din octombrie 2011 altii ca la 1 ianuarie 2012, care este data daca stiti va rog sa-mi comunicati.
De fapt Curtea de Apel trimite cauza la rejudecare pe motiv ca instanta de apel respectiv tribunalul nu motiveaza pentru ce da achitare pentru un articol la care eram incadrata, or in acest caz consider ca in mod gresit au ridicat exceptia cauza fiid trimisa cu cerinta clara la tribunal de catre curte. Chiar nu mai inteleg nimic. Cind intra in vigoare noile coduri?