allyssa a scris:
florrin a scris:
Intrinsecule, eu vorbesc pentru ca am vazut the dark side of the moon...tu, daca intr-adevar esti student, mai ai de mancat pana sa mirosi un arestat...cel putin. Ce, crezi ca daca ai scapat de un controlor pe ratb ai dreptul sa emiti opinii cu privire la volumul de munca pe care il au procurorii versus politia judiciara? Dream on...
well, cu tot respectul cuvenit, mi-au lasat un gust amar procurorii care, cand te prezinti cu retinutul la parchet pentru propunere, iti plaseaza finut pe stick un model de rechizitoriu si te roaga sa-l faci tot tu, organul de pol.jud., ca ei sunt prea ocupati.
ca sa nu mai zic de alte dume de genul: procurorul la audiere, intreaba hotul: sigur nu ai cumparat de undeva bunurile?(bunuri sustrase prin efractie,la miezul noptii, prins in flagrant de partea vatamata) OMFG!
Trist!
Pacat ca sunt asa mari diferente intre salariile magistratilor si cele ale politistilor judiciaristi, oamenii astia isi merita pana la ultimul ban&more.
Scuza-ma ca intervin Allyssa, dar asta cu "plasatul stick-ului" cu model suna a legenda urbana. Procurorul ala are si el un sef care il coordoneaza si ii verifica pentru legalitate si temeinicie rechizitoriile. Nu e de joaca cu actele alea, crede-ma ca stiu ce vorbesc. Nu face nimeni rechizitorii doar asa, in "dorul lelii". Din totalul dosarul solutionate de catre parchet, doar 15 - 20 % se finalizeaza cu rechizitoriu (si asta e un procent optimist), deci cu solutie de trimitere in judecata (statistica oficiala). Asadar, daca avem un rechizitoriu la 5 dosare, nu cred ca are curaj procurorul sa roage politistul sa il faca. Asta e prea gogonata si suna a mistificare. Nu ca undeva in tara n-ar fi posibil si asa ceva, Romania e plina de surprize, dar SIGUR e un caz izolat, nicidecum o cutuma sau un fapt uzual asa cum doresti tu sa insinuezi. Iar intrebarea "esti sigur ca nu ai cumparat de undeva bunurile" nu e chiar atat de absurda pe cat crezi tu. Procurorul trebuie sa urmareasca aflarea adevarului si nu trimiterea cu orice pret a inculpatului in judecata sau obtinerea condamnarii unui inculpat deja trimis in judecata, iar respectarea acestui principiu presupune inclusiv formularea unor asemenea intrebari. Poate exprimarea a fost nefericita in acest caz sau poate e scoasa din context, dar cu siguranta e gresit sa pleci de la premisa ca orice om adus la retinere de catre organul de politie judiciara e vinovat a priori si trebuie facuta propunere de arestare sau rechizitoriu cu orice pret. Daca ar fi asa, atunci de ce mai avem nevoie de procurori sa supravegheze sau sa confirme actele politiei judiciare, si de ce mai avem nevoie de judecatori sa judece dosarele pe care parchetul le trimite in instanta?Ar insemna ca tot ce "retine politia" trebuie sa ramana asa, nu?Etapele procesului penal si ierarhia in urmarirea penala si solutionarea cauzelor au o logica, constituind adevarate filtre prin care sa se evite erorile judiciare. Nimeni nu contesta ca lucratorii de politie judiciara nu au un volum de incarcatura foarte mare. Dimpotriva, politistii sunt depasiti de numarul mare al dosarelor si sunt remunerati poate prea putin in raport cu munca depusa. Totusi, nici Ministerul Public nu sta degeaba in Romania iar generalizarile nu fac bine niciunei profesii.