Buna ziua,
Ne poate ajuta cineva in urmatoarea speta:
Locuim intr-un imobil cumparat prin Legea 112,8 propietari si 2 chiriasi AFI-stat.
Cu toate ca partile comune sunt in propietate comuna fortata si perpetua conf. legii 230/2007 unul din chiriasi a ocupat abuziv podul,o parte din curte si casa scarii.Ce putem face si in baza carei legi il putem evacua,ce ne sfatuiti sa facem?
Multumim pt viitoarele raspunsuri,
Spatiul, respectiv podul a fost curatat si deratizat de catre propietari,i-am facut reclamatie la AFI,somatie de eliberare a propietatii si..............nimic.Urmeaza sa facem scris la Politie.
Suprafata ocupata depaseste 100 mp,are acces la acoperis iar chiriasul la mobilat si dotat cu mobila,etc.
Am inteles, si care este raspunsul de la AFI ? Functie de aceste raspunsuri, mergeti mai departe, dar asa cum am scris mai sus, in mod organizat. Apoi, incercati o ”repartizare” echitabila a spatiului de 100 mp intre toti proprietarii, inclusiv pentru cei doi chiriasi...
De obicei asa se intampla cu asemenea ”dotari” la bloc, proprietarii depoziteaza fel de fel de lucruri de care nu se pot desparti, din motive sentimentale (persoanele de fata sunt excluse, ma refer si la persoana mea...) .
Succes!
Nu putem imparti propietatea cu un chirias,nu are drepturi asupra podului,acesta se afla in propietatea noastra trecuta ca parti comune indivize in actele de propietate.
Cei de la AFI nu si-au exprimat "inca" pozitia,.....asteptam.
Speram intr-o rezolvare urgenta,chiriasul cu pricina are multe bube,a inundat si deteriorat casa scarii,tavane,pereti,etc,geamuri sparte,........multe neajunsuri.
Sa nu mai spun ca este si tare in clanta si solicita aceleasi drepturi ca propietarii.
Eu pot sa va spun de pe acum ca trebuie sa se repartizeze si chiriasilor suprafete din parea comuna, gandindu-va ca proprietarul apartamentelor in care locuiesc acesti chiriasi este statul, care detine si el cota-parte indiviza de proprietate in tot imobilul despre care vorbiti. Ca sa clarific acest aspect, va intreb: astazi cei doi locatari sunt chiriasi, dar incepand de luna viitoare, pot deveni proprietari, prin achizitionarea spatiilor de la AFI ? Desigur ca pot (v-am ajutat la raspuns). Bun si ce faceti atunci, au dreptul si ei la o anumita suprafata, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate? Cum sa nu...
Aaaa, ca unul dintre chiriasi are ”multe bube” este alta chestiune care va va da de furca, dar usor, usor si poate putin fortat de lege, cetateanul se va alinia la grupa mare. Asa se intampla cand unii se considera a avea mai multe drepturi decat altii, ceea ce nu este cazul la dvs. Insa trebuie sa va ganditi la ce v-am spus, adica daca este chirias, nu are drepturi la o eventuala repartizare a suprafetelor comune. Nu trebuie sa ganditi la el, care desi chirias, a acaparat cam tot ce se putea pe-acolo - si asta ca si o lipsa de reactie din partea majoritatii, a proprietarilor. Noroc cu unii ca dvs. care ati sesizat bine situatia...
Nu puteti imparti proprietatea comuna cu un chirias, la fel cum nu o pot imparti nici proprietarii. Proprietatea comuna este proprietate comuna, nu se imparte cum avem noi chef.
De vreti ca partea comuna sa treaca in proprietate privata procedura se face la notar, cu acordul a 75% din proprietari(cred), iar apoi se refac si actele cadastrale, etc.
De vreti sa utilizati partea comuna individual, puteti lua o astfel de hotarare in adunarea generala. Se poate ceda folosinta gratuit sau pentru o suma de bani; sau deloc. In functie de cum se voteaza in adunarea generala.
Referitor la ocuparea abuziva a spatiului comun situatia e simpla. Daca nu-l paraseste de buna voie in urma unei notificari, solicitati ajutorul politiei. Astfel de cazuri intra in competenta politiei.