avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... procedura penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

procedura penala

in anul 2009 o judecatorie pronunta o hotarire intr-o cauza penala.Aceasta hotarire este atacata cu apel de catre parchet si de catre inculpati.Se judeca apelul de catre tribunal in decembrie 2009 se pronunta o hotarire care este atacata cu recurs de catre parchet si de catre inculpati.Se judeca recursu la curtea de apel care caseaza sentinta si trimite cauza la rejudecare pe tribunal.Se judeca iar de catre tribunal si iar este atacata cu recurs.Se judeca din nou recursul pe curtea de apel care iar caseaza sentinta si trimite cauza la rejudecare pe tribunal.Ieri tribunalul ridica din oficiu exceptia ca nu acesta ar fi competent sa judece ci curtea de apel in baza art.xxiv din legea nr.2020/2010. Este corect sa-mi explice cineva va rog cum se procedeaza . Nu se mai judeca apelul ci merge direct in recurs? As vrea daca se poate si prevederile acestui articol xxiv din Legea nr.202/2010
Cel mai recent răspuns: marianavacaru , utilizator 17:22, 2 Februarie 2012
Art. XXIV
(1) Hotararile pronuntate in cauzele penale inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi raman supuse cailor de atac, motivelor si termenelor prevazute de legea sub care a incpeut procesul.
(2) Procesele in curs de judecata la data schimbarii competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante, dispozitiile referitoare la competenta instantelor din Codul de procedura penala, republicat, cu modificarile de completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, aplicandu-se numai cauzelor cu care instantele au fost sesizate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi.
(3) In caz de desfiintare sau casare cu trimitere spre rejudecare, dispozitiile prezentei legi privitoare la competenta sunt aplicabile.



In Art XXIV, alin 3 din Legea 202/2010, scrie ca in caz de trimitere spre rejudecare dispozitiile prezentei legi priviroare la competenta sunt aplicabile. "Dispozitiile prezentei legi prvitoare la competenta" spun ca recursul pt aceasta infractiune se judeca de catre Curtea de Apel., deoarece este o infractiune a carei actiune penala se pune in miscare din oficiu. Daca pt aceasta infractiune actiunea penala se punea in miscare la plangerea prealabila, atunci recursul se judeca la Tribunal. Acum urmeaza sa vedeti care este interpretarea ICCj.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator
Actiunea penala sa pus in miscare din oficiu dupa mine Curtea de Apel este competenta dar dupa unii daca inainte de aparitia legii 202/2010 a fost pronuntata o hotarire la instanta de fond ar trebui sa urmeze toate caile de atac respectiv si apel si recurs. Mar interesa daca aveti cunostinta de vreo hotarire pronuntata in cauze similare de catre ICCJ sa-mi comunicati nr.ei . Va multumesc !
Va rog sa ma sfatuiti ar trebui prin avocat sa invocam la ICCJ prevederile art.xxiv alin.3 ? Credeti ca ne ajuta ? Va rog un raspuns cit mai urgent ?
Daca aveti avocat, de ce nu v-a raspuns acesta la nelamuriri, presupun ca stie ce anume trebuie sa faca ca doar e obligatia lui.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator
Nu am un avocat angajat in dosar eu sunt din Mehedinti si e foarte greu sa gasesc unu in Bucuresti . Multumesc mar fi interesat daca este bine sa invoc personal articolul mentionat de dumneavoastra . Va rog sa-mi raspundeti !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt calificat (recurs....apel) deea86 deea86 Buna seara,mai am si eu o intrebare,dupa ce se da o condamnare urmeaza un recurs,dar dupa acest recurs mai urmeaza ceva? apel sau altceva? mentionez ca este ... (vezi toată discuția)
Sunt in apel penal, mai am calea recursului potrivit l202/2010? avav avav Am o intrebare, sunt in apel penal pt. o infractiune de inselaciune savarsita in 1997. Lupt tare sa trimit cauza spre rejudecare la instanta de fond, insa nu ... (vezi toată discuția)
Sentințele supuse apelului george_puchiu george_puchiu nelămurire mea constă în interpretarea art 361 alin. (1) lit a) Cod procedură penală, articol reglementat prin legea 202/2010 și care statuează că ... (vezi toată discuția)