neagugeorge a scris:
Ca sa incercam sa lamurim lucrurile,pentru ca in acest fel nu ajungem nicaieri,eu nu am generalizat nimic,am spus doar ca se practica toata chestia cu stickul,o sustin si mi-o asum pentru ca stiu ce vorbesc,evident ca asta nu devine o regula la nivel de tara si de structuri,dar se intampla fie ca va place fie ca nu.
A da de pamant cu infractorii,era o expresie la cel mai figurat mod,nu ma astept sa intru in biroul vreunui procuror si sa il gasesc pe Jackie Chan, care sa rupa cu bataia pe vreunul,in niciun caz,ati inteles gresit,foarte gresit pe alocuri si nu mai dezvolt ca devine motiv de polemica din nou.
Am tot respectul pentru dvs proaspetii absolventi de INM,imi dau seama de dificultatea examenului pe care l-ati promovat,de pregatirea pe care o aveti si nu pot decat sa admir toate aceste aspecte,insa in practica ramane sa demonstrati,nu mie, nu politiei ci acelora care ne platesc.
Va lasati dominat de entuziasmul specific inceputurilor de drum, si va aparati breasla pana in panzele albe,e pe undeva normal,insa incercati sa gasiti adevaratul sens al ideilor mele pentru ca altfel apar neintelegeri si spiritele se inflameaza inutil.
Nu suntem toti la inceput de drum. Unii dintre noi, chiar multi as putea spune fara sa gresesc, am lucrat si in alte profesii juridice, deci din nou, generalizati. Si pentru ca tot va plac definitiile docte, va ofer si eu una: PRÁCTICÃ, practici, s.f. 1. Practicare, p. ext. deprindere, obicei, rutină. 2. Activitate a oamenilor îndreptată spre crearea condițiilor necesare existenței societății, în primul rând spre producerea și crearea bunurilor materiale și a valorilor culturale; metodă, procedeu aplicat și verificat efectiv. ♢ Loc. adv. În practică = în mod concret, în realitate. ♢ Expr. A pune în practică = a aplica. 3. Exercitare a unei profesiuni, a unei discipline, profesare a unei științe, a unei arte. 4. Aplicare și verificare efectivă a cunoștințelor teoretice dobândite într-un domeniu oarecare. Practică pedagogică. ♦ Stagiu de perfecționare sau de dobândire a unor cunoștințe practice pe care-l face, într-o fabrică, într-o întreprindere etc., un student sau un elev. Practică de producție. 5. (Mai ales la pl.) Ceremonie, manifestare exterioară de cult. – Din germ. Praktik, fr. pratique. Cu siguranta, veti fi de acord cu mine ca folosirea substantivului "practica" implica o anumita generalizare, cel putin dupa cum rezulta din primul inteles al definitiei din dex. Cat despre "a demonstra cuiva", cred ca intelegeti gresit rolul si locul organelor judiciare in general si al magistratilor in mod special. Magistratii nu sunt "angajatii" oamenilor, nu sunt nici agenti de paza la o firma privata si nici serifi in vreun orasel din vestul salbatic asa cum e cliseul din western-uri. Angajatorul nostru nu e "poporul" inteles ca multimea nedefinita de oameni. Suntem "angajati" (desi e o analogie nefericita) de catre statul roman inteles ca entitate abstracta si in fata organelor statului dam socoteala toti. In cazul meu si al colegilor mei vom da socoteala pentru performante sau mai bine zis lipsa performantei profesionale in fata CSM-ului (din care fac parte si membrii societatii civile, stati linistit), in cazul dvs. raspunderea e in fata organelor MAI (din care nu prea face parte societatea civila, dar asa a vrut legiuitorul, nu e vina nimanui). Penal raspundem toti in fata legii. Magistratii si deopotriva politistii nu sunt alesi de comunitate in functie ca in unele state din SUA, ci sunt numiti in functie, pe baza de examen, dar, evident, cunoasteti deja aspectele astea, voiam doar sa le lamurim. Publicul poate sa aiba (si in general chiar are) o opinie defavorabila asupra activitatii de justitie, mai ales ca in procesele de natura civila, una dintre parti pierde intotdeauna, si va avea sentimentul ca ar fi trebuit sa castige. Daca ar fi sa ne ghidam dupa perceptia publica asupra activitatii noastre, mai ales in aceste vremuri agitate, ar trebui sa ne dam toti (si aici ma refer si la politisti) demisia. Fiecare isi face datoria potrivit constiintei si legii care ii confera competente. Constiinta inseamna inclusiv lipsa de prejudecati, nu credeti?